Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Pompoen

Een reactie plaatsen

Pompoen

“Buurman, buurman, kom eens kijken! Wij hebben ook een moestuin!” Zo stond er afgelopen voorjaar een stuiterende buurjongen in de tuin. En jawel, daar waren de AH-moestuintjes weer 🙂

Enthousiast als ie was wilde hij gelijk aan de slag met zijn “moestuin”. En hij was vaak genoeg bij mij komen kijken en helpen om te bedenken dat ik hem er vast wel mee kon helpen. Met de nodige potjes, grond en zaden ging ie ijverig aan de slag. Iets wat bij hem heel goed is gelukt, was pompoen. Zelf had ik deze niet in de tuin, maar bij de buren bedekte de plant de halve voortuin. En de ene pant leverde aardig wat pompoenen op.

Als dank voor de hulp mocht ik een pompoen van een kilo of drie meenemen. Ik had ooit lang geleden wel eens pompoen op, maar er verder nog geen ervaring mee. Maar lang leve internet: recepten genoeg. Ik heb er twee gecombineerd tot één recept voor soep en er gelijk eentje voor koekjes uitgeprobeerd. De link tussen moestuinieren en koken is overduidelijk, dus daarom deel ik de recepten hier.
Pompoensoep
De eerste klus was gelijk een flinke: de pompoen terugbrengen tot bruikbare brokken. Ik had het nog niet eerder gedaan, maar wel overal gelezen dat dit “slachten” op zijn zachtst gezegd een rotklus is.

Al met al vond ik het wel meevallen. Het duurt even, maar het is wel een klusje waar je niet echt bij na hoeft te denken. Best aangenaam op een lome zondagmiddag. Iets om de volgende keer in de gaten te houden: een dag met slecht weer uitzoeken …

Pompoen

De soep is hartstikke vegetarisch, al ben ik dat zelf niet, en als je een beetje bewust kiest ook nog eens puur natuur. De pompoen van de buren was in ieder geval onbespoten en heeft geen (kunst)mest gezien. De prei had ik zelf nog in één van de moestuinbakken. De uien en knoflook kwamen uit de bio-winkel evenals de bouillonlokjes en rijstroom. Kijk hier voor het recept.

Pompoensoep

Pompoensoep

Pompoensoep

De meningen van de vrouwen hier in huis waren verdeeld: mijn wederhelft vond “het wel lekker”. Mijn dochters duidelijk niet. Maar ach, ze hebben er van gegeten en weer een nieuwe smaak leren kennen. Ik houd het er maar op dat dat ook wat waard is. Het versgebakken brood voor bij de soep ging er in ieder geval wel goed in.

De pitten liggen momenteel te drogen. Ik gebruik zelf regelmatig pompoenpitten door maaltijdsalades heen, dus zonde om weg te gooien. Nu alleen nog “even” pellen …

20151108163140

 

Pompoenkoekjes
En dan is een pompoen van drie kilo toch best flink. Na de soep was er nog genoeg over om iets mee te doen. Met een deel wil ik Pumpkin Pie Pudding gaan maken, maar daar had ik niet alles voor in huis. Dat komt dus nog en dit deel van de pompoen verdween in de vriezer.

Voor Pumpkin Cookies was wel alles aanwezig. Kijk hier voor het recept. En op de een of andere manier speelden mijn vrouwelijke hormonen vandaag blijkbaar op, want zowaar zin om koekjes te bakken. Terwijl ik normaal niet warm of koud wordt van koekjes. In tegenstelling tot mijn vrouw en oudste dochter die koekjes op drie kilometer afstand kunnen ruiken.

De eerste smaaktest is goed verlopen: mijn vrouw vond het eerste cookie lekker. Mijn dochter heeft er alleen vies naar gekeken. Het koekje was blijkbaar te gezond 🙂 Ik blijf hoop houden.

20151108173405

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.