Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Permacultuur Tuinen Tour

5 reacties

Moestuinman Max in de Voedseltuin

Moestuinman Max in de Voedseltuin

Ken je dat? Zo’n dag dat je ergens op tijd wilt zijn en de rest van de wereld om de een of andere reden heeft besloten dat dat niet zo mag zijn? Zo’n dag had ik vrijdag.

Gelukkig was ik nog net op tijd met de fiets in Rotterdam voor de Permacultuur Tuinen Tour van Moestuinman Max. Ik was Max en de tour op het spoor gekomen via Tuin in de stad (bedankt voor de tip!) en was heel benieuwd naar de dag. 

Want, noem het midlifecrisis of whatever je er voor naam aan wil hangen, ik kom er steeds meer achter dat ik meer wil doen met groen (leuke slogan trouwens, moet ik onthouden). En hier de nodige dingen in mijn leven voor wil veranderen. Maar hoe, wat en waar, daar ben ik nog naar op zoek. Wat zijn er voor mogelijkheden, wat past er bij me en wat vind ik leuk om te doen?

Op zoek hiernaar heb ik de afgelopen tijd aardig wat gelezen en tuinen en activiteiten bezocht. Maar waar ik ook kwam, ik haalde met mijn 40 jaar de gemiddelde leeftijd iedere keer een aardig eindje omlaag. En niet dat daar iets mis mee is, maar ik kreeg langzaamaan het idee dat er toch wel erg weinig mensen van mijn leeftijd dezelfde interesses hebben. Of je moet gelijk de redelijk alternatieve hoek in. Ook weer niets mis mee, maar of het iets voor mij is? Terwijl op Facebook en de nodige blogs het beeld toch echt anders is. Mensen genoeg met dezelfde ideeën … toch?

Toen ik las over Max en wat hij doet, sprak me dat gelijk aan. En jawel, bij het verzamelpunt bleek een bont gezelschap van mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden te staan wachten. En voor de verandering bracht ik de gemiddelde leeftijd volgens mij zelf iets omhoog. Eén ding bleek iedereen gemeen te hebben: interesse in Permacultuur en het toepassen daarvan. Een goed begin!

In de loop van de dag bleek de tour helemaal aan te sluiten bij waar ik naar op zoek ben: mensen met hetzelfde idee als ik. Meer doen met groen, maar nog op zoek naar de invulling ervan. En het verhaal van Max zelf … één brok inspiratie!

Voedselbos Kralingen

Voedselbos Kralingen

De tour ging langs diverse projecten die door Max zijn opgezet en/of waar hij een grote rol in speelt. Van een shii-take kwekerij in Trompenburg Tuinen & Arboretum tot de Voedseltuin midden in het havengebied van Rotterdam. Stuk voor stuk unieke projecten op bijzondere locaties en met een duidelijke boodschap: stadslandbouw toegankelijk te maken voor alle Rotterdammers en tegelijk streven naar duurzame vormen van lokale voedselvoorziening, -verwerking,  -distributie en -bewustwording.

 

Vredestuin in het Pompenburgpark

Vredestuin in het Pompenburgpark

Om het een beetje beperkt te houden, zal ik niet alles langsgaan wat we vrijdag hebben bezocht. Ik vond het in ieder geval bijzonder om te zien hoe er midden tussen stad, industrie en havens ruimte is gevonden voor permacultuur in verschillende vormen. Wil je meer over de projecten lezen? Dan kan op de volgende sites:

Voedselbos Kralingen
De Vredestuin
De Voedseltuin
Of kijk eens op het blog Tuin in de Stad.

 

De Voedseltuin

De Voedseltuin

De Voedseltuin

De Voedseltuin

In de ochtend gaf Max een mooie cliffhanger: het bezoek aan Educatieve tuin de Enk zou het hoogtepunt van de dag worden. En er was geen woord van gelogen!

Wat een fantastische plek ligt er midden in Vreewijk verscholen. De Enk is ooit begonnen als een schooltuinencomplex, maar door de jaren heen uitgegroeid tot een echt paradijsje in de stad. Een plek waar nog steeds les aan kinderen wordt gegeven over al het mooie van de natuur. En waar ze zich lekker uit kunnen leven in paadjes, gangen en tunnels. Iets wat “vroeguh” op heel veel plekken kon, maar tegenwoordig erg schaars is geworden.

Drijvende kracht achter dit alles is Gerrit. Helaas hebben we hem vrijdag niet ontmoet, want ik ben heel benieuwd naar de man voor wie de Enk letterlijk zijn levenswerk is.

De Enk is niet alleen een plek voor kinderen: er wordt volop eten verbouwd, van alles op gebied van duurzaamheid en permacultuur uitgeprobeerd en het is de locatie voor een breed aanbod aan o.a. permacultuur cursussen, training en workshops. En niet te vergeten de nodige feesten, zoals het pompoenfeest.

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Maar genoeg reclame zo. Ga vooral zelf eens kijken, het is zeker de moeite waard. Kijk hier maar eens voor een eerste indruk.

Het laatste bezoek van de dag van de dag was ongepland, maar we waren toch in de buurt. Een buurt- en schoolmoestuin op een steenworp afstand van de Kuip. Ik heb hier zelf een paar jaar vlakbij gewoond en de aanleg van de enorme groenstrook meegemaakt. Veel gras, struiken en bomen, wat speelplekken en een voetbalveld. Toen heel fijn dat er groen in de wijk bijkwam, maar inmiddels een plek met veel meer potentie.

De moestuin is dan ook een mooie gelegenheid om te laten zien wat er mogelijk is op een relatief klein stuk grond.

Moestuin van de Piramide

Moestuin van de Piramide

Moestuin van de Piramide

Moestuin van de Piramide

Al met al een hele geslaagde dag die me meer dan genoeg  heeft opgeleverd om over na te denken en uit te werken. Laat de winter maar komen! Maar ook weer niet te snel, nog even lekker genieten van het late zomerzonnetje en alles wat er nog bloeit in de tuin 😉

Advertenties

5 thoughts on “Permacultuur Tuinen Tour

 1. Wat leuk dat je zo genoten hebt van de tour. Ik vond het erg inspirerend, hopelijk heb je nu ook heel veel ideeën opgedaan!

  Liked by 1 persoon

  • Het was zeker inspirerend! En wel bijzonder dat ik al een tijdje zoiets zoek en het er bijna onder mijn neus gewoon is. Je moet het alleen net even weten te vinden. Er gebeurd wat dit betreft toch meer in de stad zelf dan (net) erbuiten.

   En tot nu te heb ik vooral rond gekeken in het siertuinen-gebeuren, maar dat trekt toch net een iets ander publiek. En biedt het voor mij denk ik minder mogelijkheden om iets mee te gaan doen.

   Liked by 1 persoon

 2. Pingback: Het zit er alweer op … | Zomaar een tuin

 3. Pingback: Plannen | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.