Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Blauwe druifjes (Muscari botryoides)

Voorjaarssnoei

3 reacties

Hebe Addenda

Hebe Addenda

Ik kon dit weekend niet meer wachten. Net als veel, en gelukkig steeds meer, mensen ruim ik de tuin zo laat mogelijk op. Maar als dan de zon zo lekker schijnt, de nachtvorst is verdwenen en het jonge groen al enthousiast aan het groeien is … ja, dan hou ik het ook niet meer. Dus tijd voor de voorjaarssnoei! Met beleid uiteraard, want er is nog het nodige levend spul in de tuin wat nog een beschermlaagje nodig heeft.

Als eerste gelijk maar de meest spannende; de Hebe. Na een uitzonderlijk lange bloeiperiode, tot diep in de winter, werd het toch tijd om hem wat in te korten. In twee jaar tijd is de plant dusdanig gegroeid dat hij te groot werd voor de plek waar ie staat.

Ik heb zelf nog geen ervaring met het snoeien van Hebe. Ze schijnen lichte snoei te kunnen verdragen; dit wordt toegepast om kapotgevroren delen te verwijderen. Toch maar de gok genomen en er een redelijk stuk afgehaald. We zullen zien …

Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Pink Delight')

Vlinderstruik (Buddleja davidii ‘Pink Delight’)

Als tweede een snoeibeurt voor dee Vlinderstruik. Vlinderstruiken zijn flinke groeiers die ieder jaar flink ingekort moeten worden om geen enorme oplant in de tuin te krijgen. Zelf knip ik alle nieuwe scheuten van het jaar ervoor altijd terug tot twee of drie groeipunten (links op de foto). De groeipunten lopen dan uit tot nieuwe takken.

Met deze manier van snoeien wordt de basis van de struik ieder jaar iets hoger. Omdat de struik inmiddels alweer een aantal jaar staat, heb ik dit jaar een aantal hoofdtakken ook gekort (rechts op de foto). Ook weer om te voorkomen dat de struik te groot wordt en de bloemen ver boven het zichtniveau komen. Ze zijn veel te mooi om te bekijken.

Net als vorig jaar ga ik de nieuwe takken rond begin juni de nieuwe stengels weer toppen. Dit is afgelopen jaar goed bevallen; de nieuwe stengels vertakken erdoor en daardoor komen er meer bloemaren. Verder wordt de plant ook hierdoor weer minder hoog.

Blauweregen (Wisteria)

Blauweregen (Wisteria)

De blauwe regen heb ik tot nu toe nog nooit gesnoeid, alleen wat eigenwijze stengels weggehaald. Hij heeft eigenlijk alle vrijheid gehad om te groeien en is alleen langs het ijzer bovenaan de schutting geleid. Het deel wat is begroeid wil hebben is nu vol, dus het zo mooi zijn als ie nu wil gaan bloeien.

En de truc hiervoor bij een Blauwe regen is het snoeien. In het najaar moeten alle lange groeislierten terug worden geknipt tot zo’n 40 tot 50 cm vanaf de hoofdtak. Deze ingekorte stengels worden dan in het voorjaar, dus nu, nog verder ingekort tot zo’n 10 tot 15 cm vanaf de hoofdtak. Op deze ingekorte stengels gaat ie dan bloeien.

Meisjesogen (Coreopsis grandiflora)

Meisjesogen (Coreopsis grandiflora)

De Meisjesogen is een vaste overblijvende plant. Maar met een winter als we gehad hebben stond ie nog 30 cm hoog en vol in het wat verdorde groen. De plant is teriggeknipt, zodat ie weer mooi kan uitlopen.

Bergsteentijm (Calamintha Nepata ‘Nepata’)

Bergsteentijm (Calamintha Nepata ‘Nepata’)

Het Bergsteentijm en Vetkruid hebben beide dezelfde behandeling gehad; het wegknippen van de uitgebloeide en verdorde bloemstegels van vorig jaar.

Vetkruid (Sedum ‘Matrona’)

Vetkruid (Sedum ‘Matrona’)

Om lavendel niet te laten verhouten en mooi in vorm te houden is goed snoeien belangrijk. Ieder voorjaar terugknippen tot zo’n 15 cm van de grond. Ik heb dit vanaf het jaar na aanplanten gedaan en met effect; de lavendel groeit ieder jaar weer mooi uit en vormt een mooie dichte haag.

Lavendel

Het snoeimateriaal van de lavendel gebruik ik als mulch. De twee hagen in de tuin leveren al gauw een emmer mulch op en dat komt goed van pas. En het ruikt ook nog eens erg lekker. Het kost alleen even wat tijd om alles klein te knippen. Wel een mooi “Zen” moment; alle tijd om te relaxen, van het zonnetje te genieten en je gedachten op een rijtje te zetten.

En nog leuker is het als je spontaan wat hulp krijgt 🙂

Samen lavendel knippen

Samen lavendel knippen

Lavendel-mulch

Het resultaat: Lavendel-mulch

Aan mulch dit voorjaar trouwens geen gebrek. De kastanje-palen voor het hekwerk in de voortuin moesten nog worden voorzien van punten. En nadat ik de eerste met de hand had gezaagd, heb ik toch maar even het advies van pa de timmerman gevraagd; “dat kan vast handiger?”

