Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht: augustus 2015

Een reactie plaatsen

Voortuin - augustus 2015

Voortuin – augustus 2015

Wat later dan de bedoeling is. In het weekend was het even lastig om tijd te vinden voor een post, maar bij deze alsnog.

In de voortuin is de Daglelie over de bloei heen. Net als ieder jaar is de pol weer wat gegroeid en hoewel erg laat heeft ie rijk gebloeid.

Zijtuin - augustus 2015

Zijtuin – augustus 2015

Het verschil is goed te zien: voor de vakantie heb de Laurierkers bij de achtertuin nog kunnen snoeien. het deel naast het huis moet nog en is in de afgelopen drie weken nog even flink doorgegroeid.

Achtertuin - augustus 2015

Achtertuin – augustus 2015

Het idee voor dit jaar was twee mooie volle bakken met veel kleur. Die opzet is niet helemaal geslaagd. Vooral de linkerbak oogt nog vrij kaal en vooral groen.

Ik kan er wel een paar redenen voor bedenken. De meeste planten zijn later gaan groeien en ook kleiner gebleven dan de voorgaande jaren. Dit zal waarschijnlijk liggen aan de lange periode van kou in het voorjaar en de vochtige periode erna. Een voorbeeld is de Hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude’). Vorig jaar stond er om deze tijd een mooie grote pol van ongeveer een halve meter hoog. Nu is ie veel minder vol en haalt ie net de 30 cm.

Verder had ik het nodige voorgezaaid, maar dit langer binnen moeten houden  vanwege de kou. Dit heeft de plantjes geen goed gedaan en veel hebben het na het planten niet gered. Of zijn direct door de slakken opgegeten. Want die hebben flink hun best gedaan. Nu ik erover nadenk hebben eigenlijk alleen de cosmea;s het gered. Die zijn alleen nog ámper te zien, want de bloei begint nu te komen en de eerste bloem is net open.

Verder is er veel van wat ter plekke gezaaid is niet opgekomen of ook direct weggegeten. De planten die ik als vervanging hiervan heb geplant, zijn allemaal aangeslagen maar nog te klein om alles goed te vullen.

Achtertuin - augustus 2015

Achtertuin – augustus 2015

De rechterbak oogt een stuk voller. Van de drie Rode Zonnehoeden heeft eentje de slakken goed doorstaan en twee mooie bloemen en wat knoppen. De andere twee zijn klein en iel maar krijgen het toch nog voor elkaar wat knoppen te produceren.

Met name het appelboompje (nieuw dit jaar), de Vlinderstruik en de Hebe addenda zorgen voor een mooi aangezicht. Het Ijzerhard (Verbena bonariensis) doet het in beide bakken goed, al is de groei in de linkerbak wat geremd door luizen. Mooi om te zien is wel dat ie zich in de rechterbak enorm heeft uitgezaaid. De hele hoek bij het appelboompje staat vol nieuwe plantjes.

Ik dacht eerst dat het de magrietjes waren die ik daar had gezaaid, maar nu de zaailingen groter zijn is duidelijk dat het IJzerhard is. Qua grootte past het niet echt in de hoek, maar ik laat het lekker gaan voor nu.

Linkerbak - augustus 2015

Linkerbak – augustus 2015

 

Rechterbak - augustus 2015

Rechterbak – augustus 2015

Alle nieuwe planten in de lage bak zijn goed aangeslagen. De Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ staat vrolijk te bloeien, maar zit tegelijk vol luis. Eens kijken of en hoe ie zich daar doorheen slaat. De Geranium ‘Rozanne’ breidt zich lekker uit en bloeit vrolijk door. De beide Astilbe chinensis ‘Pumila’ zijn aan de bloei begonnen.

De frambozen hebben dit jaar een mooie oogst gegeven en de blauwe bessen beginnen langzaamaan wat blauw te vertonen.

Lage bak - augustus 2015

Lage bak – augustus 2015

De moestuinbakken zijn na de vakantie inmiddels opgeruimd. Aangetast blad verwijderd, het nodige opgebonden en de vakken die leeg zijn voorbereid voor nieuw zaaigoed.

Lange moestuinbak - augustus 2015

Lange moestuinbak – augustus 2015

De stokken voor de Sugar snaps zijn eigenlijk te kort, maar de plant heeft inmiddels genoeg steun aan zichzelf en wikkelt zich rond bij gebrek aan steun om verder de hoogte in te gaan. De eerste peulen zijn er al.

Vierkante moestuinbak - augustus 2015

Vierkante moestuinbak – augustus 2015

De Vlinderstruik is aan de bloei begonnen. Sinds vorig jaar top ik de struik in juni. Dit zou ervoor moeten zorgen dat ie iets minder hoog wordt, al trekt ie zich daar niets van aan. Hij is zelfs hoger dan de voorgaande jaren.

Wat het wel goed doet is ervoor zorgen dat de plant zich meer vertakt, waardoor hij voller wordt en meer bloemaren aanmaakt. En dat was precies de bedoeling: meer bloemen. Voorheen haalde ik de uitgebloeide bloemen eruit maar dat doe ik dit jaar niet. Afgelopen winter heb ik een interessant stuk gelezen over de Vlinderstruik waarin werd gesteld dat, in tegenstelling to veel andere planten, de struik door het verwijderen van uitgebloeide bloemen niet meer nieuwe bloemen gaat aanmaken.

En ik denk wel dat dit klopt. De afgelopen jaren was het effect namelijk erg klein. Wat er nieuw werd aangemaakt waren enkel wat kleine bloemaartjes die maar erg kort bloeiden.

In hetzelfde stuk werd aangegeven da het laten zitten van de uitgebloeide bloemen twee voordelen heeft: het wintersilhouet van de plant is mooier en, die vind ik belangrijker, kleine insecten vinden er een schuilplaats in.

Vlinderstuik (Buddleja davidii 'Pink Delight')

Vlinderstuik (Buddleja davidii ‘Pink Delight’)

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.