Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Insectenleven in de tuin

Een reactie plaatsen

Dambordvlieg (Metopia) op de Hebe

Dambordvlieg (Metopia) op de Hebe

Het weer is nogal wisselvallig, maar gelukkig met regelmaat erg lekker en zonnig. En als de zon schijnt is de tuin gelijk vol leven. Met de bloeiende Vlinderstruik, Calamintha nepeta, Hebe, Groot kaasjeskruid en IJzerhard is er genoeg te halen voor het gevleugelde bezoek.

En soms kom je dan wel erg mooie insecten tegen. Zoals de Dambordvlieg hierboven. Of een zweefvlieg waarvan ik nog twijfel welke soort het is. 

Stadsreus (Volucella zonaria) of kleine bijvlieg (Eristalis arbustorum)?

Stadsreus (Volucella zonaria) of Kleine bijvlieg (Eristalis arbustorum)?

Na het e.e.a. aan plaatjes en informatie te hebben bekeken, hou ik het op de Kleine bijvlieg. Ondanks dat de tekening bij geen van beide soorten helemaal aansluit, heeft ie daar het meeste van weg.

De Dambordvlieg, tenminste daar kwam ik op uit bij het zoeken, is ook een mooie verschijning maar met één nadeel; hij parasiteert op solitaire bijen. En die vliegen er momenteel genoeg rond. Hopelijk wordt deze vlieg dus niet al te talrijk.

20150819182150

Er zijn veel mooie insecten, stuk voor stuk met bijzondere eigenschappen en de moeite van het bekijken meer dan waard. Hommels zijn en blijven mijn favoriet. Geen insect zo relaxed als een hommel. De “wie doet me wat”-houding terwijl ze rustig op zoek zijn naar nectar, vind ik heerlijk.

Of je nou een foto maakt van heel dichtbij, er op je gemak naar zit te kijken of hem zelfs even aanraakt; de meeste hommels vinden het allemaal prima. En dan nog het dronken worden van de nectar 🙂

Akkerhommel op een mini-petunia

Akkerhommel op een mini-petunia

Nu het seizoen vordert, komen ook de “reuzen” weer tevoorschijn. Grote hommels van al gauw een centimeter of drie lengte. Binnenkort maar eens kijken om een mooie op de foto te zetten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.