Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Ongewenst bezoek

Een reactie plaatsen

Rozemarijngoudhaantje

Rozemarijngoudhaantje

Mag ik u voorstellen; het Rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana). Ik zie ze eigenlijk al zolang als we onze tuin hebben zo nu en dan voorbij komen. Een schitterend groen met roodbruin gestreept kevertje dat op z’n dooie gemakkie in de tuin rondkruipt. Niets mis mee … toch?

Nou, tot nu toe niet. Ik heb in beide plantenbakken Lavendel staan en vorige week viel het me ineens op dat er toch wel veel toppen geknakt waren. Als eerste oorzaak dacht ik gelijk aan een verdwaalde voetbal. Komt nog wel eens voor met een horde kinderen die met regelmaat als een kleine orkaan door de tuin dendert.

Maar toen het er iedere dag wat meer werden, viel die optie af. Na wat zoeken op internet dacht ik aan de schuimcicade. Iedereen die lavandel heeft staan, kent het wel. Slijmerige schuimhoopjes aan de stengels.

In deze hoopjes leven de onvolwassen schuimcicaden en worden ze beschermd tegen natuurlijke vijanden en uitdroging. Schuimcicades zuigen het plantensap uit de bladeren of stengel. Aangetaste bladeren vergroeien en stengels trekken krom.

Toch vielen de cicades af, want de toppen trekken niet alleen krom; ze breken daarna ook echt af.

Lavendel

Lavendel

En toen bedacht ik me ineens dat er vrolijk twee Rozemarijngoudhaantjes in de lavendel zaten. Ik had ze al eerder gezien, maar er niets achter gezocht. Toch maar eens op internet gezocht en jawel …. Rozemarijngoudhaantjes brengen schijnbaar veel schade toe aan allerlei kruidachtige planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) waaronder tijm, rozemarijn, lavendel en salie. Zowel de volwassen kevers als de larven vreten aan deze kruiden. De schade is te herkennen aan de vraat aan de toppen van de planten. Bingo! Door voor de koelkast.

Het Rozemarijngoudhaantje is overigens afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Waarschijnlijk zijn ze in Nederland terecht gekomen via handelsverkeer of mensen die plantjes uit Zuid-Frankrijk, Italië, Spanje mee naar huis nemen. Ze zijn inmiddels in Nederland goed ingeburgerd.

Jammere is wel dat rozemarijngoudhaantjes voor zover bekend nog geen natuurlijke vijanden hebben in Nederland. En ja, als je dan een natuurvriendelijke tuin wilt met veel groen en beestjes, wat moet je dan?

Dezelfde oplossing als met overtollige slakken dan maar: vangen en een heel eind verderop in een platsoen weer vrijlaten. Tot nu toe lijkt het effect te hebben; het aantal geknakte toppen is vrijwel niet toegenomen en ik heb geen goudhaantje meer gezien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.