Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht: maart 2016

4 reacties

Voortuin - maart 2016

Voortuin – maart 2016

In de rubriek “Op het eerste gezicht” laat ik aan het begin van elke maand foto’s van de tuin zien. Iedere maand vanuit de zelfde hoek zodat goed te zien is hoe de tuin per maand veranderd.

Tsja, wat moet ik er deze maand eens over schrijven? Er is op het eerste gezicht niet veel veranderd ten opzichte van vorige maand. Maar als je wat beter kijkt, is er toch wel genoeg nieuws te zien.

Zijtuin - maart 2016

Zijtuin – maart 2016

In de zijtuin heeft de Laurierskers echt het voorjaar in de bol. Was ik vorig jaar al blij dat ie voor het eerst echt ging bloeien, nu zit ie echt helemaal vol bloemaren. En vocht en nachtvorst of niet; hij zet de bloei gewoon door.

Laurierkers (Prunus laurocerasus)

Laurierkers (Prunus laurocerasus)

 

Achtertuin - maart 2016

Achtertuin – maart 2016

 

Achtertuin - maart 2016

Achtertuin – maart 2016

 

Linkerbak - maart 2016

Linkerbak – maart 2016

Op de foto zijn de crocussen niet goed te zien. Want ondanks het zonnetje op het moment van het maken, heeft de vele regen van de afgelopen dagen er voor gezorgd dat ze zich aardig terug hebben getrokken. Of plat liggen.

Rechterbak - maart 2016

Rechterbak – maart 2016

Als er niet nog overwacht een sterke vorst periode komt, kan het niet anders dan dat de bakken komend seizoen goed vol komen te staan. De Campanula is deze winter niet afgestorven, maar groen gebleven en groeit al flink. Ook de pollen van het Engels gras zijn flink gegroeid in de koude periode. Als het zo doorgaat, zal ik wat moeten gaan afsteken om te voorkomen dat andere planten in  de verdrukking komen.

Lage bak - maart 2016

Lage bak – maart 2016

In de lage bak zijn nog geen crocussen te bespeuren. De bak krijgt duidelijk een stuk minder zon dan de anderen en loopt dus wat achter. De Alliums trekken zich daar overigens niets van aan.

Lange moestuinbak - maart 2016

Lange moestuinbak – maart 2016

Het is een kale bedoening in de moestuinbakken. Ik moet me ernstig inhouden niet al te gaan zaaien, maar ik vertrouw het weer nog niet. Er kan zomaar nog een periode vorst aan komen.

Vierkante moestuinbak - maart 2016

Vierkante moestuinbak – maart 2016

De afgelopen twee weken was er vrijwel continu wat lichte nachtvorst en dat was net teveel. Hij heeft het lang, heel lang volgehouden maar nu geeft de Hebe zich gewonnen. De bloemaren gaan hangen en de bladeren opkrullen.

Ik ben er eerlijk gezegd wel blij mee, want dat maakt de keuze snoeien of niet straks een stuk makkelijker.

Hebe 'Addenda'

Hebe ‘Addenda’

In de achtertuin probeer ik rond deze tijd nog zo min  mogelijk te doen. Het enige wat er tot nu toe is gedaan, is het IJzerhard snoeien en de verdroogde stengels van het Groot Kaasjeskruid weghalen. In beide gevallen om te voorkomen dat de stengels topzwaar worden en gaan omvallen en om ruimte te maken voor de nieuwe uitlopers en zaailingen.

Afgelopen week was mijn eerste dag op de Enk. Wilgen knotten zat er helaas niet in, daar was de vaste vrijwilligersgroep al mee bezig, maar er was wel ander erg leuk werk. De Enk is een educatieve tuin en heeft dus als hoofddoel het lesgeven aan schoolkinderen. Omdat er een nieuw groter leslokaal nodig was, is er begonnen met de bouw van een nieuw lokaal. En niet zo maar eentje, maar één van stro en leem en zo ecologisch verantwoord mogelijk.

De bouw is al aardig ver gevorderd en mijn klus voor de dag was het inventariseren van de houtvoorraad en het plaatsen van stalen ankers in de dakspanten en kolommen. Deze worden gebruik om kruisverbanden met stalen kabels  in de wanden en daken te maken en het lokaal daarmee voldoende stijfheid te geven. Lekker een dag aan de slag met hout, de geur van gezaagd lariks en douglas, zo nu en dan een lekker zonnetje … het kan slechter 🙂

Schietwilg (Salix alba)

Schietwilg (Salix alba)

Thuisgekomen kon ik toch nog wilgen knotten. Nou ja, “wilgen”. De wilgenpalen die ik heb gebruikt om de takkenril op zijn plek te houden, warne toch niet zulk dood hout als ik dacht. Ze hebben afgelopen jaar keurig wortel geschoten en aan de palen waren uitlopers van meer dan een meter gegroeid. Zulke spontane acties zijn altijd welkom in de tuin, dus ik ga eens kijken of ik er kleine knotwilgen van kan maken.

Advertenties

4 thoughts on “Op het eerste gezicht: maart 2016

  1. Volgens mij staat de lente voor de deur

    Like

  2. Leuk kleine knotwilgjes… ze worden wel groot hoor, of liever dik, de lengte speelt geen rol. Als je ze helemaal bij de grond afknot krijg je het ideale materiaal om wilgentenen voor het vlechten te kweken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.