Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Mulchen en spontaan uitzaaien

Mulchen en spontaan laten uitzaaien

6 reacties

Mulchen en spontaan uitzaaien

Het opkomen van Groot Kaasjeskruid in één van de plantenbakken afgelopen voorjaar was een aangename verassing; een mooie sterke plant met eetbare bloemen, die nog eens lekker smaken ook. Zulke verrassingen zie ik graag.

Maar met het spontaan opkomen van de plant, kwam er bij mij spontaan een vraag op: hoe gaat dat straks als ik weer ga mulchen en ik tegelijk wil dat de plant zich gaat uitzaaien? Nu kan ik daar een heel stuk over schrijven, maar voila; dat heeft Frank van de Natuurlijke Moestuin al gedaan. En als er iemand thuis is in het mulchen, is hij het wel!

Kort samengevat is het antwoord heerlijk eenvoudig; volg gewoon de natuur en het komt vanzelf goed. Aan het einde van de bloei laat de plant haar zaad vallen zodat, wanneer de natuur zelf gaat mulchen (lees; vallend blad in de herfst), jij dat ook moet gaan doen. Het zaad wordt dan afgedekt voor de koude winterperiode om vervolgens in het voorjaar keurig te kiemen op weg naar nieuwe planten.

Het bewijs is inmiddels daar: verspreid over de hele bak komen de jonge plantjes door de mulchlaag heen. Toch mooi, die natuur. Zouden we vaker moeten volgen.

Advertenties

6 thoughts on “Mulchen en spontaan laten uitzaaien

 1. Groot gelijk ! Ik ga nog een stapje verder en gebruik de uitgebloeide plant als mulch daar waar ik hem hebben wil. Veldsla en winterpostelein zijn daar bijvoorbeeld de ideale kandidaten voor. Ik heb het vorig jaar ook gedaan met duizendblad en boerenwormkruid die ik in het wild had verzameld. Valt nog even af te wachten of dat is gelukt.

  Liked by 1 persoon

  • Ja, dat is nog beter inderdaad. Ik gebruik wel de plantresten en snoeimateriaal als mulch, maar dat is in mijn tuin maar een klein beetje. Ik wil gaan kijken of ik een plek vrij kan maken om smeerwortel te zaaien en, naast bladaarde, als mulch te gaan gebruiken. Denk alleen dat ik ook daar volume te kort kom. Ik ga zeker eens kijken naar veldsla en winterpostelijn, bedankt voor de tip!

   Like

 2. Nu is deze Malva wel eentje die zich hier veel te enthousiast en ongebreideld vermenigvuldigt, en dus toch onder controle wordt gehouden alhier

  Liked by 1 persoon

 3. Pingback: Niets zo veranderlijk … | Zomaar een tuin

 4. Pingback: Op het eerste gezicht – maart 2017 | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.