Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht: januari 2016

4 reacties

In de rubriek “Op het eerste gezicht” laat ik aan het begin van elke maand foto’s van onze tuin zien. Iedere maand vanuit de zelfde hoek zodat goed te zien is hoe de tuin per maand veranderd.

Voortuin - januari 2016

Voortuin – januari 2016

Het begin van de maand … eh ja, niet echt deze keer. Goed begin van het nieuwe jaar 🙂 Een excuus? Nee, niet echt. Ik ben deze week wel vier dagen ziek thuis geweest, maar des te meer momenten om even wat foto’s te maken. Volgende maand beter dan maar.

Mocht je twijfelen, het zijn echt foto’s van deze maand en niet vorige maand. Er is gewoon bijna niets veranderd. Wat vorige maand groen was, is nog steeds groen. Wat vorige maand nog bloeide, bloeit nog steeds. Wat vorige maand nog groeide … vult u maar in. En in het noorden van Nederland is er genoeg kou en ijzel geweest, maar hier bleef het toch al gauw tussen de 5 tot 10 graden warmer.

Zijtuin - januari 2016

Zijtuin – januari 2016

 

Achtertuin - januari 2016

Achtertuin – januari 2016

 

Achtertuin - januari 2016

Achtertuin – januari 2016

 

Linkerbak - januari 2016

Linkerbak – januari 2016

 

Rechterbak - januari 2016

Rechterbak – januari 2016

 

Lage bak - januari 2016

Lage bak – januari 2016

 

Lange moestuinbak - januari 2016

Lange moestuinbak – januari 2016

 

Vierkante moestuinbak - januari 2016

Vierkante moestuinbak – januari 2016

Is er dan helemaal niets veranderd in de tuin? Jawel! Met de nieuwe oranje container erbij hebben we sinds vorige maand een heuse mini-milieustraat in de tuin. Niet iedereen is er even blij mee, want drie containers kosten natuurlijk best wat ruimte. En als je tuin dan niet zo groot is …

Ik ben er wel blij mee. Want hoe je er ook naar kijkt, voorheen spaarden we het plastic op in zakken en dat kost ook ruimte. Groot nadeel van de zakken; als het waait, en in Nederland Windland waait het nogal eens, liggen ze in no time verspreid door de tuin. En op de ophaaldag zelfs door de hele straat, al dan niet kapot. Nee, doe mij dan maar zo’n handige container!

Milieustraat in het klein

Milieustraat in het klein

Verder zijn de veranderingen maar klein, zoals de crocussen die nu echt serieus door beginnen te komen.

Crocussen

Het aantal vogels in de tuin lijkt toegenomen de laatste tijd. Bijvoeren doe ik het hele jaar en met deze weersomstandigheden is er nog genoeg voor ze te vinden, dus daar zal het niet aan liggen. Maar ik vind het prima, valt er tenminste wat te tellen over een week. De moestuinbak met de bladaarde is nog steeds favoriet en wordt lekker omgespit.

Spitten in de bladaarde

De kiwiplant van de buren draagt dit jaar voor het eerst vrucht. Omdat de buren nou niet echt fanatieke tuinders zijn, had ik als eens terloops geinformeerd wat ze met de vruchten zouden gaan doen. Want hier gaan er genoeg kiwi’s doorheen, dus een paar uit (bijna) eigen tuin zijn altijd welkom.

Nee, die zouden ze zelf gaan opeten. Dat was een maand geleden … Inmiddels is de eerste rotte al in onze tuin gevallen. Toch nog maar eens aanbellen 🙂

Kiwi's bij de buren

Kiwi’s bij de buren

Advertenties

4 thoughts on “Op het eerste gezicht: januari 2016

 1. Er wordt aangeraden om eerst een nachtje vorst over kiwi’s te laten gaan en dat maakt het verraderlijk. Ik heb er ook staan, het eerste deel dat ik plukt was nog te zuur en het tweede deel … wel dat was helaas hetzelfde lot beschoren als de kiwi’s van je buren.
  By the way , leuk je ontdekt te hebben.

  Like

  • Bedankt voor de tip, dat wist ik niet. De kiwi die was gevallen, had nog een klein goed plekje en dat smaakte goed. Maar ik wacht de vorst nog even af, is ook goed voor de palmkool 🙂

   Leuk dat je me gevonden hebt en reageert!

   Like

 2. Kiwi’s moeten trouwens niet rijp zijn wanner je ze plukt, die kunnen nadien narijpen.
  Verder inderdaad niet veel verandering. De Hebe staat nogmooi in kleur. Begin volgende week voorspellen ze lichte nachtvorst

  Like

  • Ook bedankt voor de tip! De Hebe blijft het fantastisch doen inderdaad. De schoonfamilie in Friesland heeft al kunnen schaatsen … op de weg, door de ijzel 🙂 Maar eens zien hoe het hier gaat de komende tijd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.