Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Bergsteentijm (Calamintha Nepata ‘Nepata’)

Het recht van de sterkste

9 reacties

Bergsteentijm (Calamintha Nepata ‘Nepata’)

Bijna niet te zien, maar er zitten toch zeker zeven naaktslakken in de Calamintha

In de natuur geldt het recht van de sterkste. Tenminste, zo wordt altijd gezegd. Maar klopt dat wel? Als alleen de grootste en sterkste exemplaren binnen een groep overleven, zouden er dan inmiddels na al die jaren evolutie niet alleen nog maar sterke dieren over moeten zijn? Dat is namelijk niet het geval. Dieren, en ook mensen, hebben duidelijk ook andere eigenschappen nodig om te overleven. En deze eigenschappen kunnen het zelfs winnen van grotere en sterkere soortgenoten.

Toch zit er, zoals in elk cliché, een kern van waarheid in. In de tuin geven slakken daar een mooi voorbeeld van. Zo heb ik in de plantenbakken twee exemplaren Bergsteentijm (Calamintha Nepata ‘Nepata’) staan. Op hetzelfde moment gekocht, even oud, vrijwel even groot, van dezelfde kweker, ze zagen er beide op en top gezond uit en hebben hier dezelfde behandeling gehad.

Ogenschijnlijk dus geen verschil, op de locatie na. De ene in de linkerbak, de andere in de rechter. Dus er is wat verschil in zonuren, maar alleen aan het einde van de middag en op dit moment in het jaar niet eens zoveel.

Bergsteentijm (Calamintha Nepata ‘Nepata’)

En in de andere: na wat zoeken één slakje gevonden, maar vrijwel geen vraat

Toch wordt de ene volop aangevreten door de slakken en heeft moeite door te groeien. Terwijl de andere nauwelijks wordt aangevreten en er mooi vol bij staat. Er moet dus een ander verschil zijn, eentje die voor mij als mens niet zichtbaar is.

Slakken zijn, net als schimmels, in de basis opruimers. Ze herkennen blijkbaar feilloos het verschil tussen een sterke, gezonde plant en een plant die zwakker is. De oorzaak daarvan kan liggen in de plant zelf, maar ook in de bodem. Nou denk ik dat de bodem hier op zich redelijk in orde is, als ik afga op de andere planten en het leven wat ik er aantref. Dus toch gewoon een zwak exemplaar?

Is dat ook de verklaring waarom de ene zaailing van Verbena bonariensis al vol meeldauw zit en de andere, nog geen 20 centimeter verder, helemaal schoon is? Is dat ook niets meer dan het opruimen van zwakke exemplaren?

De opruimdienst

De opruimdienst

De planten laten in ieder geval haarfijn de dubieuze rol van slakken in de tuin zien en het dilemma dat het de tuinier geeft. Van nuttige rommelopruimers tot veelvraten die je mooie planten en jonge zaailingen te grazen nemen. En wat doe je dan? Bestrijden of de oorzaak aanpakken?

Ik hou het voorlopig bij wat ik al deed: zoveel mogelijk met de natuur mee tuinieren en af en toe een beetje, slakvriendelijk, ingrijpen. En goed voorbeeld doet soms goed volgen. Vorige week meldde oma me dat ze dit jaar de slakkenkorrels toch maar niet ging gebruiken. Dat geeft toch best voldoening, zo’n mededeling.

Naaktslak op het groen van uitgebloeide Blauwe Druifjes

Naaktslak op het groen van uitgebloeide Blauwe Druifjes

Advertenties

9 thoughts on “Het recht van de sterkste

 1. Aha een nieuwe blog ontdekt, fijn! Veel succes en ik blijf je vanaf nu volgen!

  Liked by 1 persoon

 2. Tja, mijn houding is iets anders. In een groot stuk van de tuin heb ik een evenwicht bekomen (onder meer dooe een koppel zanglijsters die iedere dag foerageren in de tuin achter het hui). Maar aan de straatzijde van de woning is het te druk voor dat soort bestrijders. En daar worden enkele planten erg fel geviseerd, zoals Echinacea (die gewoon de kans niet krijgt om boven water te komen) Delphinium (idem) en asters. Daar moet ik echt wel controleren, anders heb ik die planten niet meer.

  Like

  • Dat snap ik. Ik heb ook wel een beetje makkelijk praten met mijn tuin die een stuk kleiner en vrij beschermd is. Ik moet nog zien hoe het straks in de vooruin gaat.

   Maar ook hier zijn er enkele planten die, ondanks dat ze volgens mij goed gezond zijn, een beetje hulp nodig hebben. Echinacea inderdaad, maar ook Salvia nemerosa wordt vanaf het eerste opkomen met de grond gelijk gemaakt. Ik zet daar koperen ringen omheen tot ze groot genoeg zijn. Dat werkt hier erg goed, maar ios met jouw hoeveelheid planten geen (betaalbare) oplossing.

   Verder vang ik af en toe slakken weg en in de moestuinbakken zet ik Afrikaantjes als afleiding. Dat werktte vorig jaar erg goed en zorgde ervoor dat de groenten nauwelijks vraat hadden, terwijl de Afrikaantjes volledig op werden gegeten.

   Like

   • Ik wil absoluut niet met koper werken in mijn tuin. Dat is een zwaar metaal, dat uiteindelijk in de bodem en het drinkwater terecht (kan) komen. ik prefereer dan terug te vallen op meer barbaarse technieken

    Like

   • Daar denken de leveranciers van koperen tuingereedschap vast anders over 🙂
    Maar je hebt wel een punt. Omdat de ringen maar beperkte tijd in de tuin staan, had ik er zover eigenlijk nog niet over nagedacht. Toch eens kijken naar een alternatief.

    Like

 3. Zo doe ik het ook en ik durf het bijna niet te zeggen , maar de slakken gedragen zich. De woelmuizen daarentegen berokkenen mer schade. enkele dagen geleden nog vastgesteld dat ze met een pas aangeplante bronzen venkel aan de haal zijn gegaan. Helemaal verdwenen.

  Like

  • Woelmuizen heb ik hier gelukkig nog niet gehad 🙂

   Ik vind het altijd boeiend om te zien hoe de slakken in de Campanula’s heel precies alle verdorde stengels en bloemen weg eten en de groene en bloeiende delen volledig ongemoeid laten.

   Like

 4. Ik zou me niet zo’n zorgen maken over koper. De meeste drinkwaterleidingen zijn van koper. Dus het koper zit niet in je drinkwater maar het drinkwater zit in het koper. Veel ambachtelijke bierbrouwerijen hebben koperen ketels. Ik denk dat de alcohol schadelijker is dan het koper.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.