Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Ecologisch dilemma

Een reactie plaatsen

Een tuin kan een prima middel zijn om kinderen iets bij te brengen. Zo probeer ik mijn dochters bij te brengen dat alles wat leeft van belang is, een eigen plekje in de natuur heeft en gerespecteerd moet worden. Insecten laat je dus ook leven, want alles heeft zijn nut.

“Maar papa, waarom sloeg je dan gisteren wel die mug dood?” Aldus mijn zesjarige wijsneus. Ja, leg dat dan maar eens uit ….

De moestuinbakken geven op hun beurt de mogelijkheid om te laten zien dat groente meer is dan iets wat je in een plastic zakje uit de supermarkt haalt. De wijsneus in kwestie vindt broccoli erg lekker, dus toen ze allebei drie dingen mochten kiezen voor in de bak, was de keuze snel gemaakt.

En jawel, de broccoliplant doet het erg goed. Hij groeit lekker en begint al aardig stevig te worden. Maar het viel me halverwege deze week op dat een Groot Koolwitje (Pieris brassicae) wel heel veel interesse had voor de plant.

Broccoli 'Ramoso Clabrese'

Broccoli ‘Ramoso Calabrese’

En jawel, bij een korte inspectie bleek ie zijn plekje gevonden te hebben.

Eitjes van het Groot Koolwitje (Pieris brassicae)

Eitjes van het Groot Koolwitje (Pieris brassicae)

Ja, en dan? Hoe combineer je alles heeft zijn plekje met je eigen broccoli op je bord krijgen. Vorig jaar was een andere broccoliplant verbazingwekkend snel en vakkundig opgegeten door een bende rupsen.

Mijn vrolijke dametje moest er even over nadenken en kwam toen met een hele originele oplossing. “Papa, als we nou het blaadje met de eitjes eens afknippen en in een bakje doen. Dan kunnen de rupjes daarin groot worden.”

Ik had het niet beter kunnen bedenken: het beste van beiden en ze kan, als het een beetje mee zit, ook nog van dichtbij zien hoe een eitje een rups, pop en vervolgens vlinder wordt.

Kort zoeken op internet leverde genoeg informatie op om aan de slag te gaan. Je kan bij de Vlinderstichting zelfs paketten met eitjes, rupsen of poppen bestellen voor bijvoorbeeld op school.

Gelijk maar aan de slag dus. Insectengaas had ik nog liggen, op zolder stond nog een ongebruikte plastic bak. Een paar gaten in het deksel, gaas erop en casa del bruco was klaar.

Terwijl de eitjes werden verhuisd, kwamen we en passant nog een rups tegen op de broccoliplant. Die mocht dus ook gelijk mee naar de bak. Volgens de Vlinderstichting moeten eitjes en rupsen wel apart. Anders is de kans groot dat de eitjes op worden gegeten door de rups. Ik ben benieuwd of het gaat lukken!

Het onderkomen voor de rupsen

Het onderkomen voor de rupsen

Rups van het Klein Koolwitje (Pieris rapae)

Rups van het Klein Koolwitje (Pieris rapae)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.