Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht: september 2015

2 reacties

Voortuin - september 2015

Voortuin – september 2015

Met alle regen van de afgelopen dagen was vandaag de eerste dag waarop ik even droog en zelfs in de zon foto’s kon maken. Gelijk naar buiten dus!

In de voortuin is ook deze maand niet veel gebeurd. Beetje gras gemaaid en een deel van de heg (Photinia fraseri ‘Red Robin’) gesnoeid. De heg ziet er nu niet uit, maar dat trekt snel genoeg weer bij.

Zijtuin - september 2015

Zijtuin – september 2015

In de zijtuin is inmiddels de hele heg gesnoeid.

Achtertuin - september 2015

Achtertuin – september 2015

De Vlinderstruik is bijna uitgebloeid. Dit jaar heb ik voor het eerst de uitgebloeide bloemen niet verwijderd, omdat dit bij Vlinderstruiken geen effect zou hebben.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het erg lastig vind om verschil met vorig jaar te zien. Hij heeft goed gebloeid met veel en grote bloemaren. Vorig jaar, toen ik de uitgebloeide bloemen er wel uithaalde, bloeide hij naar mijn gevoel iets langer. Maar dan wel met kleinere bloemen. Want aan een steel waar de eerste bloem vanaf was gehaald kwamen maar hele kleine bloemaren terug als tweede bloei. Vooralsnog ga ik dus voor de optie om ze er niet uit te halen; ik vind de grote bloemaren wel zo mooi.

Achtertuin - september 2015

Achtertuin – september 2015

Niet zo goed te zien, maar in de linkerbak staan vier Zonnebloemen. Twee hebben er keurig op tijd gebloeid, maar de andere twee waren eigenwijs. Die hebben nog even een groeispurt ingezet en hebben nu pas bloemknoppen gekregen. Ik ben benieuwd of ze ook echt uitkomen en hoe groot ze dan zijn.

Rechterbak - september 2015

Rechterbak – september 2015

Over de rechterbak ben ik erg tevreden. Op de foto ziet het er een beetje flets uit, in tegenstelling tot in het echt. De rode appels, het wit van de bergsteentijm, de roze- en paarstinten maar ook de verschillende hoogten in de bak passen goed bij elkaar. Er zijn nog een wat lege plekken, maar als alles goed gaat zullen de planten die dit jaar nieuw zijn geplant deze volgend jaar mooi opvullen.

Linkerbak - september 2015

Linkerbak – september 2015

Links begint de Cosmea steeds meer bloemen te krijgen. Cosmea hoort bij mijn favorieten. Een hele lichte en luchtige plant met schitterende bloemen.

Het Engels gras heeft blijkbaar besloten wat extra ruimte op te eisen, want de pol groeit de laatste weken ineens behoorlijk in de breedte. Ik vind het prima, want bloeien deed ie dit jaar erg goed. Volgend jaar graag weer zo’n mooie wolk van bloemen!

Het boompje in hoge deel is een Salix integra ‘Flamingo’ die het jammer genoeg niet goed doet. Hij zal komend najaar het veld gaan ruimen voor iets anders. Wat dat gaat worden, daar ben ik nog niet uit. Weer een boom of toch een struikachtige?

Het witte bolletje is een met vliesdoek ingepakte buxusbol. Helaas is de buxusmot ook in deze regio geland en wordt alle buxus masaal aangevreten. Ik heb al twee bollen en twee haagjes moeten ruimen, maar deze was nog niet aangetast. Voorlopig lijkt het vliesdoek te werken en de rupsen weg te houden van de bol. Het ronde haagje rondom de Gele kornoelje aan de rechterkant redt het tot nu toe doordat ik de rupsen met regelmaat wegvang. De rest van de buurt grijpt, helaas, massaal naar het gif.

Lage bak - september 2015

Lage bak – september 2015

De Gaura lindheimeri ‘Whriling butterflies’ bloeit vrolijk door en is mooi groot geworden. Inmiddels is duidelijk, met dank aan de Fruitberg, waarom er zo weinig bestuivers op te zien zijn: deze variant is steriel en niet aantrekkelijk voor ze. Grote kans dat deze het veld gaat ruimen voor een echte Gaura lindheimeri.

Lange moestuinbak – september 2015

Lange moestuinbak – september 2015

Ondertussen kunnen we flink oogsten van de Cherytomaatjes. Jawel, die van de AH-moestuintjes! Ze hebben het verrassend goed gedaan en de oogst is prima. Nu alleen de naaktslakken op afstand houden, want die hebben de tomaatjes ook gevonden. Net als de palmkool.

De Oost-indische kers heeft er zin in en baant zich een weg over en dwars door de heg. En omdat ie nog steeds bloeit, levert dat een heg op met gele bloemen erin. Een leuk effect en daarom mag ie zijn gang gaan.

Vierkante moestuinbak – september 2015

Vierkante moestuinbak – september 2015

In de lage moestuinbak voeren de grote groenten de boventoon. De komkommer zit vol bloemen en inmiddels ook een aantal rap groeidende komkommers. De palmkool lijkt klein, maar dat komt omdat ik net de buitenste bladeren heb geoogst. Ik had het nog nooit eerder gegeten, maar de smaak van de bladeren (even kort roerbakken) is prima! Ik ben benieuwd hoe dit wordt als er vorst overheen is geweest.

De Broccoli blijft het goed doen. Zo nu en dan een rups wegvangen en verhuizen naar de rupsenbak; meer hoe ik niet te doen. Verder staan er nog wat bietjes, zoete aardappel en snijbiet en heb ik pas sla en postelijn gezaaid. Vandaar ook de koperringen; er zijn met dit weer iets teveel slakken om de gok te wagen zonder een middel om ze op afstand te houden.

Vierkante moestuinbak – september 2015

Vierkante moestuinbak – september 2015

De buurvrouw vroeg me vanavond wat toch dat groene spul in het midden van de tuin is. Nou buurvrouw, dat is Oost-indische kers. En die groeit iets harder dan ik had verwacht. Maar ook dit vind ik een leuk gezicht en dus laat ik het lekker gaan.

De smaak van Oost-indische kers vind ik niet echt lekker, maar voor alles een oplossing: je kan er pesto van maken. Het eerste potje is klaar, dus binnenkort maar eens proeven. Er is in ieder geval genoeg Oost-indische kers om de hele buurt van pesto te voorzien 🙂

2 thoughts on “Op het eerste gezicht: september 2015

 1. Alles ziet er toch redelijk gezond uit.Die buxusmot is blijkbaar echt een ramp dit jaar, zelf heb ik maar één buxus in de tuin staan (stond er al), zal niet echt rouwen als die de geest geeft…

  Like

  • Ik ben ook zeker blij met de tuin! Wat betreft de buxus valt de schade inderdaad wel mee, wat ik weg heb gehaald is vervangbaar. En natuurlijk is alles vervangbaar, maar dit zal ik ook niet echt missen 😉

   Voor een buurvrouw iets verderop is het een stuk serieuzer; zij heeft een klassieke tuin verdeeld in vakken en daaromheen buxushagen. Twee jaar geleden aangelegd door een hovenier en als je ziet hoe het er nu bij staat ….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.