Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Gezellig!

1 reactie

Mussen in de tuin

Mussen in de tuin

Eén van de herinneringen die ik aan mijn  ouderlijk huis, niet zo heel van hier, heb is dat er bijna altijd wel mussen in de tuin waren. Mussen zijn voor mij het toppunt van gezelligheid in de tuin; met z’n allen vrolijk kwetterend de tuin doorstruinen op zoek naar wat eetbaars. Soms elkaar even in de veren vliegen, maar nooit lang en weer snel vrolijk samen verder.

Het is een tijd lang minder goed gegaan met de mussen in deze buurt, maar eigenlijk heel Nederland. Vooral omdat door de moderne “alles moet hermetisch dicht” woningbouw het maken van nesten oner de dakpannen moeilijk, zo niet onmogelijk, werd.

Of er hier in de buurt op dat gebied veel veranderd is, weet ik eigenlijk niet. Feit is wel dat er sinds een jaar of drie weer steeds meer mussen in de tuin te zien en horen zijn. En ik ben er blij mee! Het is zo leuk om naar een mussenfamilie te kijken als ze de hele tuin doortrekken; van het voederhuisje naar de frambozenstruik, het appelboompje, de vlinderstruik … alles wordt zorgvuldig nagelopen.

En als er dan iets onverwachts gebeurt, schrikt de hele meute op om op veilige afstand in de kersenboom van de buren even af te wachten of het weer veilig wordt. Ondertussen neemt de koolmees  de plek van de mussen op de voerplank over en kijkt af en toe in de richting van de boom alsof ie wil zeggen “Watjes, niets aan de hand hoor!”

De koolmees wacht zijn beurt af

De koolmees wacht zijn beurt af

Als de eerste dappere mus terug durft te komen, volgt de rest in no time. En gaat het gekwetter weer verder waar het gebleven was.

Ze zeggen dat gezelligheid een typisch Nederlands begrip is. In de tuin zijn mussen wat mij betreft het beste voorbeeld daarvan.

One thought on “Gezellig!

  1. Pingback: Close-up | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.