En jawel; daar kwam een electrische schaaf uit de schuur tevoorschijn.Niet zo energiezuinig als met de hand zagen, alhoewel dat toch ook heel wat energie kostte, maar het leverde wel bijna een emmer houtsnippers op. Vers geschaafd kastanjehout; nog zo’n heerlijke geur! Ik zou er zo een paal voor op schaven en de snippers in zakjes in huis hangen.

Kastanje-palen

Kastanje-palen

Kastanje-snippers

Kastanje-snippers

De snippers zijn  als mulchlaag rondom de bosbessenstuik en de fruitbomen aangebracht. Niet alleen functioneel maar zo met de crocussen ook nog eens een mooi plaatje, nietwaar? Geen perfecte foto, ietwat veel licht, maar de sfeer is wel terug te zien.

Kastanje-mulch rond de appelboom

Kastanje-mulch rond de appelboom

Het is overigens niet alleen groen wat flink aan het groeien is. Het buxushaagje in één van de bakken blijkt een heuse kraamkamer van slakken te zijn. Nu zijn  slakken de gedoodverfde vijand van iedere tuinier, maar ik laat ze lekker zitten. Let wel; de huisjeslakken dan. Naaktslakken die zich tonen worden zonder pardon verhuist naar het groenperk twee straten verderop.

De huisjeslakken laten namelijk vrijwel al het levende en jonge groen met rust en nemen me zelfs werk uit handen. Ze ruimen keurig al het dode en rottende materiaal op. Zo houden ze bijvoorbeeld de Campanula helemaal schoon; geen omkijken naar. En ze eten eitejs van naaktslakken. 2-0 voor de huisjesslak.

Slakkenkraamkamer

Slakkenkraamkamer

Een Gewone tuinslak (Cepaea nemoralis) en een Kleine Wijngaardslak (Helix aspersa)

Een Gewone tuinslak (Cepaea nemoralis) en een Kleine Wijngaardslak (Helix aspersa)

Na het snoeien nog even een rondje door de tuin. Voor mij het ultieme ontspanmningsmoment; al is het maar een klein beetje natuur, het werkt altijd. Had ik al gezegd dat ik blij ben dat het lente is?

Ken je dat trouwens, er komt iets uit de grond wat je er blijkbaar zelf hebt ingestopt. Maar geen idee meer wat het is. Ik heb toch echt alleen maar voorjaarsbollen en Alliums gepoot, maar dit is geen Allium … Ik laat me maar verrassen.

Wat komt hier uit de grond?

Wat komt hier uit de grond?

Waterdruppels, zonlicht en een groene achergrond. Dat vraagt om een foto.

Hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude’)

Hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude’)

Hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude’)

Hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude’)

Blauwe druifjes (Muscari botryoides)

De Blauwe druifjes (Muscari botryoides) staan er ook mooi bij.

Vandaag zijn de laatste Photinia’s uit de grond gehaald, dus de weg is vrij voor het zetten van de rest van de palen en de pootstokken. En dan kan het vlechten beginnen. Normaal gesproken zou ik de planten een tweede leven hebben gegund, er is altijd wel een liefhebber. Maar de Photinia’s zitten al een paar jaar helemaal vol taxuskevers die vooral de jonge rode blaadjes volledig wegvreten. De taxuskever legt eitjes tussen de wortels van de plant, dus het herplanten van de haag zou leiden tot verdere verspreiding van de kever. Vandaar het enkeltje milieustraat.

De voortuin is kaal

De voortuin is kaal

Oh ja, bijna vergeten. Na een kleine week vertoeven onder de takkenril heeft de pad op eigen krachten een ander plekje opgezocht. Zaterdagochtend was ie nergens meer te bekennen. Ik zie het maar als een goed teken dat ie genoeg energie had om te verkassen. Bon voyage!

Advertenties

3 thoughts on “Voorjaarssnoei

 1. Leuke fotoreeks. Benieuwd wat die Allium gaat worden. En de kleine wijngaardslak eet alle planten op hoor, is volgens mij nog veel schadelijker dan een naaktslak (vanwege de vraatlust en de mobiliteit)

  Like

 2. Dank je, ik ben ook benieuwd 🙂

  Wat de slakken betreft, is mijn tuin misschien een uitzondering op de regel. Ik trek als wannabee-veldbioloog nog wel eens ’s avonds de tuin in om rond te kijken. Daarbij valt het me eigenijk altijd op dat de huisjesslakken voor het grootste deel het (jonge) groen met rust laten en de naaktslakken zorgen voor de schade. Maar dat zijn natuurlijk momentopnamen.

  Mischien komt het doordat de wijngaardslakken goed gegeten worden door de vogels en dus de kans niet krijgen veel schade aan te richten. Gezien het aantal lege huisjes in de tuin.

  Like

 3. Pingback: Op het eerste gezicht: april 2016 | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.