Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht: juli 2015

Een reactie plaatsen

 

Voortuin - juli 2015

Voortuin – juli 2015

Vorige maand begonnen en er is al weer een maand voorbij. Zei er iemand dat de tijd snel gaat?

De tuin ligt er inmiddels lekker bij: sommige vroege bloeiers zijn al over hun hoogtepunt heen, andere zitten er midden in en wat latere bloeiers beginnen goed vorm te krijgen.

De voortuin blijft dit jaar grotendeels gazon, dus veel spannends valt hier niet te zien. De Daglelie (Hemerocallis) staat inmiddels wel volop in bloei; ruim een maand later dan vorig jaar maar gelukkig nog net zo uitbundig, want het stikt  nog van de nieuwe knoppen.

De hagen links en rechts zijn overigens Glansmispel (Photinia fraseri ‘Red Robin’). De uitlopers hiervan zijn felrood en verkleuren langzaam naar donkerrood en daarna groen. Zoals op de foto te zien is zijn ze bijna aan het eind van de verkleuring. Met een tussensnoei is dit later in het jaar nog een keer te zien.

Aan de voorkant van het gazon begint witte en rode klaver het te winnen van het gras. En de spelende (buur) kinderen. Het grasveld is namelijk hun favoriete plek voor het uitvoeren van de handstand. De bijen en hommels zijn blij met de overwinning.

Zijtuin - juli 2015

Zijtuin – juli 2015

De zijtuin heb ik vorige maand niet laten zien en deze zal niet veel vaker voorbij komen. De zijkant bestaat namelijk vrijwel volledig uit Laurierkers (Prunus laurocerasus). Vanaf het begin, nu zeven jaar geleden, hebben ze het goed gedaan.

Inmiddels zijn ze zo groot dat de schuur volledig uit het zicht is verdwenen. Bloeien doen ze sinds twee jaar, maar dit jaar pas echt serieus. De oorzaak hiervan is het snoeien. Om de haag aan de onderkant goed dicht te krijgen, heb ik hem de afgelopen jaren twee keer per jaar gesnoeid; in het voorjaar en najaar.

Omdat de haag inmiddels goed stevig en dicht is, heb ik de snoei dit jaar uitgesteld tot na de bloei. Nog meer blije bijen en hommels.

Achtertuin - juli 2015

Achtertuin – juli 2015

Achtertuin - juli 2015

Achtertuin – juli 2015

In de linkerbak is er het Groot Kaasjeskruid jamemr genoeg alweer bijna op z’n eind. Nog een paar bloemen en dan is het gedaan met de bloei. Deze welkome gast zal een vaste plek gaan krijgen, dus hij blijft staan om zaden te verzamelen.

De kruiptijm geeft wat mij betreft één van de mooiste kleuren in de tuin. Vooral in het avondlicht met ondergaande zon is de kleur heel intens. De bloei zou dus best langer mogen duren, maar ik denk dat het met een week of twee is gedaan.

De meisjesogen zorgen voor de eerste geeltint in de bak. Rechtsachterin staan inmiddels twee (nieuwe) Rudbeckia’s Fulgida ‘Goldsturm’, maar die hebben nog wat groei te gaan voor ze zichtbaar worden en gaan bloeien. Andere nog enigszins verborgen nieuwkomers zijn één Brandkruid (Phlomis russeliana), drie Salie (Salvia nemerosa ‘Ostfriesland’) en één Zeeuws Knoopje (Astrantia major ‘Ruby cloud’).

De drie stengels achterin zijn zonnebloemen. Binnen voorgezaaid door mijn dochters en daarna uitgeplant. Erg hard groeien ze nog niet, maar het gaat steeds meer de goede kant op.

Linkerbak - juli 2015

Linkerbak – juli 2015

In de rechterbak staat de (of is het “het”?) Koeieoog flink zijn best te doen. Van de drie zonnehoeden heeft er eentje knoppen. De andere twee zijn blijvend gedegradeerd tot slakkenvoer.

De Campanula is in beide bakken weliswaar over het hoogtepunt heen en aardig ingezakt, maar zit nog wel vol met bloemen. En het gezoem houdt hier dus ook nog vrolijk aan.

De Vlinderstuik is inmiddels getopt. Vorig jaar voor het eerst gedaan en naar tevredenheid. Hij blijft hierdoor iets lager, maar maakt meer bloemen aan en bloeit volgens mij ook iets langer door.

Rechterbak - juli 2015

Rechterbak – juli 2015

In de lage bak heeft de Geranium ‘Rosanne’ gezelschap gekregen van een Prachtkaars (Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’) met witte tot lichtroze bloemen en twee Spirea’s (Astilbe chinensis ‘Pumila’).

De eerste frambozen zijn overigens ook opgesmikkeld. Waar anderen last hebben van merels die ermee vandoor gaan, zorgen hier twee dametjes ervoor dat de rijpe frambozen weg zijn voor ik er erg heb. Smakelijk dames!

De blauwe bes is vorig najaar geplant en lijkt zowaar dit jaar al bessen te gaan geven. Niet meer dan 20 maar … het zijn bessen, dus mij hoor je niet klagen!

Lage bak - juli 2015

Lage bak – juli 2015

De moestuinbakken zijn nieuw dit jaar. Over het opbouwen hiervan schrijf ik later nog een keer een stukje. Voor nu staat alles er lekker bij.

In de eerste bak (deze was als eerste af) is al het nodige geoogst: andijvie, spinazie, radijsjes en snijbiet. De wortels gaan eind deze week het bord op en dan zullen de bietjes binnenkort volgen. De gele en oranje bloemen tussendoor zijn Oost-indische kers, Afrikaantjes en Goudsbloemen.

Alledrie eetbaar, goed voor de bijtjes en als het goed is houden ze mieren, aaltjes en witte vliegen op afstand. De mieren hebben die informatie blijkbaar niet meegekregen, want ze wandelen op hun gemak door de bak. Maar verder doen ze niets schadelijks, dus ze mogen gezellig blijven. In de rest van de tuin houden ze met hun gangen de grond luchtig, dus dat klusje mogen ze hier best voortzetten.

De OI-kers trekt luizen aan en houdt ze daarmee als het goed is weg bij de rest. Dat lijkt te lukken, want hij heeft zelf heeft de nodige luis terwijl op de rest geen spoor van ze te vinden is.

1e moestuinbak - juli 2015

1e moestuinbak – juli 2015

De tweede bak was later klaar. Alles wat daarin staat, is iets minder dan een maand oud en moet dus nog een tijdje lekker doorgroeien. Omdat deze bak midden in de tuin staat, krijgt ie meer aandacht van de vogels. In de eerste week had ik nog geen tijd om te mulchen en zagen de vliegende vrienden hun kans schoon om de randen eens goed om te spitten op zoek naar iets eetbaars. Gelukkig viel de schade best mee en hoefde ik weinig opnieuw te zaaien.

Toch maar snel een mulchlaag van hooi erop gelegd. Ik mulch overigs met hooi omdat ik dit makkelijker te verwerken vind dan stro. Minder grof en dus handiger bij kleine oppervlaktes. In de linkerplantenbak doe ik dit nu voor het tweede jaar en ik merk duidelijk verschil; onkruid is nagenoeg afwezig, de toplaag van de grond is lossen en de grnd blijft vochtiger. Vooral met dit warme weer erg welkom.

In de rechter plantenbak heb ik vorig jaar cacao-doppen gestrooid als mulch, maar dat bevalt minder. Het ziet er wel mooi uit, maar het een stuk minder effectief dan hooi.

2e moestuinbak - juli 2015

2e moestuinbak – juli 2015

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.