Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Rommelen in de tuin

Een reactie plaatsen

Bladaarde

Bladaarde … tenminste, over een jaar of drie.

Dit weekend was er wat tijd om even de tuin in te gaan. De echte herfstklussen, het oogsten van de laatste groenten en mulchen van alle “blote” aarde, waren al klaar dus meer dan een beetje rommelen werd het niet. Zelfs in het najaar met niet zulk best weer is dat nog ontspannend.

De enige wat grotere klus die ik nog wilde doen, was het verzamelen van blad om zelf bladaarde te maken. Het beste resultaat krijg je als je verschillende bladeren door elkaar heen gebruikt. Nu staan er naast ons huis twee eiken en één wilg. Eén van de eiken is alleen z’n joekel dat het verzamelen van ander blad wat zoekwerk kost. Maar na een half uurtje harken en verzamelen in de tuin en het grasperk had ik één zak vol blad van eik, wilg, esdoorn en beuk.

Het resultaat wordt, als het goed is, nog beter als de bladeren fijn worden gemaakt met een bladblazer of grasmaaier, maar ik ga het eerst eens zo proberen. Als het meezit volgende week nog even het plaatselijke park in om wat blad verzamelen voor nog een paar zakken. Daar is het aanbod van verschillende bladeren wat groter.

Merel in het gras

En natuurlijk … als ik in de tuin aan de slag ga, duurt het nooit lang voordat er een merel aanschuift. Al dat gehark in bladeren levert natuurlijk een hoop leuke plekken op om naar iets eetbaars te zoeken! Altijd gezellig, zo’n volger in de tuin.

IJzerhard (Verbena bonariensis)

IJzerhard (Verbena bonariensis) in het zaad

Wat valt er verder op in de tuin? Nou, net als overal dat de natuur de nodige voorjaarstekens laat zien. Je ziet het overal, maar vanochtend kwam ik toen we even naar de kinderboerderij gingen wel het toppunt tegen; struiken met besjes en bloesem tegelijk. In de tuin is het net zo; het IJzerhard staat in het zaad en maakt tegelijk nieuwe uitlopers aan.

IJzerhard (Verbena bonariensis)

Eén van de uitlopers aan IJzerhard (Verbena bonariensis)

De Hemelsleutel blijft vrolijk een poging doen om voor een 2e keer te gaan bloeien. En de cosmea die al bijna een maand uitgebloeid is, heeft weer aardig wat knoppen en zal binnen een paar dagen weer gaan bloeien.

Hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude’)

Hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude’); verdorde en nieuwe bloemknoppen door elkaar

En de Hebe, ja de Hebe … ik krijg er geen genoeg van … die zit gewoon weer helemaal vol nieuwe bloemaren! Het mag van mij toch wel echt winter gaan worden nu, maar nog even genieten van alles wat bloeit heeft toch ook wel iets 🙂

Hebe Addenda

Hebe Addenda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.