Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht: december 2015

1 reactie

Voortuin - december 2015

Voortuin – december 2015

3 december 2015: de laatste foto’s in de categorie “Op het eerste gezicht” van dit jaar. Mijn eerste jaar als “blogger”, het voelt toch een beetje speciaal. Gisteren was de eerste dag dat ik met daglicht thuis was, dus gelijk  maar even het moment gegrepen.

In de voortuin is de kronkelwilg bijna al het blad kwijt en de daglelie gerduceerd tot een winterschuilplaats voor insecten. Die mag lekker zo blijven liggen tot het voorjaar.

Zijtuin - december 2015

Zijtuin – december 2015

Voordeel van een paar grote bomen naast het huis; het is heel makkelijk om de bladeren onder de heg te laten liggen. Natuurlijke mulch en ik hoef er niets voor te doen 🙂 Het plan om met de rest bladaarde te maken, heb ik nog niet kunnen uitvoeren. Maar goed, de bladeren lopen niet weg.

Achtertuin - december 2015

Achtertuin – december 2015

 

Achtertuin - december 2015

Achtertuin – december 2015

In de achtertuin is nog wel wat kleur te vinden, naast groen natuurlijk, maar je moet wel even goed kijken. Het warme weer helpt er wel aan mee dat er nog wat te vinden is. De groen zakken zijn overigens het restant van de bladaarde, want het ontbrak een beetje aan tijd om alles al in de tuin te verwerken. Zaterdag gaat de rest erin.

Linkerbak - december 2015

Linkerbak – december 2015

Nauwelijks te zien op de foto maar de Hemelsleutel is, hoewel die bijna helemaal verdord leek te zijn, toch weer gaan bloeien.

Hemelsleutel (Sedum 'Herbstfreude')

Hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude’)

Rechts is gaat de Hebe nog vrolijk door met bloeien. Wel iets minder fanatiek sinds de paar koude dagen van twee weken geleden, maar nog steeds mooi.

Rechterbak - december 2015

Rechterbak – december 2015

 

Hebe Addenda

Hebe Addenda

In de lage bak is de Geranium ‘Rozanne’ gestopt met bloeien. Hij heeft het in zijn eerste jaar erg goed gedaan, dus ik ben benieuwd hoe hij er volgend jaar uit gaat zien.

Lage bak - december 2015

Lage bak – december 2015

Lange moestuinbak - december 2015

Lange moestuinbak – december 2015

Het lijkt van deze kant alsof de Oost-Indische Kers op zijn einde loopt, maar aan de andere kant van de heg is dat wel anders. Daar groeit en bloeit hij nog volop. De eerste zaden zijn al geoogst, maar er komen er dus nog genoeg aan.

Vierkante moestuinbak - december 2015

Vierkante moestuinbak – december 2015

Ik dacht dat ik al best laat was met het planten van knoflook. Maar ja, dat warme weer hè … Dat wat ik geplant heb, is al aan het uitlopen. Nu is knoflook, de gewone tenminste, prima winterhard en vorstbestendig. Ik had ze alleen nog niet zo snel al verwacht.

Toch leuk zo’n uitloper in de herfst. Geeft toch een beetje voorjaarsgevoel.

Knoflook

Knoflook

Over uitlopers gesproken; het Groot Kaasjeskruid was op sterven na dood, maar is na zijn 2e leven nu bezig aan een 3e leven. De stengels waren al voor een groot deel verdroogd, maar zijn daarmee gestopt en er zitten zelfs weer nieuwe uitlopers aan. Nog zo’n stukje voorjaarsgevoel, zeker met het zonnetje erbij.

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)

 

Advertenties

One thought on “Op het eerste gezicht: december 2015

  1. Er valt nu in ieder geval weinig te doen in de tuin, en ’t is allemaal wat dor. Over iets meer dan twee maanden zit de groei er opnieuw flink in! De Hebe staat absoluut te schitteren

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.