Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Hekwerk: de hoek om

Vlechten (deel 2)

13 reacties

Hekwerk van wilgentenen

Misschien keek ik heel moeilijk of zag ik er erg vermoeid uit. Of misschien ziet werk in de tuin er voor veel mensen altijd zwaar uit. Want vrijwel iedere buur of toevallige voorbijganger die me de afgelopen twee dagen bezig zag, gaf als commentaar “Wat een werk!”of “Dat ziet er moelijk uit”.

Maar iedereen die me aansprak vond het mooi, dus de rijdende rechter is vooralsnog niet nodig. Hier geen burenruzie.

Nu viel het vlechten zelf wel mee qua werk, maar met alle bijkomende werkzaamheden was het inderdaad een aardige klus. Maar wel erg leuk werk. En, eerlijk is eerlijk, heel erg ingewikkeld is het vlechten ook niet.

Hekwerk van wilgentenen

Voor het maken van een hek of schutting zijn prima handleidingen te vinden, zoals hier en hier. Wel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Zet de palen echt diep genoeg. Er komt aardig wat kracht op te staan, tijdens en na het vlechten. Voor het hek heb ik ze 60 cm diep gezet, voor de schutting 80 cm. De wilgenpalen heb ik in voorgeboorde gaten gezet en voorzichtig iets vastgeslagen. Dit om te voorkomen dat ze zouden beschadigen. De kastanjepalen zijn niet voorgeboord, maar volledig ingeslagen met een holle paalhamer.
 • Zet de palen op 60 cm is afstand van elkaar. Verder uit elkaar maakt het geheel zwakker en dichterbij het vlechten moeilijker.
De pootstokken lopen mooi uit!

De pootstokken (wilgenpalen) lopen al mooi uit!

 • Een wilgenteen verloopt qua dikte, variërend van 3 tot 5 cm aan de onderkant naar 1 tot 2 cm aan de bovenkant. Wissel tijdens het vlechten regelmatig de richting van de tenen, zodat niet alle dikke stukken aan één kant komen te zitten. Dat maakt het geheel scheef.
 • Knip tenen pas na afloop op de gewenste lengte of laat in ieder geval genoeg lengte uitsteken. Knip je elke teen na het vlechten gelijk op lengte dan verlies je de mogelijkheid om iets te corrigeren of door te vlechten.

Hekwerk van wilgentenen

Hekwerk: de hoek om

De hoek om

 • Om een stevig geheel te maken, is het goed om regelmatig een teen om de eindpaal heen te buigen en terug te steken. Let hierbij dat je de teen om de lengteas draait om te voorkomen dat ie scheurt. Ik heb dit bij de hekken niet gedaan, omdat de eindpalen stevig genoeg staan en niet schuin geduwd werden.
 • Net als met het leggen van laminaat, kan je ervoor kiezen alle takken bij de zelfde paal te laten overlappen of om dit te laten verspringen. Net wat je mooier vind. Ik heb het waar mogelijk laten verspringen. De enige plek waar dit niet ging, was de hoek in het ene hek. Omdat de hoek stomp is, kon ik de tenen aan de binnenkant niet door laten lopen en moest ik ze rechtdoor steken. De tenen zouden anders te ver naar binnen en dus van de paal af komen.

  Hekwerk: vastzetten bovenste wilgentenen

  Vastzetten bovenste wilgentenen

 • De bovenste tenen kunnen met spijkers worden vastgezet. Neem dan wel RVS-spijkers, anders roesten ze weg. Ik heb dit bij de hekken niet gedaan. De bovenste tenen in het hek met de wilgen palen hoefden niet vastgezet te worden. Omdat de palen aan de bovenkant zo’n 20 cm uitsteken kunnen de tenen er niet afglijden en blijven stevig zitten. Bij het hek met de kastanjepalen lopen de tenen tot de bovenkant van de palen door en kunnen ze er wel afschieten. Zeker als er een  verdwaalde voetbal tegen aan komt.
  Ik had toevallig vorige week in een tijdschrift een voorbeeld gezien waarbij de bovenste tenen werden vastgezet door enkele tenen eromheen te vlechten. Een mooi effect, dus maar gelijk geprobeerd. Het zit inderdaad goed stevig, zeker als de tenen straks opgedroogd en hard zijn geworden.

Een andere klus was het vernieuwen van de takkenril. Ik las onlangs namelijk het advies om onderop een takkenril wat grote takken of kleine stammetjes neer te leggen zodat er wat grotere openingen ontstaan. Dit zou de toegankelijkheid voor kikkers, padden en andere kleine dieren vergroten. Klonk logisch en hout genoeg nu, dus maar gelijk gedaan.

Takkenril

Stammetjes onder op de takkenril. Genoeg plek voor klein grut.

Verder heb ik afwisselend lagen gemaakt van dikke en dunne takken en er halverwege nog wat stammetjes dwars in gelegd. Zo zijn er ook in de ril wat meer openingen ontstaan, waar de mussen en mezen makkelijker tussen kunnen.

