Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Niets zo veranderlijk …

5 reacties

20160227150226Niets zo veranderlijk als plannen … “Zullen we in de voorjaarsvakantie de zolder en kamers van de meiden eens onder handen nemen?” De vraag van mijn vrolijke wederhelft enkele weken geleden werd met een, voor de buren meer dan hoorbaar, enthousiasme begroet door onze beide dochters. “Mag ik dan op zolder slapen!?”

Oftewel, de voorjaarsvakantie werd een klusweek. En dan geen tuinklussen, maar het betere doe-het-zelf werk in huis. En ja, dan kan je wel van plan zijn Reclaim the Seeds te gaan bezoeken, maar als op zaterdag nog niet alles af is … U begrijpt, tegen drie vrouwen leg ik het dan toch echt af. Maar met plezier, het was leuk om te doen en het resultaat naar tevredenheid 🙂

Het weer zaterdag was zo heerlijk, dat ik het niet kon laten even met de camera de tuin in te gaan. De crocussen die ik afgelopen najaar had geplant, stonden er zo mooi bij. Het aantal valt iets tegen; ze hebben wat te lijden van het erg vochtige weer en niet alles is opgekomen. Maar wat er wel staat, staat er ook echt.

De crocus die het het beste doet is de Crocus ‘Ruby Giant’.

Crocus 'Ruby Giant'

Crocus ‘Ruby Giant’; een mooie dieppaarse tint

Crocus 'Ruby Giant'

Crocus ‘Ruby Giant’

De Crocus ‘Fuscotinctus’ doet het minder goed. Deze crocus heeft het meeste last van het natte weer; ze gaan niet goed open of vallen om en verrotten op de vochtige aarde. De kleur en vooral de tekening op de bladeren zijn wel erg mooi, zeker met een winters zonnetje erop.

Crocus 'Fuscotinctus'

Crocus ‘Fuscotinctus’; een mooie tekening

Crocus Species Fuscotinctus

De Crocus ‘Tommasinianus Whitewell Purple’ leek het eerst wat minder goed te doen, maar hij is gewoon iets later. Er komen er inmiddels steeds meer op. De bloemen zijn groot en de combinatie van wit en paars vind ik erg mooi.

Crocus 'Tommasinianus Whitewell Purple'

Crocus ‘Tommasinianus Whitewell Purple’

De fel-oranje stamper steekt schitterend af tegen de bloemblaadjes.

Crocus 'Tommasinianus Whitewell Purple'

Crocus ‘Tommasinianus Whitewell Purple’

Voorjaarsbollen

De eerste blauwe druifjes laten zich ook voorzichtig zien. Als je een rondje door de tuin maakt en eens goed rond kijkt, dan staat de tuin al bol van de voorjaarstekenen. Geen wonder natuurlijk met de temperaturen deze winter. Zo komt de Bergsteentijm komt al aardig op. De plant is afgelopen jaar geplant, dus het is prettig om te zien dat ie goed aan is geslagen.

Bergsteentijm (Calamintha Nepata 'Nepata')

Bergsteentijm (Calamintha Nepata ‘Nepata’)

De Hemelsleutel is al flink langer dan voorgaande jaren rond deze tijd. Normaal zou de plant zich nog amper laten zien en verstopt blijven in de mulchlaag.

Sedum 'Herbstfreude'

Sedum ‘Herbstfreude’

Vetkruid (Sedum 'Matrona')

Ook het Vetkruid (Sedum ‘Matrona’) komt al boven de grond.

Er was zowaar nog een klusje te doen. Het IJzerhard stond, uiteraard uitgebloeid, nog fier overeind. En op steeds meer plekken vormden zich uitlopers. Om te voorkomen dat de plant straks topzwaar wordt en over alles heen gaat vallen, heb ik alle stengels maar gesnoeid en versnipperd als mulch uitgestooid in de bak. Zo kan alle energie mooi naar de nieuwe uitlopers.

IJzerhard (Verbena bonariensis)

Uitlopers op IJzerhard (Verbena bonariensis)

Aan de zaailingen te zien is het spontaan uitzaaien hier ook prima gegaan in combinatie met het mulchen.

