Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Educatieve tuin de Enk

Plannen

7 reacties

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Winter is de tijd om plannen te maken. Of zoals ik laatst las; “Het is ook een tijd om krachten te verzamelen voor de nieuwe plannen die in de lente kans krijgen weer te groeien”. Is dat mooi omschreven of niet?

Buiten is het koud, of wat daar tegenwoordig voor door moet gaan, en gebeurt er relatief weinig in de tuin. Driftig plannen maken is dan een manier om toch met de tuin bezig te zijn. Zaaiplannen, beplantingsplannen, (her)inrichtingsplannen, noem het maar op.

Zelf heb ik ook de nodige plannen en het wordt zo langzamerhand tijd die eens concreet te gaan maken. Want … ik wil meer doen met groen! Maar ja, hoe vul je dat in? Ik heb er het afgelopen jaar aardig over nagedacht hoe dat in te vullen en dacht er wel uit te zijn. Een buurtmoestuin opstarten of misschien zelfs wel een voedselbos, aan de slag in de tuin op de school van mijn dochters en misschien wel  meerdere scholen.

Maar ja, alles heeft z’n grens. De afgelopen maanden heb ik mijn eigen grens te vaak iets te dichtbij zien komen. Even op de rem dus.  Maar wat dan wel? Mijn werk en activiteiten in het verenigingsleven brengen genoeg regelwerk en verantwoording met zich mee. Dingen opstarten die daar nog eens bovenop komen, is nu niet dan ook verstandig. Komt toch dat geduld weer om de hoek …

Eerst dus gewoon maar eens  lekker aan de slag, kennis en ervaring opdoen en mensen ontmoeten. Leuke dingen zonder direct al te veel toeters en bellen.

Een bezoek aan de Educatieve tuin de Enk in Rotterdam was afgelopen zomer onderdeel van de Permacultuur Tuinen Tour. Een prachtplek waar ik me direct thuis voelde. Volgens moestuinman Max ook een ideale plek om veel te leren; van traditioneel tot permacultuur, ze hebben van alles. En tuinman Gerrit heeft een schat aan kennis heeft en veel bezig met nieuwe ontwikkelingen, zo begreep ik van hem.

Educatieve tuin de Enk

Educatieve tuin de Enk

Ik heb me deze week aangemeld als vrijwilliger en zal om te beginnen één doordeweekse dag in de maand op de Enk mee gaan helpen. Kost me wel de nodige vrije dagen, maar ik weet zeker dat het dat waard is!

Meehelpen in de tuin op school is inmiddels ook begonnen, maar dat staat nog helemaal in de kinderschoenen. Komende week zit ik met één van de juffen om tafel om ideeën uit te wisselen en kijken wat we op kunnen zetten. De tijd die de school er zelf in kan steken is erg beperkt, dus met het rustig aan beginnen moet het goed komen. Samenwerken met kinderen, ze iets mee kunnen geven en tegelijk bezig zijn met de natuur en tuinieren. Gouden combinatie toch?

Wat staat er verder in de planning? Er is de komende maanden genoeg te doen, dus enige keuzes maken was wel nodig. Zaterdag 27 februari is Reclaim the Seeds 2016 in Lier (BE). Met alle ontwikkelingen op gebied van patenten op zaden en gewassen door grote jongens als Monsanto uitermate actueel.

Reclaim the seeds 2016

Reclaim the seeds 2016

Verder wil ik al een tijdje eens een kijkje nemen bij Yggdrasil, ook wel bekend als de Natuurlijke Moestuin. Vrijdag 4 maart is daar een interessante winterlezing. Wel een eindje rijden, maar wie weet kan er gecarpoold worden.

Zondag 20 maart is de Groenmoesmarkt; een markt voor natuurlijk (moes)tuinieren en eerlijk voedsel. Kijk, dat past precies bij wat ik zoek! Toch best handig dat Facebook, je komt nog eens wat tegen 🙂
De markt draait bijna volledig op vrijwilligers, dus extra handen zijn welkom. Als ik er dan toch ben, kan ik net zo goed een paar uurtjes meehelpen. Helpen op de markt zelf was al ingevuld dus kom je naar de markt, dan ben ik die lange kale die een poging doet bezoekers acceptabel te laten parkeren. Lekker buiten, want het wordt een mooi droog voorjaar toch?

Groenmoesmarkt

Zondag 17 april staat een bezoek aan Turnhout op de kalender voor een cursus “Salutogenese, oorzaken van gezondheid“. Verder kan het niet anders dan dat Appeltern enkele malen bezocht zal worden en lijkt het me erg leuk wat open tuinen, liefst van bloggers, te bezoeken.

En je eigen tuin dan? Ja, die is er natuurlijk ook nog 🙂 Daar ga ik lekker mee verder waar ik gebleven was. En vooral ervan genieten! Dit jaar moet het er trouwens wel echt van komen dat de voortuin op de schop gaat. Gras eruit, planten erin!

Advertenties

7 thoughts on “Plannen

 1. Uit ervaring : plant in de schooltuin vooral snelle groeiers die de kinderen nog kunnen zien groeien en oogsten tijdens het schooljaar zoals sla en radijsjes. Ook een paar dingen die de zomer kunnen doorkomen zonder al te veel extra zorg. Vermijd alles wat oogstrijp is tijdens de vakantiemaanden, Je wilt je de knoerten van courgettes niet voorstellen die ik destijds in de schooltuin heb geoogst en dan nog tijdens vakantiecorvée. 😉
  Veel tuinplezier.

  Liked by 2 people

  • Er is nu een tuin die is ingericht door een hovenier, maar daar is niet al te best over nagedacht. Plantvakken zonder iets van een afscheiding naast de zandbak. Plantvak is nu dus kaal en ook zandbak geworden. Sommige verbeteringen zijn dus niet zo moeilijk 🙂

   Bedankt voor de tips!

   Like

 2. Yggdrasil, dat ken ik (ik woon in dezelfde gemeente) Je gaat wel flink wat .afstanden afleggen

  Liked by 1 persoon

  • Ja, dat is ook gelijk het dubbele; naar “groene” evenementen toe door een flink stuk auto te rijden. Tot nu toe zijn er nog niet echt alternatieven in de buurt van de Randstad, Nu zit ik niet zo ver van de grens met België, dus Turnhout en Lier valt nog mee, maar Yggdrasil is zeker een uitschieter. Ik twijfel ook nog of ik deze echt ga doen, maar ik ga in ieder geval even contact zoeken om te kijken of er meer mensen uit NL van plan zijn te gaan. Een auto delen maakt het alweer interessanter.

   Voor de Enk ga ik de uitdaging in ieder geval aan om zoveel mogelijk de fiets te pakken, Compenseer ik de rest weer een beetje 🙂

   Like

   • Indien je naar Yggdrasil gaat ,kan ik je misschien nog enkele andere leuke dingen in de buurt aanraden. Hier ben je ook welkom, maar dat is niet direct zo’n reis waard;-)

    Like

 3. Bedankt voor het aanbod, dat lijkt me zeker leuk! De lezing is alleen ’s avonds, dus andere dingen bezoeken zal er dan niet echt inzitten. Maar Yggdrasil houdt ook rondleidingen, dus er komt vast nog een ander moment. Ook om de Fruitberg te bekijken 🙂

  Like

 4. Pingback: Niets zo veranderlijk … | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.