Takkenril

Lagen dunne en dikke takken

Takkenril

Het eindresultaat. Er is nog wat ruimte voor extra takken bovenop.

Het weghalen van de oude takken kon op weinig goedkeuring rekenen van de aanwezige slakkenpopulatie. De hoeveelheid slakken die eruit kwam viel nog alles mee en, geheel tegen de verwachting in, waren er nagenoeg geen naaktslakken aanwezig. De hele stapel telde er slechts twee. Blijkbaar houden deze zich elders in de tuin op.

Slakkenverzameling

De takkenril is er natuurlijk niet om huisvesting voor slakken te bieden. Hij is er om voedsel te bieden aan vogels en voedsel- en schuilgelegenheid voor kleine dieren. Amfibieën en reptielen kunnen er zelfs in overwinteren. Ook paddenstoelen en schimmels vinden er een uitstekend onderkomen en heel veel insecten maken gebruik van de beschermde plekjes in de takkenril om te schuilen. En ja, dan dus ook slakken.

En, hoewel de vogels de ril regelmatig afspeuren naar voedsel, is het toch fijn om te zien dat een andere functie het ook goed doet. Toen het oude hout was weggehaald zat ie daar,  weggekropen in een hoekje; een jonge bruine kikker. De vernieuwde takkenril was nog maar net klaar of hij wist te ontsnappen uit zijn tijdelijk onderkomen en, het moest blijkbaar zo zijn, verdween direct door één van de nieuwe openingen aan de onderkant de takkenril in. Bruine kikker

Het oude hout van de ril en het restant van de wilgentenen was bestemd voor de versnipperaar. Ik heb even overwogen om er eentje aan te schaffen, maar heb normaal te weinig snoeihout om er goed gebruik van te kunnen maken. Dus een huurexemplaar in huis gehaald.

“De houtversnipperaar kan moeiteloos uw snoeiafval tot maximaal 4 cm versnipperen.” Nou, echt niet! Wat een @$%&# apparaat was dit. Om de paar takken liep het geheel vast en moest ik de messen vrij maken om verder te kunnen. Gelukkig was ie elektrisch, dus kon dat veilig met de stekker eruit. De buren durfden blijkbaar niets te zeggen, maar ik werd toch wel raar aangekeken met één arm tot mijn schouder in een versnipperaar 🙂

Houtversnipperaar

En dan het resultaat; erg grof, zelfs na meerdere keren door de machine halen. Te grof om in de siertuin te gebruiken, maar prima om de grond te mulchen die bloot was komen te liggen na het rooien van de struiken.Houtsnippers

Na de zoveelste vastloper heb ik het opgegeven. De stroken waren voorzien van mulch, dus meer snippers niet nodig. De resterende tenen heb een plek gekregen als hekwerk om spelende kinderen in de zandbak en uit de planten te houden. Het restant van het fijnere spul ligt als pseudo-composthoop achterin de tuin.Hekwerk van wilgentenen

 

 

Advertenties

13 thoughts on “Vlechten (deel 2)

 1. Prachtig gedaan, toch veel mooier dan een betonnen muurtje of een gemillimeterde haag. Ik durf ook wel eens iets te vlechten.. Rond een verhoogd bed, of kooien om jonge plantjes tegen de duiven te beschermen, maar vlechtwerk van zo’n kaliber daar heb ik me nog niet aan gewaagd.

  Like

 2. mooi resultaat! mag gezien worden.

  Like

 3. Erg mooi resultaat, dat vlecht werk . Mag je fier op zijn.
  En die hakselaar, dat is hetzelfde toestel als ik mezelf heb gekocht (Eliet). Zonder de juiste uitleg kan ik me best voorstellen dat dat wel vaak vastzit. Je moet de taken tegenhouden, niet in het toestel duwen.

  Like

  • Dank je. Ik heb nog aan je post gedacht toen ik bezig was, maar wist niet dat je dezelfde had. Aangezien het bij jou goed gaat, zal het inderdaad aan mijn gebruik liggen. Uitleg was overigens afwezig, dus ik ben naar eigen inzicht aan de slag gegaan. Is het resultaat bij jou wel fijn genoeg?

   Like

  • Nog even contact met de verhuurder gehad; oordeel was erg botte messen met aardig wat bramen erop. En dan worden de takken niet gehakt, maar uit elkaar getrokken en zorgt dat ervoor dat het geheel vastloopt.

   Like

 4. Wauw, zo mooi! Geeft direct een ‘landelijke look’ aan je tuin. Daar ga je plezier van hebben. En dan nog kunnen zeggen dat je het zelf gemaakt hebt als mensen zullen vragen waar je het gehaald hebt… Zalig!!!

  Like

 5. Dit is wel erg leuk gedaan!

  Like

 6. Leuk gemaakt zeg ! Groetjes uit Drenthe 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.