IJzerhard (Verbena bonariensis)

IJzerhard zaailingen

Een andere nieuwe plant van vorig jaar is de Muurbloem. Een winterharde, bladverliezende plant. Maar dit jaar niet, hij staat er volop groen bij en waagt zelfs al een poging nieuwe bloemknoppen aan te maken. Net als het Duifkruid die, gedreven door het warme weer, ook al de eerste bloemknoppen laat zien.  Een maand of twee, drie eerder dan gebruikelijk.

Muurbloem (Erysimum 'Red Jep')

Muurbloem (Erysimum ‘Red Jep’)

Duifkruid (Scabiosa 'Butterfly Blue')

Duifkruid (Scabiosa ‘Butterfly Blue’)

Ik kon ze vorig jaar niet laten liggen; tijdens Fleurig in Appeltern vorig jaar juni stond er een hele kraam vol met diverse soorten sieruien. Schitterend om te zien en absoluut favoriet bij hommels. De kraam zoemde ervan! Ze zijn aan de maat (80 tot 100 cm), maar ik heb er een aantal gekocht en geplant. En als ik me nog goed herinner waar ik ze in de grond heb gestopt, zijn ze ook allemaal opgekomen. Had ik al gezegd dat ik zin heb in de zomer?

Sierui (Allium 'Globemaster')

Sierui (Allium ‘Globemaster’)

De Geranium ‘Rozanne’ was bovengrond helemaal afgestorven, dus dan is het altijd even spannend of er na de winter weer wat opkomt. Maar … jawel; nog minimaal, maar hij is er.

Geranium 'Rozanne'

De Geranium ‘Rozanne’ kan ook niet meer wachten

Op het gebied van de plannen zijn er trouwens ook een aantal al wel gelukt; het eerste gesprek op de school van mijn dochters is geweest en we hebben een aantal plannen uitgewerkt. Denk hierbij voorzaaien van groenten in de klas en inrichten van een aantal moestuinbakken met de lagere groepen en opzetten van een moestuin met de hogere groepen. En in een tweede stadium het eens goed kijken naar de indeling van het schoolplein.

Het schoolplein is afgelopen jaar namelijk door een bedrijf volledig opnieuw ingericht op basis van “natuurlijk spelen”. Oftewel er is een poging gedaan groen en spelen te combineren, En dat kan natuurlijk heel goed, voorbeelden genoeg, alleen heeft dit bedrijf niet echt nagedacht over de opzet.

Een klein voorbeeld: een strook jonge net aangeplante plantjes zonder enige (natuurlijke) afscheiding precies tussen een zandbak vol spelende kleuters en peuters en een duidelrek/klimtoestel … Dat is niet echt handig. De strook was in korte tijd volledig platgelopen, de planten verdwenen en de grond dicht en hard. Gelukkig zijn de speeltoestellen super, maar de rest is ronduit zonde. Zeker als je bedenkt dat scholen het met een heel beperkt budget moeten doen.

Wilgen knotten

Wilgen knotten op De Enk

Verder ga ik aanstaande woensdag beginnen bij De Enk. Na wat mailcontact en een telefoontjes ben ik welkom. Ze zijn momenteel volop bezig met het knotten van wilgen dus het wordt een dagje geen kantoor, pc en drukte, maar lekker de handen uit de mouwen. Ik heb er zin in!

Afgelopen week stond trouwens niet helemaal in het teken van het klussen. Vrijdag zijn we gezellig naar de Efteling geweest. Voor de liefhebbers; Baron 1898 …wauw! Wat een attractie, een aanrader en zeker de moeite van een bezoekje waard!

Advertenties

5 thoughts on “Niets zo veranderlijk …

  1. Het is duidelijk lente in zomaar een tuin. de Calamintha staat hier ook al terug in blad, positief want die houdt niet van natte voeten.

    Like

  2. Het leuke aan een kleine zelf aangelegde tuin is dat je precies weet wat je waar hebt staan en zo de evolutie van die planten ook perfect kunt volgen. Hier stond alles er al, ken ik van de helft niet eens de naam en eet ik nooit wat waar precies staat, maar het heeft ook iets , want het is ieder jaar weer een verassing.

    Like

  3. Pingback: Alliums in bloei | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.