Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Reddingswerk

Een reactie plaatsen

De afgelopen twee weken zijn we op vakantie naar Oostenrijk geweest. Zowel mijn ouders als de overburen, die normaal de zorgen over de planten binnen overnemen, waren ook op vakantie maar een buurvrouw van iets verderop was zo vriendelijk om deze taak over te nemen. En ook nog bereid de moestuinbakken een beetje in de gaten zou houden, mocht het tropisch blijven en de bakken een tikkie te droog worden.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik ook het liefst alles zelf doe in de tuin. En het dus niet heel erg vindt als er niet teveel anderen in de tuin aan de slag gaan en de tuin onbeheerd achter blijft.

De afgelopen jaren was dat geen probleem; de tuin had de functie van siertuin, en niet te vergeten speeltuin, en die moet twee weken zonder beheer prima kunnen overleven. En dat was ook zo. Op wat extra uitbloeide bloemetjes en lang gras na geen problemen.

Maar, eigenwijs als ik ben, had ik me dit jaar toch even vergist. Ik had niet gerekend op de groeispurt die zo ongeveer alles in de moestuinbakken had ingezet en uiteraard het nogal pittige weer van de afgelopen dagen.

De lange moestuinbak

De lange moestuinbak

De tomatenplant was door al het gewicht van de groeiende tomaten ingestort. De Afrikantjes eronder waren hierdoor aardig in de knel gekomen en gereduceerd tot slakkenvoer. De kiemen van de nieuwe gezaaide worteljes waren onvindbaar. Logisch, want ook deze lagen bedolven onder tomatengroen en zonder licht …

Gelukkig zijn de tomatenplanten sterk en na het nodige snoei en opbindwerk heeft het grootste deel het overleefd en heb ik alle vertrouwens in een goede oogst. Zelfs de Afrikaatjes bleken nog wat verstopte knopjes te hebben.

De palmkool en Chinese kool waren flink aangevreten. De Chinese kool had ik eigenlijk met dit doel in de bak gezet. Deze kool schijnt onweerstaanbaar te zijn voor slakken en dus mooie blimsemafleiders voor de rest. Tenminste, dat was het idee. De slakken hier hebben blijkbaar een eigen mening, getuige de palmkoolbladeren. Gelukkig kunnen de aangetaste bladeren eenvoudig afgesneden worden zonder dat de plant daar, als het goed is, hinder van heeft.

Palmkoolblad

Palmkoolblad

Overigens dacht ik dat de bakken redelijk vrij van slakken waren. De planken zijn van vrij ruw Douglas-hout en niet veel slakken houden ervan om daaroverheen te kruipen. Maar door alle regen is het hout zachter en dus makkelijker begaanbaar. Getuige de diverse naaktslakken die ik er de afgelopen dagen uit heb gevist.

De hoofdboosdoeners van de vraat bleken een tijdje terug oorwurmen (Forficula auricularia) te zijn. Juist ja, die fijne insecten die ik probeer aan te trekken om luizen te bestrijden. Oorwurmen zijn dan wel alleseters maar hebben de naam het liefst luizen te eten. Nog zo’n insect met een eigenmening in de tuin.

Inmiddels ben ik de oorwurmen aan het verhuizen naar de bak met met de frambozen en o.a. de Gaura lindheimer die inmiddels ook arrdig wat luis heeft verzameld. Aardewerk bloempotje op de kop, vullen met stro en ophangen in de bak. De volgende ochtend uitkloppen boven de andere bak en volià, familie oorwurm is na een paar dagen bijna volledig voorzien van nieuwe woonruimte mét voeding. En nou daar blijven, graag!

De vierkante bak

De vierkante bak

In de vierkante bak viel het eigenlijk wel mee. De nieuwe gezaaide bietjes en worteltjes waren hier ook nog niet echt goed opgekomen, maar het is ook wel erg nat geweest. Even afwachten dus nog.

De Sugar snaps waren erg hard gegroeid, maar in de tussentijd wel even extra aangebonden. Waarvoor bedankt!

Enige waar ik me bij deze bak ik heb vergist is het mulchen. Maar mulchen heeft toch alleen maar voordelen? Jazeker. Maar er is een maar. Ik mulch met hooi en heb net voor de vakantie alle lege stukjes in deze bak nog even voorzien van een laagje. Met het laatste beetje uit de baal die ik had staan.

Blijkbaar zakt zo’n beetje alles wat er aan zaad in zo’n baal zit, naar beneden. En als je dat dat vervolgens op goed vruchtbare aarde van de moestuinbak gooit. In plaats van onkruid tegen te gaan heb je dan al snel een mini-grasmat tussen de uitjes. En op nog heel wat andere plekken. Weer wat geleerd; het laatste restje is voortaan alleen voor de konijnen. En dus even ouderwets wieden.

Gras tussen de uitjes

Gras tussen de uitjes

Verder bleek de sla hier inmiddels wat last van vraat te hebben, maar inmiddels toch nog groot genoeg te zijn geworden voor het avondeten. De daad bij het woord dus maar.

Ook hier trouwens weer niet alleen wat naaktslakken, maar ook oorwurmen die in de kroppen zaten. Toch eens nadenken hoe ik met die vriendelijke jongens om moet gaan in de toekomst.

Kropsla en veldsla

Kropsla en veldsla

Het leuke van thuiskomen na de vakantie vind ik altijd de verrassing hoe de tuin in twee weken is veranderd. En al was er wat werk te doen in de moestuinbakken, zo erg was het natuurlijk allemaal niet.

Het is ieder weer geweldig om te zien wat er tijdens je afwezigheid allemaak is gaan bloeien. Dit jaar is de meest opvallende de Hebe Addenda. De eerste paar bloemen zijn open gegaan en de plant zit barstensvol knoppen. Hij heeft dus niet alleen overleefd, maar is zelfs erg sterk.

Hebe Addenda

Hebe Addenda

Hebe Addenda in bloei

Hebe Addenda in bloei

De Hebe stamt nog uit de tijd dat ik nog iets minder bewust met de tuin bezig was. Hij is dan ook afkomstig uit de lokale plantengrootgrutter. Veel te duur natuurlijk en destijds waarschijnlijk ook nog bespoten tijdens de kweek; twee keer fout dus. Ondanks dat een schitterende plant, wat een mooie kleur, waar ik nog steeds blij mee ben. En met mij het zoemende insectenvolk, want die komen er ieder jaar in grote getalen op af.

Hij heeft de storm niet overleefd, maar deze was te mooi om zo maar weg te gooien. Ik zie een gelijkenis …

Angry tomato

Angry tomato

 

Angry Bird

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.