Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Evenwicht in de tuin

6 reacties

Egel (Erinaceus europaeus)

Egel (Erinaceus europaeus)

Begin deze maand kwam er een stekelig complimentje de tuin ingewandeld. Op zijn dooie gemakkie, niets aan de hand. De hele tuin doorzoeken, even een uitstapje naar de buren om tot slot even te buurten bij de konijnen. Die overigens uitermate verbaasd waren over dat vreemde beest aan de andere kant van het gaas.

Ik heb een tijdje terug gelezen dat het een compliment voor je tuin is als er een egel in komt kijken. Blijkbaar is ie dan natuurlijk genoeg voor de egel om zich er prettig in de voelen. Nou, dat vind ik inderdaad een compliment. En hoe leuk is het als je op een warme zomeravond buiten zit een egel in je tuin rondwandelt? 

Behalve leuk is ie ook erg welkom. Zeker nu, want met het natte weer van de afgelopen tijd is er een ware slakkenexplosie in de tuin. Van evenwicht geen sprake; de weegschaal slaat volledig door richting slakken. En dan zijn de huisjesslakken op zich geen probleem. Dit zijn echte rommelruimers en ze laten de planten en groenten eigenlijk met rust. Op een enkel babyslakje in de broccoli na dan.

Maar die naaktslakken …. Tomaten, palmkool, broccoli, alles wat ze te pakken kunnen krijgen gaat er aan als je niet uitkijkt. Gelukkig hebben de afrikaantjes nog steeds veel aantrekkingskracht, maar met zoveel concurrentie is dat niet voldoende en komt de rest vanzelf aan de beurt. De net opgekomen zaailingen van het herfstgoed zijn in ieder geval tot de grond toe weggevreten.

Wat dan te doen? Gif komt de tuin niet in en doodmaken is ook weer zo wat. Het zijn toch levende wezens, hoe vervelend ze ook zijn. Dus dan maar wegvangen. De afgelopen twee avonden heb ik een ronde door de tuin gedaan en een enorme hoeveelheid naaktslakken gevangen. Om deze vervolgens een flink eind verder bij een vijver weer uit te zetten. Sommige waren al aan het paren, dus het vangen was nog precies op tijd ook.

Eenden schijnen ook slakken te eten, dus ik hoop dat ze ervan genieten. Tekort zullen ze in ieder geval niet komen. Het eerste resultaat van het vangen lijkt er trouwens te zijn, want vanavond trof ik nog maar een handje vol aan in de tuin.

Bruine kikker (Rana temporaria)

Bruine kikker (Rana temporaria)

En gisterenochtend hadden we nog een gast in de tuin: een flinke bruine kikker. Zou er dan toch evenwicht aan het ontstaan zijn? Ik hoop in ieder geval dat ie flink wat slakken te grazen neemt.

6 thoughts on “Evenwicht in de tuin

 1. ’t is een bruine kikker !
  Op het kleur kan je niet echt afgaan, dat kan zowel bji de groene als bij de bruine kikker nog al eens verschillen van licht groen tot heel donker.
  Maar met die donkere vlek achter zn oog kun je niet twijfelen. 100% bruine kikker.

  Like

 2. oeps, blijkbaar dubbel geklikt.
  Ik wou nog een “proficiat” bijvoegen.
  Superleuk om zo’n bezoekers te zien passeren.

  Like

 3. Geen probleem, heb er eentje verwijderd.

  Dus toch een bruine kikker? Ik had al zitten zoeken naar de soort en gezien dat er inderdaad weinig verschillen zijn en het onderscheid lastig te maken is. Ik kwam er door de tekening op zijn rug ook niet uit. En zijn buik heb ik niet gezien, dus dat hielp ook al niet.

  Maar bedankt, leuk om te weten!

  Like

 4. Deze maakt het een stuk duidelijk en zoals je zei, de zwarte vlek is het meest herkenbare kenmerk: http://www.ravon.nl/Portals/0/Pdf2/Zoekkaart_Amfibieen.pdf

  Like

 5. Wauw, dat zijn echte complimentjes voor je tuin! Dieren liegen niet, he. Mooie blog ook trouwens! Ik ga je volgen… Groetjes vanuit het verre België…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.