Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

50 tinten paars

4 reacties

Klokjesbloem (Campanula Addenda 'Blue Star')

Klokjesbloem (Campanula Addenda ‘Blue Star’)

De tuin hier is nu een paar jaar oud. Toen we hier in 2006 zijn komen wonen, troffen we een zeg erg natuurlijke tuin aan. Oftewel de vorige bewoner had er jaren, maar dan ook echt jaren, helemaal niets aan gedaan. En dan Niets met de hoofdletter N.

In 2008 en 2009 hebben we de tuin vrijwel helemaal leeg gehaald, afgegraven en van nieuwe grond voorzien. Gevolgd door een nieuwe inrichting met plantenbakken, gazon en terrassen.  Vanaf 2009 is het beplanten gestart.

De indeling van de plantenbakken heeft door de jaren heen vorm gekregen en ik ben er blij mee. Het staat natuurlijk nooit stil, maar dat is voor mij nou net de lol van tuinieren. Kijken wat er wil groeien, wat er goed bij elkaar past en ook … wat er spontaan op komt!

Het viel me vorig jaar al op dat ik blijkbaar een voorkeur heb voor paars. Of eigenlijk roze, paars en blauw; voor het gemak noem ik het maar violet-tinten. En nu is een voorkeur niet erg, maar overdrijven is nu ook weer niet nodig. Een kort rondje door de achtertuin laat zien dat het daar wel naar neigt.

De linkerbak

De linkerbak; de campanula is favoriet … het zoemt letterlijk van de bijen, hommels en zweefvliegen.

 

De rechterbak

De rechterbak

In het voorjaar gegint het met de Crocussen en Blauwe druifjes, daarna neemt het Engels gras het samen met het Duifkruid over. Kort daarna gevolgd voor de Campanula’s, Kruiptijm en Anjers. Lavendel is de volgende in de rij en tijdens de zomer nemen de Vlinderstruik, Hebe, IJzerhard, Ereprijs, Cosmea, Komkommerkruid, Bijenvoer en Rode zonnehoed het over. In het najaar sluit de Hemelsleutel het rijtje af.

Kortom, violet is het hele jaar prima vertegenwoordigd. En hoewel het allemaal mooie planten zijn en de bijen, hommels en andere insecten er tevreden mee zijn, wil het oog toch ook wat. En in dit geval dus andere kleuren.

Klokjesbloem (Campanula portenschlagiana)

Klokjesbloem (Campanula portenschlagiana); diep paars

 

Duifkruid (Scabiosa 'Butterfly Blue')

Duifkruid (Scabiosa ‘Butterfly Blue’)

 

Engels gras (Armeria maritima)

Engels gras (Armeria maritima); deze distelvlinder is de eerste vlinder die ik tegen ben gekomen dit jaar. Of ik heb niet goed opgelet, of ze zijn laat dit jaar …

Nu zijn de Anjers lichtroze en lichten daarmee een donker hoekje onder vlinderstruik mooi op en de Rode zonnehoed heeft ook echt een rode kern, echt afwisselen deed het niet. De andere uitzonderingen in de violet-reeks zijn de witte Klimhortensia (Hydrangea a. ‘Petriolaris’) en Dwergmispel (Cotoneaster) maar ook dat zette geen zoden aan de dijk.

Om het plaatje wat completer te maken heb ik daarom vorig jaar Meisjesogen (Coreopsis grandiflora ‘Sonnenkind’ en Coreopsis tinctoria), Koeieoog (Buphthalmum salicifolium) en Jacobsladder (Polemonium caeruleum ‘Album’) geplant. En dat hielp!

Het vrolijke geel stak goed af en zorgde in één klap voor het gewenste effect en het wit van de Jacodsladder doorbrak ook goed.

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris); zonder twijfel de mooiste bloem op dit moment

Dit jaar wilde ik er nog wat verder gaan door Rudbeckia’s en Goudsbloemen binnen voor te zaaien en dan uit te planten. Met de goudsbloemen is dat redelijk gelukt, alleen de Rudbeckia’s blijven hopeloos klein.

Kruiptijm (Thymus praecox 'Coccineus')

Kruiptijm (Thymus praecox ‘Coccineus’); van alle tinten vind ik dit de mooiste . Op de foto lastig te zien, maar dit is zo’n mooie volle heldere kleur!

Gelukkig hebben zowel de Meisjesogen als de Koeieoog de winter en de slakken overleeft. De winter is geen wonder, want die was er eigenlijk niet maar de slakken juist daardoor wel.

De koeieoog heb ik met wat koperringen tegen de slakken even door de start heen moeten helpen, maar die staat inmiddels in bloei. De Meisjesogen laten zien dat het toch waar is wat betreft het sterke geslacht 🙂 Een waar slagveld door de slakken kon ze niet stuiten; ze zijn er dwars doorheen gegroeid en zitten vol knoppen! Ik kan niet wachten tot de eerste uitkomt.

Ondertussen heb ik me dan toch weer niet in kunnen houden en in het voorjaar Heliotrope ‘Dwarf Marine’ (hartstikke paars) gezaaid en wat Bieslook geplant …

Koeieoog (Buphthalmum salicifolium)

Koeieoog (Buphthalmum salicifolium); het eerste geel in de bak!

Advertenties

4 thoughts on “50 tinten paars

  1. Pingback: Toeval bestaat niet | Zomaar een tuin

  2. Pingback: Op het eerste gezicht – juni 2016 | Zomaar een tuin

  3. Pingback: Op het eerste gezicht – juli 2016 | Zomaar een tuin

  4. Pingback: Op het eerste gezicht – augustus 2016 | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.