Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Open tuinen

2 reacties

 

Biologische kwekerij Valentijn

Biologische kwekerij Valentijn

Ik loop al een tijdje met gedachte rond dat ik meer met tuinen wil gaan doen. In eerste instantie als hobby. Het hoe en wat, daar ben ik nog niet uit. De grond die ik heb is beperkt, maar er gebeurd tegenwoordig zoveel op gebied van samentuinen, wijkmoestuinen en voedselbossen dat er mischien wel iets voor me te vinden is. Tijd om eens rond te gaan kijken!

Helaas was ik niet in de gelegenheid om tijdens de Velt-ecotuindagen iets te bezoeken en heb ik de Groei & Bloei-fietstocht langs stadslandbouwinitiatieven in Dordrecht moeten missen. Erg spijtig, maar de initiatieven zijn ook los te bezoeken. Wordt zeker vervolgd.

Maar gelukkig was er de afgelopen twee weken meer te doen. Tijdens de Nationale Tuinweek van Groei & Bloei heb ik in Wageningen de biologische kwekerij van Rob Valentijn en de biologische pluktuin De Bosrand bezocht.

De kwekerij van Rob is relatief klein. Dat komt volgens eigen zeggen omdat hij de kwekerij vooral voor zichzelf is begonnen. De grond op zijn kwekerij is behoorlijk arm en het stuk grond ligt op de Wageningse Eng. Een gebied met het karakter van een “open landschap”. Kortom, het stuk ligt vol in de wind en alle weersinvloeden komen lekker door.

“Als een plant het hier doet, doet ie het overal in Wageningen!” Ja, Rob is namelijk vooral hovenier en dan is dit wel een hele handige manier om aan een goed assortiment sterke en bruikbare planten te komen. Tel daarbij op dat hij voorstander is van biologisch werken en de biologische kwekerij was geboren. Het onderhouden van de kwekerij kost hem gemiddeld één dag in de week met twee man. Leuk om rond te kijken en wat weetjes over de verschillende planten mee te krijgen.

De pluktuin ligt op loopafstand van de kwekerij, dus een ideale combi. Ik was vooral benieuwd naar het verhaal achter de tuin. Hoe zet je zoiets op en hoe hou je het draaiende? Petra, de eigenaresse van de tuin, kon daar genoeg over vertellen.

Biologische pluktuin De Bosrand

Biologische pluktuin De Bosrand

En dat is nogal wat. Petra werkt in het seizoen gemiddeld 60 tot 80 uur per week op en aan de tuin. Meer dan een fulltime baan dus. Daarnaast heeft ze hulp van de nodige vrijwilligers. Moet ik er wel bij vermelden dat de tuin 8.000 m2 groot is. Flinke tuin en een hoop werk dus.

Bezoekers kunnen zelf bloemen plukken en betalen aan de hand van de grootte van de bos. De tuin bevat ook een groot fruitgedeelte. Hier kan ook geplukt worden en betaal je naar gewicht. Verder geeft ze workshops bloemschikken, boeketten maken en jam maken.

Als vrijwilliger meehelpen lijkt me heerlijk, maar dan is Wageningen toch effe te ver uit de buurt. Wel heel leuk om alles te zien en ik heb er weer wat van opgestoken.

Vorige week was het festival Fleurig in de Tuinen van Appeltern. Eerder dit jaar ben ik op de Tuindagen van Beervelde geweest. Ik was er nog niet eerder geweest, maar na verhalen op diverse blogs ook maar eens wezen kijken. En dat was de moeite waard!

Nu ben ik fan van Appeltern en kom ik er graag, dus nog een goede reden om Fleurig ook maar eens te bekijken. Fleurig bestond uit een plantenmarkt en een lifestyle-gedeelte. De plantenmarkt was op zich leuk, maar als je op Beervelde bent geweest is al het andere toch al snel erg klein en beperkt. Het life-style gedeelte was aan mij niet besteed, dus snel door naar de Tuinen.

Het mooie van Appeltern vind ik de variatie. Er is zoveel te zien; veel verschillende voorbeeldtuinen en veel, heel veel planten. En Appeltern besteedt ook steeds meer aandacht aan natuurvriendelijk en duurzaam tuinieren. Dit doen ze met de Levende Tuin; een tuin met diverse voorbeelden van duurzaam tuinieren. Maar ook een tuin waar de natuur zijn gang kan gaan. Velden vol brandnetels, distels en inheemse planten maar wel prima begaanbaar.

En de tuin is ook een fantastiche plek voor kinderen. Natuurlijk spelen met duurzame houten speeltoestellen verdeeld over de hele tuin, een joekel van een zandbak en een vlot om de Niewe Wetering over te steken.

De levende tuin in Appeltern

De levende tuin in Appeltern

De levende tuin in Appeltern

De levende tuin in Appeltern

Het tweede is de Wilde Weelde Wereld. “Wilde Weelde wil je inspireren om je omgeving op een natuurrijke en natuurvriendelijke manier in te richten en te onderhouden.” is op www.wildeweelde.org te lezen.

Wilde Weelde Wereld

Wilde Weelde Wereld

En dat doen ze in Appeltern op grote schaal, maar ook op een schaal die prima toe te passen is in een tuin in een gemiddelde woonwijk.

Wilde Weelde Wereld

Wilde Weelde Wereld

Verder is er teveel te zien om even te beschrijven. Ga vooral zelf eens kijken, het is de moeite waard. En nee, ik heb geen aandelen 🙂

Iets wat ik nog wel even wil noemen is “schilderen met planten”. Ter ere van de 125e sterfdag van Vincent van Gogh heeft Appeltern op het Tuinenfestival ruimte gemaakt voor een aantal tuin-ontwerpers om een impressie van een schilderij na te maken met planten. Erg origineel en erg goed gelukt moet ik zeggen!

Schilderen met planten

Schilderen met planten

Schilderen met planten

Schilderen met planten

20150617_144545

Schilderen met planten

Schilderen met planten

 

Advertenties

2 thoughts on “Open tuinen

  1. Pingback: Het zit er alweer op … | Zomaar een tuin

  2. Pingback: Niets zo veranderlijk … | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.