Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Groenmoesmarkt

4 reacties

GroenmoesmarktDe Groenmoesmarkt is een markt voor natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel met regionale betrokkenheid. Of, zoals zijn zoon het vandaag omschreef, de uit de hand gelopen hobby van zijn vader. Ik had me een maand of twee geleden in een spontane bui opgegeven als vrijwilliger en was dus al vroeg aanwezig om parkerende bezoekers de goede kant op te sturen (nee, u mag niet links als de borden en ik rechts aangeven) en uiteraard de markt zelf te bezoeken.

Vorig jaar trok de markt ongeveer 2.000 bezoekers en ik schat zo in dat het aantal dit jaar nog hoger lag. Uit de hand gelopen op een positieve manier dus. Want positief was de markt zeker; een gemoedelijke sfeer, een breed aanbod van producenten en organisaties en … gelukkig geen opgeblazen landgoedfair-gedoe met veel te dure spullen.

Bij veel stands kan tegenwoordig trouwens gepind worden. Handig natuurlijk, maar het helpt wel het op-is-op principe van contant geld volledig om zeep. Want het beperken van de aankopen komt dan volledig neer op mijn zelfbeheersing. Ik heb vandaag weer goed kunnen oefenen, altijd handig zullen we maar zeggen.

De “buit” van vandaag bestaat uit wat ecologische zaaibakjes (dus geen turf), zaden van Bingenheimer voor in de moestuinbakken, inheemse wilde bloemenzaden van de Bolderik voor de lege plekken in de plantenbakken, kiemzaden voor de nodige lunches, een mini-appelboom en uit de tuin van Mergenmertz eeuwig moes en Chinese mahonie (Toona sinensis) oftewel de Franse uiensoep-boom, de meest bijzonder aankoop van vandaag.

Ik heb vorig jaar wat blaadjes geproeft in het Voedselbos Kralingen. Je vraagt je bijna af of je smaakpapillen je bedriegen, maar het smaakt écht naar uiensoep met kaas.

Chinese mahonie (Toona sinensis)

Chinese mahonie (Toona sinensis)

De “boom” die ik kocht is nog maar 20 cm groot. De eerste voorzichtige oogst zal dus nog wel even een jaartje, misschien twee, moeten wachten. De boom kan overigens wat flink worden, tot zo’n 25 meter hoog, maar is een langzame groeier en daarom toch geschikt voor een stadstuin. Zeker bij regelmatig oogsten van de jonge scheuten.
Hij krijgt een mooi plekje in de voortuin.

Kopen van zaden en planten is altijd leuk. Maar net zo leuk zijn de spontane gesprekken die je op zo’n dag kunt hebben. Altijd goed voor goeie nieuwe ideeën en bruikbare tips. Van een kort praatje met bezoekers die aankomen tot een gesprek met een Velt-medewerker over het opzetten van een samentuin of een gesprek een dame van Groei & Bloei over het toch nog altijd oudbollige imago. Want ik heb enkele activiteiten van G&B bezocht, maar was dan altijd veruit de jongste aanwezige. En dat hoeft niet, bewijst de afdeling Boxtel.

Mooi ook om te zien en horen hoe mensen met enthousiasme en passie bezig zijn met wat ze doen. Of het nou het kweken van wilde bloemen is of het verhaal achter een tuin/project in Amsterdam-West met de indrukwekkende URL www.icanchangetheworldwithmytwohands.nl.

19 maart 2017 staat vast in de agenda.

 

Advertenties

4 thoughts on “Groenmoesmarkt

  1. Het zijn vaal de contacten met de andere mensen die op zo’n evenement het leukste zijn. Flinke ‘oogst’ trouwens 😉

    Like

  2. Die chinese mahonie wil ik ook wel eens proeven

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.