Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Bij, biet en framboos

2 reacties

 

 

Bietjes

Bietjes

In onze tuin staan sinds dit jaar twee moestuinbakken. Eentje van 60 bij 240 cm en eentje van 120 bij 120 cm. Natuurlijk lang niet genoeg om een heel jaar van te eten, maar wel leuk. Een eerste kennismaking met het “moestuinieren”, hartstikke hip tegenwoordig.

Ondanks de beperkte omvang hebben we er toch al aardig wat uit kunnen eten. Vanzelfsprekend de standaard radijsjes, maar ook al de andijvie voor een lekkere stampot, en genoeg Parijse worteltjes voor de drie dames en mezelf. De spinazie, één van de weinige wel gelukte onderdelen van de AH moestuin, heeft al samen met de snijbiet bijgedragen aan meerdere lekkere lunches.

Al met al ben ik tot nu toe dus heel tevreden. Vandaag waren de bieten rijp voor het avondeten. Op eentje na trouwens, die was doorgeschoten en begon te bloeien. Resultaat: een klein kneiterhard en oneetbaar bietje. Maar gelukkig was er nog genoeg over.

 

Bietjes

Bietjes

De boetjes zijn overigens Egyptische platronde afkomstig van Vreeken’s Zaden. Voor wie van zelf zaaien houdt, is Vreeken’s een absolute aanrader. Wat een assortiment hebben ze daar! En ook nog eens een hoop kennis en gewoon een leuke winkel.

De bieten zijn overigens goedgekeurd door de dames, dus gelijk nog maar een nieuwe portie ingezaaid. Een beetje aan de late kant, maar ik heb er alle vertrouwen in!

De frambozenstruiken hadden vandaag trouwens een topdag. We kunnen al een tijdje iedere dag wat plukken, maar vandaag was het genoeg voor vier schaaltjes. Toetje ook goedgekeurd door de dames! Ik maak het wel eens anders mee …

Frambozen

Fambozen

Het lijkt overigens wel of er ieder jaar mee leven in de tuin komt. En dan is het best leuk om te weten wat er zoal rondkruipt en zoemt. Gisteravond zag ik een solitaire bij op de Koeienoog zitten. Een eerste poging tot determineren was helaas weinig succesvol.

Welke zou het zijn?

Welke zou het zijn?

De eenzame bij wilde niets anders doen dan onbewegelijk zitten in zo’n positie dat er weinig kenmerken goed zichtbaar waren. Tenminste, voor mijn ongeoefende blik. Ik kwam uit op een honingbij, maar dat leek me toch wel erg stug. Eén honingbij verdwaald in mijn tuin … niets is onmogelijk, maar op z’n minst erg onwaarschijnlijk.

Eind van deze middag kwam ik, volgens mij, dezelfde soort tegen op één van de Calendula’s. En deze deed het een stuk beter qua meewerken. Met behulp van http://determineren.nederlandsesoorten.nl/tuinbijen/ kwam ik uit op de Tuinbladsnijder (Megachile centuncularis). Een soort van het geslacht behangersbijen.

Of het klopt … ? Mooi is ie in ieder geval wel.

Tuinbladsnijder (Megachile centuncularis)

Tuinbladsnijder (Megachile centuncularis)

Advertenties

2 thoughts on “Bij, biet en framboos

  1. Het is met zekerheid een bladsnijder, waarschijnlijk de tuinbladsnijder idd

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.