Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht: oktober 2015

Een reactie plaatsen

Voortuin - oktober 2015

Voortuin – oktober 2015

Het is de afgelopen week dan wel mooier weer geweest dan heel september bij elkaar; het toch echt herfst. Tijd voor een nieuwe serie. Bijna op tijd deze keer … ūüôā

Zijtuin - oktober 2015

Zijtuin – oktober 2015

Over de voor- en zijtuin valt weinig te melden. De heg bij de voordeur is gisteren na het maken van de foto nog even gesnoeid en het gras voor de laatste keer gemaaid. Aan de zijkant neemt de Oost-Indische Kers de heg langzaam over. Ik vind het wel wat hebben, die gele bloemen tussen de Laurierkers.

Oost-Indische kers in de haag

Oost-Indische kers in de haag

 

Achtertuin - oktober 2015

Achtertuin – oktober 2015

 

Achtertuin - oktober 2015

Achtertuin – oktober 2015

In de achtertuin beginnen de eerste hersftkleuren te komen; het perenboompje en de blauwe bes ¬†kleuren al mooi rood. Beide niet te zien op de foto’s overigens.

Linkerbak - oktober 2015

Linkerbak – oktober 2015

De Cosmea in het midden van de bak heeft het dit jaar afgelegd tegen de mieren. Onder Engels Gras zit een mierennest en net als vorig jaar bouwen deze het nest tegen de onderkant van de Cosmea aan. Vorig jaar had de Cosmea er totaal geen last van, hij leek er zelfs sterker van te worden. Dit jaar heeft ie helaas het loodje gelegd en heb ik hem inmiddels uit de tuin gehaald. Wel net boven het bouwsel afgeknipt zodat de bodem en de mieren niet worden verstoord.

Rechterbak - oktober 2015

Rechterbak – oktober 2015

De Hebe groeit en bloeit vrolijk door. Dat het kouder wordt lijkt hem niet te deren. Die zal behoorlijk wat ondersteuning nodig hebben deze winter, om niet uiteen te vallen.

Lage bak - oktober 2015

Lage bak – oktober 2015

De framboos is gesnoeid en nu is goed te zien dat de nieuwe stengels toch behoorlijk in de groei zijn geremd door de luizen. Er is eigenlijk maar één stengel op de grootte die ze nu zouden moeten hebben. Komend jaar hebben we waarschijnlijk  niet zoveel frambozen als dit jaar.

Lange moestuinbak - oktober 2015

Lange moestuinbak – oktober 2015

De lage moestuinbak is voor het grootste deel leeg. De laat gezaaide wortels zijn niet opgekomen, de sla is ten prooi gevallen aan de slakken en de prei mag doorschieten. Blijft over de Oost Indische-kers en de palmkool. De Kers staat er eigenlijk alleen nog voor de bloemen. Pesto heb ik wel genoeg zo en los vind ik de smaak niet echt lekker. De palmkool blijft staan tot na de eerste vorst.

Vierkante moestuinbak - oktober 2015

Vierkante moestuinbak – oktober 2015

 

Vierkante moestuinbak - oktober 2015

Vierkante moestuinbak – oktober 2015

In de vierkante bak staat nog wat meer: de bietjes en snijbiet beginnen een aardige grootte te krijgen en de basilicum trekt zowaar nog bij na alle slakkenvraat. De palmkool heeft ondanks het wegvangen van de rupsen toch nog wel wat last gehad van vraat. Maar de  konijnen zijn erg blij met de aangevreten bladeren en de plant trekt alweer aardig bij. De komkommer levert onvermoeid vruchten af en blijft nog wel even doorgaan, want er zitten nog nieuwe bloemen in.

De zoete aardappels en broccoli waren de keuze van mijn jongste dochter. De aardappels zijn gisteren gerooid en in de pan beland; je schijnt ze voor de beste smaak pas in november te moeten rooien en daarna nog een tijdje warm wegleggen. Dat vroeg iets teveel geduld, dus we hebben ze zo maar gebakken.  Beetje bleke aardappeltjes, maar het smaakte prima!

Zoete aardappels

Zoete aardappels

De broccoli is¬†een twijfelgeval … De bloemen zijn eetbaar, maar het roosje is te klein om met z’n vieren van te eten. De bloemen trekken voor zover ik kan zien overigens geen bestuivers aan. Ik laat het nog even staan om de bloei goed te kunnen zien, maar dan zal ie waarschijnlijk bij de konijnen belanden.

Broccoli in bloei

De broccoli is gaan bloeien

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.