Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Hekwerk in wording

Werk in uitvoering

11 reacties

Hekwerk in wording

Hekwerk in wording

Ik heb iets met hout. De geur, de uitstraling, het gevoel; ik hou ervan. Misschien heb ik het timmermansbloed van mijn vader meegekregen, maar ik werk graag met hout.

Mijn ouderlijk huis stamt uit 1925 en is op de muren na volledig van hout. Door de jaren heen is bijna alles daar wel verbouwd en heb ik bij heel wat “houtklussen” geholpen. Destijds was ik daar, laten we zeggen, zo enthousiast over als een puberjongen met hele andere dingen aan zijn hoofd kan zijn. Tegenwoordig ben ik best blij met er ervaring die ik toen heb opgedaan.

Het spreekt dus voor zich dat ik me op het terrein van een houthandel in mijn element voel. Want er moest hout komen. Het plan voor de voortuin is zich nog steeds aan het vormen in mijn hoofd, maar vast staat al wel dat er hekwerk van gevlochten wilenhout gaat komen. Het maken van de schutting vorig jaar was erg goed bevallen.

Bleeslatten vers uit de grienden

Bleeslatten vers uit de grienden

Deze periode is ideaal voor het vlechten van wilgenhout. Het hout wat de afgelopen maanden is gesneden wordt nu uit de grienden gereden, waardoor er volop verse, soepele wilgentenen en palen te krijgen zijn. Wilgentenen zijn overigens de wat dunnere eenjarige takken. De dikkere twee- tot driejarige takken, die meestal voor schuttingen en hekwerk worden gebruikt, heten bleeslatten.

Wilgenpalen

Wilgenpalen

De heggen van Glansmispel (Photinia fraseri’ Red Robin’) worden dus vervangen door hekwerk van wilgen waar het nodige tegen en in zal gaan groeien. De buren zijn er niet zo blij mee want het de mooie rode bladeren die, met een beetje snoeien, tweemaal per jaar verschijnen vallen goed in de smaak. Maar de heggen bloeien niet, vormen geen bessen en dragen dus weinig bij voor het insecten en dierenleven. Een ander minpunt is dat ze de ideale huisvesting bieden voor taxuskevers die de mooie rode blaadjes in enkele weken volledig wegvreten. En daarna verder gaan aan andere planten. En de beste remedie tegen de taxuskever is het weghalen van de huisvesting en voedingsbron.

Het hekwerk aan de kant van het speelveld maak ik met kastanje-palen. Deze moet de nodige voetballen tegen kunnen houden en dus stevig genoeg zijn.

Kastanje-palen

Kastanje-palen

Het hekwerk aan de zijde van de buren wordt er eentje naar een voorbeeld gezien in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern. Wilgenhout gevlochten tussen wilgenpalen. Deze palen, ook wel pootstokken genoemd, zijn ook vers en zullen na het plaatsen gaan uitlopen. Wel even de gaten voorboren zodat ze niet de grond in geslagen hoeven te worden. Dat beschadigt ze teveel.

De uitlopers worden bij elkaar gebonden en vormen een mooi groen welvend herkwerk.

Wilde Weelde Wereld in Appeltern

Wilde Weelde Wereld in Appeltern

Ik ben nogal perfectionistisch aangelegd. Dat is (volgens mezelf tenminste) vaak prettig, als ik iets maak dan staat het stevig, maar soms iets minder … De paaltjes van het hekwerk achter schutting staan net zo ver in de grond als er boven. Zo’n 70 centimeter. En onder de 30 cm bosgrond zit toch echt de knetterharde hollandse kleigrond. En alsof ze daar nog niet stevig genoeg in stonden heb ik ze ook nog eens voorzien van een betonnen voet. Oftewel, het weghalen kost wat moeite. En tijd. Maar het eerste begin is gemaakt!

Werk in uitvoering

Bijkomend voordeel; genoeg paastaken voor de hele buurt.

Paastakken

Paastakken

En zo’n takje staat toch leuk op tafel.

Paasstukje

Advertenties

11 thoughts on “Werk in uitvoering

 1. Leuk werkje. Ik heb hier één boswilg in de tuin staan, die groeit in ieder geval erg flink . Nog een week en hij staat vol katjes

  Like

 2. Goed bezig! Ik ben eveneens benieuwd naar het eindresultaat.
  En yep: hout is heerlijk om mee te werken.

  Like

 3. Ook heel benieuwd naar het resultaat! Daar wordt een mens toch helemaal blij van, van zo’n toffe werken! Geniet ervan… Het zal prachtig worden!

  Like

 4. Pingback: Op het eerste gezicht: april 2016 | Zomaar een tuin

 5. Pingback: Weekje Achterhoek | Zomaar een tuin

 6. Pingback: Uitbreiding | Zomaar een tuin

 7. Pingback: Op het eerste gezicht – januari 2017 | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.