Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Vogels tellen

2 reacties

Merel

In het weekend van 16 en 17 januari is de Nationale Tuinvogeltelling 2016. Die mededeling werd thuis met enthousiasme ontvangen: “Hebben we dan ook weer zo’n lijst met alle vogels en mag ik dan de verrekijker?” Ja hoor, maar dit jaar lenen we ook de verrekijker van opa, want twee dochters en één verrekijker …

Over vogels in de tuin hebben we hier niet te klagen. Maar er wordt dan ook het nodige voor gedaan om de tuin zo te maken dat het een prettige plek is voor zoveel mogelijk leven. Wat vogels betreft vind ik het een leuke uitdaging om zoveel mogelijk verschillende vogels in de tuin te “spotten”. Al ben ik zeker geen echte vogelaar. 

Wat fladdert er op dit moment zoal rond in de tuin? De vogels in onze tuin zijn ovr het algemeen de standaard tuinvogels, maar daarom niet minder leuk. De meest bijzonder tot nu toe was zonder twijfel een valk! Tijdens wat tuinklusjes deze zomer stoof er ineens een duif door de tuin de heg in. Terwijl ik me omdraaide om te zien wat er gebeurde, storte een valk zich met een enorme vaart op de heg en bleef een seconde of twee hangen om te zien waar de duif was gebleven. Toen kreeg ie mij in de gaten en was direct verdwenen.

Het ging te snel om goed te zien welke soort het was en het bewijs, tsja, het fototoestel lag binnen en dan nog … ik was natuurlijk nooit snel genoeg geweest om een foto te maken. Je moet me dus maar op mijn woord geloven.

Winterkoninkje

Winterkoninkje

Ook lastig om op de foto te zetten, is het kleinste vogeltje in onze tuin. Deze kleine ADHD-er zat vandaag zowaar twee seconden stil en ik kon er een foto van maken. Zonder telelens, want die is aan vervanging toe, maar met een beetje opblazen is het nog een acceptabele foto.

Vink (man)

Vink (man)

Het voederhuisje wordt druk bezocht en vaak door verschillende soorten tegelijk. De volgorde en structuur waarmee alles dan gebeurd, is bijzonder om te zien. De mussenfamilie komt als eerste eten en halen het voer overal vandaan; het huisje, de dispenser en de grond. Terwijl ze bezig zijn, schuiven de vinken aan maar … alleen op de grond. Als de mussen vertrekken, komen de koolmezen erbij. Maar die blijven weer van de grond af en eten alleen in het huisje of uit de dispenser.

En tenslotte als iedereen zo’n beetje klaar is, komen de Turkse Tortels opdagen voor de restjes. Eerst op de grond en als iedereen echt weg is, ook in het huisje. Zo heeft iedereen zijn moment en plek om te eten.

Vink (vrouw)

Vink (vrouw)

Waarom dit zo bijzonder? Nou, omdat het vrijwel iedere dag op dezelfde manier gaat en dus te toevallig is om toeval te zijn. En omdat de structuur er alleen is als er meerdere soorten in grotere aantallen tegelijk zijn. Als er een paar individuele vogels komen eten, gaat alles door elkaar. Geen vaste plek, geen volgorde; gewoon gezellig alles door elkaar.

En daarbij accepteren de vogels elkaar zonder problemen; merels, mezen, vinken, mussen en duiven; ze geven elkaar de ruimte en zitten zonder problemen door elkaar. Je zou er bijna een boodschap uit halen …

Alleen de kauwen gooien zo nu en dan roet in het eten. Die denderen overal dwars doorheen en verjagen alles wat er op dat moment aan het eten is.

Zoek de merel ...

Zoek de merel …

En jawel, ik ben weer even in de tuin en dus is er ook een merel. Het duurde even voor ik haar zag, maar ze was er echt. Ik heb eerder al eens geschreven dat er vrijwel altijd een merel in de tuin te vinden is als ik er bezig ben. De laatste tijd is het telkens dezelfde merel; een nieuwsgierig vrouwtje dat voorzichtig, maar zeker niet bang, is.

Tenminste, ik denk dat het dezelfde is want ik heb natuurlijk geen idee of het echt zo is. Maar het heeft wel wat, het idee van een vast maatje in de tuin. Dat ze niet bang is, blijkt wel uit de foto bovenaan deze post. De foto is met een normale lens gemaakt en dus echt dichtbij. Ze trok zich er niets van aan en keek me aan met een blik van “Als je dan zo nodig een foto wilt, ga ik er wel even mooi voor zitten.”

 

Advertenties

2 thoughts on “Vogels tellen

  1. Dan tellen we in Vlaanderen op ’t zelfde ogenblik als in Nederland, dit jaar. Zowat vogels in de tuin maakt het zoveel leuker.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.