Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

De Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) gaat vooe het eerst bloeien

Op het eerste gezicht: april 2016

4 reacties

Voortuin - april 2016

Voortuin – april 2016

In de rubriek “Op het eerste gezicht” laat ik aan het begin van elke maand foto’s van de tuin zien. Iedere maand vanuit de zelfde hoek zodat goed te zien is hoe de tuin per maand veranderd.

In de voortuin is de laatste twee weken aardig wat gebeurd: de Glansmispels eruit, het oude hekwerk eruit en er is een begin gemaakt met het zetten van de nieuwe palen. De eerste “wilg-to-be” staat inmiddels ook.

De gerooide Glansmispels zijn alsnog naar een buurvrouw gegaan. Ze vond ze altijd zo mooi staan, dat ze het risico van de taxuskevers wel wilde nemen. Ik heb haar aangeraden de kluiten dan in ieder geval een behoorlijke tijd onder water te zetten. Eventuele larven en kevers komen dan vanzelf tevoorschijn.

Achtertuin - april 2016

Achtertuin – april 2016

In de achtertuin is na het snoeien niets meer gedaan. Maar wat is de lente toch een mooi seizoen; alles, maar dan ook alles, loopt uit. Het blijft toch één van de wonderen van de natuur om ieder jaar weer te zien hoe, in een paar maanden tijd, een stuk kale grond wordt omgetoverd in een groen paradijs. Hoe een plant van niets in korte tijd ontzettend mooi kan worden.

Als je een tijdje in de tuin zit, kun je de groei bijna zien 🙂

Achtertuin - april 2016

Achtertuin – april 2016

Linkerbak - april 2016

Linkerbak – april 2016

De Blauwe druifjes zorgen voor kleur in de bak. De crocussen zijn er ook nog, maar die blijven schuw voor de camera en lastig te zien.

Rechterbak - april 2016

Rechterbak – april 2016

Lage bak - april 2016

Lage bak – april 2016

Behalve in de lage bak dan; hier steken ze goed af tegen de grond. De twee Spirea’s (Astilbe chinensis ‘Pumila’) aan de buitenzijde van de bak horen op dit moment bij de snelste groeiers. In amper twee weken tijd van een enkel groen stipje naar wat er nu staat. De Geranium ‘Rosanne’ is inmiddels ook wakker geworden en begonnen aan een inhaalrace.

Lange moestuinbak - april 2016

Lange moestuinbak – april 2016

Vierkante moestuinbak - april 2016

Vierkante moestuinbak – april 2016

Ondanks alle kriebel ben ik nog niet begonnen met zaaien en voorzaaien. De afgelopen dagen waren gevuld met andere bezigheden, maar deze week ga ik er zeker tijd voor maken. De palmkool bloeit ondertussen lekker door.

Voorjaarsbloei

Voorjaarsbloei

Tussen alle crocussen is er nog een enkele Sterhyacint (Scilla siberica) opgekomen. De bollen hiervan heb ik twee of drie jaar geleden gepoot, maar deze hebben het nooit goed gedaan. Een leuke verrassing dus!

De Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) gaat vooe het eerst bloeien

De Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) gaat vooe het eerst bloeien

Het is op sommige plekken te merken dat de tuin, en dus ook de inhoud, wat ouder begint te worden. De klimhortensia heeft het stadium bereikt waarin deze voor het eerst zal gaan bloeien. De plant zit voor het eerst vol bloemknoppen.

Qua fuana is er genoeg activiteit in de tuin. Op het eerste gezicht, en gehoor, zijn het vooral de vogels die de dienst uitmaken. Maar dichterbij de grond is te zien dat ook de insecten de winter achter zich hebben gelaten. Zo zijn de mieren bezig aan een grondige inspectie van de net nieuw geplante appelboom en de verse mulch eromheen.

De nieuwe appelboom en de houtsnippers eromheen zijn erg interessant voor de mieren

De nieuwe appelboom en de houtsnippers eromheen zijn erg interessant voor de mieren

De mierensnelweg is ook weer geopend; een spoor vanaf de schuur in de zijtuin, via de de planken van het hekwerk achter de heg, over de tegels onder poort, de achterste rij stenen van de linkerbak, via de lange moestuinbak naar de achtertuin. Mieren mogen bij sommige tuiniers dan een slechte naam hebben; ik vind het fascinerend om te zien hoe schijnbaar chaotisch, maar ondertussen uitermate georganiseerd een mierenvolk te werk gaat.

Drukte op de mierensnelweg

Drukte op de mierensnelweg

Advertenties

4 thoughts on “Op het eerste gezicht: april 2016

  1. Met de lente is het tuinseizoen volop in aantocht. Bravo Hoera!

    Like

  2. Zo gezellig om te lezen hoe enthousiast jij ook bent! De lente doet deugd he…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.