Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Een tweede leven

1 reactie

Zoutewelle peer

Zoutewelle peer

Terwijl de Zoutewelle peer al lekker naar de herfstkleuren gaat (hij is zowaar de zomer doorgekomen zonder perenroest te krijgen!), zijn een aantal planten bezig aan hun tweede leven. Dat vind ik toch wel het mooie aan dit jaargetijde; behalve de najaarsbloeiers zijn ook de planten die lang bloeien en twee keer per jaar bloeien nog lekker bezig. 

Klokjesbloem (Campanula poscharskyana Addenda 'Blue Star')

Klokjesbloem (Campanula poscharskyana Addenda ‘Blue Star’)

De Campanula’s zijn een mooi voorbeeld van planten die tweemaal bloeien; de eerste bloei is in juni/juli en dan in september nog een tweede bloei. Dit jaar valt de tweede bloei nogal van de Blue Star nogal tegen. Best stoer, maar toch ook wel weer zielig dat ene bloempje. In de andere bak zijn er wel wat meer bloemen, maar de Portenschlagiana doet het dan toch een stuk beter.

De afgelopen jaren was het precies andersom. Waarom …. ? Geen flauw idee, het is dan toch iedere keer weer een verrassing.

Klokjesbloem (Campanula portenschlagiana)

Klokjesbloem (Campanula portenschlagiana)

De Blue Start levert me trouwens standaard commentaar op van de buurvrouw: “Die uitgebloeide bloemstengels moet je weghalen hoor! Geen gezicht en anders gaat ie niet meer bloeien!”

Laat ik daar nou anders over denken. Ik heb nog zeker geen permacultuurtuin, maar dit is wel een klein voorbeeld van hoe mooi de natuur werkt. De stengels met uitgebloeide bloemen verdorren inderdaad en ja, dat ziet er wat rommelig uit. Maar als je even afwacht en verder kijkt, gebeurd er van alles.

De verdorde stengels worden namelijk keurig opgeruimd. Uiteraard door de slakken, die de nieuwe aangroei trouwens volledig met rust laten. Maar belangrijker … ook door wormen! Dat wormen ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde bodem is wel bekend. En dat ze organisch materiaal wat op de bodem ligt de bodem inwerken ook.

Maar ze gaan nog wat verder. Ik kwam hier toevallig achter toen in in de avond een rondje door de tuin deed. Bovenop de Blue Star  lag een grote worm, deze pakte vervolgens een verdorde stengel vast en trok hem vervolgens mee de bodem in. En dat allemaal op zo’n 15 tot 20 cm boven de grond. Nooit geweten dat wormen dit deden.

Het resultaat: begin september was de bodem rond de Campanula’s mooi bedekt met een dun laagje mulch, waar het bodemleven mee aan de slag kon. De planten zelf waren ontdaan van alle, maar dan ook echt alle, dorre stengels en inmiddels weer mooi groen geworden van alle nieuwe aangroei. En dat allemaal zonder dat er iets voor heb hoeven doen. Ja, een beetje kijken en genieten zo af en toe. Wat wil je nog meer?

Engels gras (Armeria maritima)

Engels gras (Armeria maritima)

Het Engels gras houdt het hier normaal gesproken in juli hooguit begin augustus wel voor gezien , maar dit jaar komt ook deze dapper terug. Al vanaf begin september blijven er nieuwe stengels opkomen.

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)

Het Kaasjeskruid leek eind augustus ten dode opgeschreven. De toppen geknakt, dorre stengels en bladeren. Eigenlijk alleen de onderkant was nog groen. Maar binnen een week of drie was ie weer aardig opgekrabbeld; zelfs aan de geknakte dorre stengels verscheen nieuw groen en zelfs weer bloemen. En zelf nu weet ie er nog steeds bloemen uit te persen.

Hij mag zichzelf hier lekker uitzaaien, eens kijken of de bovenste bak volgend jaar vol staat met deze sterke schoonheid.

Helenium 'Moerheim Beauty'

Helenium ‘Moerheim Beauty’

De Helenium is dit jaar nieuw in de tuin. Ik heb hem gekocht terwijl ie vol in bloei stond en hij heeft het een tijd prima gedaan. Eind augustus was de bloei over. Nou kunnen Heleniums makkelijk tot in september bloeien, maar ik had niet verwacht om in het eerste jaar nog eind september een nieuwe bloem aan te treffen. Dat beloofd wat voor volgend jaar!

Advertenties

One thought on “Een tweede leven

  1. Pingback: Op het eerste gezicht: december 2015 | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.