Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Oranjetipje (Anthocharis cardamines) op zijn waardplant; de pinksterbloem

Weekje Achterhoek

4 reacties

Heidenhoeksche Vloed

Heidenhoeksche Vloed

Afgelopen week waren we een paar dagen naar de Achterhoek. Gezellig met wat familie logeren bij de boer. En een mooi stukje Nederland bekijken, want het gebied rond Doetinchem is zeker mooi.

Op loopafstand van de boerderij bleek een bijzondere wandelroute te zijn; het Boelekeerlspad. Het bijzondere aan deze wandelroute is dat het een particulier initiatief is van enthousiaste buurtbewoners. De route loopt door bos, heide, moeras, grasland, akkers en langs open water en gaat daarbij over particuliere grond, gebied van Staatsbosbeheer en van het Waterschap. Dat moet een aardige klus zijn geweest om alles rond te krijgen …

Heidenhoekse Vloed

Heidenhoekse Vloed

De wandeling loopt ook door de Heidenhoekse Vloed; een stuk “nieuwe natuur”. Nu is de term “nieuwe natuur” wat dubbel, want over het algemeen zijn dergelijke gebieden voor een groot deel aangelegd en wordt de natuur in de goede (lees gewenste) richting gestuurd. Maar, voor zover ik als leek kan oordelen, is dat hier erg goed gedaan. Het gebied is in ieder geval schitterend, vooral met de mooie donkere Hollandse luchten erboven.

Heidenhoeksche Vloed

Spiegelbeeld

Tijdens zo’n wandeling is een paar jonge scherpe ogen erbij altijd handig. “Kijk eens papa, wat een bijzondere vlinder!” En ze had gelijk; een Oranjetipje op zijn waardplant, de Pinksterbloem. Geen zeldzaamheid in Nederland, maar ik had hem nog nooit in levende lijve gezien. Het kostte een paar korte achtervolgingen en een stel natte knieën (wie gaat er dan ook in een moerasgebied op de grond zitten voor een foto?), maar toen bleef ie net lang genoeg zitten voor wat foto’s.

Oranjetipje (Anthocharis cardamines) op zijn waardplant; de pinksterbloem

Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Oranjetipje (Anthocharis cardamines) op zijn waardplant; de pinksterbloem

Oranjetipje; alleen het mannetje heeft de oranje vlekken op de vleugels

Nee, dan deed de kikker een stukje verderop het een stuk fijner. Volledig vertrouwend op zijn schutkleur bleef ie zitten, terwijl ik de foto op minder dan een halve meter afstand nam.

“Bij twijfel doorgeven als groene kikker onbepaald.” luidt het advies van tuintelling als je niet zeker weet of het een poelkikker of bastaardkikker is. En omdat van de zes verschillende kenmerken tussen de twee soorten er maar eentje zichtbaar was (donkere vlekjes in de iris) ga ik voor de bastaardkikker.

Groene kikker

Groene kikker, waarschijnlijk een bastaardkikker

Staatsbosbeheer heeft een aantal oude NAM-bunkers in de regio behouden als winterschuilplaats voor vleermuizen. In de Heidenhoekse Vloed staat zo’n vleermuizenkelder; goed afgesloten zodat de vleermuizen in alle rust kunnen overwinteren.

Winterverblijf voor vleermuizen

Winterverblijf voor vleermuizen

En dan kan het zomaar gebeuren dat je een hoek om loopt en oog in oog staat met vier reeën. De foto gaat nergens over, zo zonder telelens en in alle snelheid, maar ik moest ze toch even vastleggen. Nummer vier was de sloot al over en verdwenen in het bos.

Reeën zoeken een veilig heenkomen

Nog geen dag na het Oranjetipje, kwam er nog een bijzondere vlinder voorbij; het Bont zandoogje. Wederom geen zeldzaamheid, maar voor mij de eerste. En deze bleef wel rustig zitten. De achtergrond verdient wellicht wat uitleg; de vlinder had een mobiele boomzaagmachine uitgekozen als rustplaats.

Bont zandoogje (Pararge aegeria)

Bont zandoogje (Pararge aegeria)

De machine stond op het plaatselijke kinderboederij om demonstraties te geven tijdens een schaapsscheerdersfeest. Nou uit mijn mannelijkheid zich niet in een voorliefde voor machines, auto’s en motoren; deze gevaarte was een uitzondering! Misschien dat de geur van gezaagd hout het hem deed, maar om te zien hoe snel en eenvoudig een boomstam in de machine werd geplaatst en in no time werd verwerkt tot kaarsrechte planken … dat was toch wel gaaf.

Mobiele boomzaagmachine

Mobiele boomzaagmachine

Overigens een mooi voorbeeld van kringloop; de bomen die voor de demonstratie werden gebruikt, waren gerooid bij een boer uit de buurt. De planken gingen daar weer naar terug om op de boerderij gebruikt te worden.

 

In heel Nederland komen er steeds meer samentuin-initiatieven, zo ook in de Achterhoek. Op de kinderboerderij is een moestuin aangelegd met “vergeten groenten” en daarbij een verzameling schooltuintjes, aardig te vergelijken met de opzet op De Enk in Rotterdam. Van zo’n aanblik krijg je gelijk zin om aan de slag te gaan!

BuitenGewoonBuiten

Schooltuintjes

Schooltuintjes

Warmoesveldje

Warmoesveldje

Moestuin

Op aanraden van een collega hebben we ook de gemeente Montferland bezocht en wel het bergherbos. Een heerlijke wandeling langs glooiende velden en door heerlijk geurend bos. En als de zon dan ook nog meewerkt …

Hulzenberg / Bergherbos (Montferland)

Hulzenberg / Bergherbos (Montferland)

Af en toe even stoppen om een beestje te bekijken, want de jonge ogen zien alles wat er rond kruipt.

Mestkever

Een mestkever van dichtbij

En voorjaar of niet, er zijn nog genoeg paddestoelen en zwammen te vinden in het bos. Deze doolhofzwam vroeg gewoon om een foto.

Doolhofzwam (Daedalea quercina)

Doolhofzwam (Daedalea quercina)

Niet vergeten af en toe omhoog te kijken.

Uitzicht naar boven

Uitzicht naar boven

En dan de dag afsluiten met dit uitzicht. Genieten dus!

Ondergaande zon

Advertenties

4 thoughts on “Weekje Achterhoek

  1. Ziet er erg mooi uit daar, mooie foto’s. Het was een leuk uitje, denk ik dan.

    Like

  2. Pingback: Bont zandoogje | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.