Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht – juni 2016

4 reacties

Voortuin - juni 2016

Voortuin – juni 2016

In de rubriek “Op het eerste gezicht” laat ik aan het begin van elke maand foto’s van de tuin zien. Iedere maand vanuit dezelfde hoek zodat goed te zien is hoe de tuin per maand veranderd.

Op Facebook komen volop foto’s van tuinen voorbij; de ene nog mooier dan de ander. De tuin hier lijkt een beetje achter te lopen op de rest van het Nederland en België. Want ook al bloeit er al best wat, de meeste kleur moet nog komen. Zo staat de Campanula bij de buren al drie weken vol in bloei, hier begint ie pas net met de eerste bloemen. Geduld hebben dus maar weer 🙂

In de voortuin zit de daglelie al wel vol knoppen. De tijd dat deze eind april al bloeide is echt voorbij, maar hij is weer mooi groot dus ik klaag niet.

Achtertuin - juni 2016

Achtertuin – juni 2016

De blauwe regen is uitgebloeid en volop bezig met het aanmaken van blad en nieuwe lange scheuten.

Linkerbak - juni 2016

Linkerbak – juni 2016

Vorig jaar was het streven meer kleur in de tuin te brengen, omdat er vooral paarstinten in stonden. Het is nog steeds vooral paars, maar inmiddels is er wat meer wit bijgekomen door de bloeiende klimhortensia. En, niet te zien op de foto, maar de Jacobsladder gaat ook bijna bloeien. Ook deze is wit. Nu nog op zoek naar iets geels voor het voorjaar, want het enige andere geel komt van de Meisjesogen en het duurt nog even voor die zover is.

Fruitberg schreef er kort geleden al over; meeldauw op de Scabiosa. Viel het vorig jaar nog mee, dit jaar zit de plant hier er ook volledig onder. Het is wel een volhouder, want hij groeit stug door en is zelfs gaan bloeien. Maar de hele plant wordt er door aangetast en de plant verliest er veel van zijn schoonheid door. Jammer, maar hij zal het veld moeten ruimen voor een alternatief.

Rechterbak - juni 2016

Rechterbak – juni 2016

De Vlinderstruik is getopt zodat ie weer mooi vol wordt en veel bloemaren aanmaakt. En hier ben ik heel erg blij mee: de Hebe heeft de snoei prima doorstaan en zit helemaal vol uitlopers! Uiteraard met dank aan de zachte winter.

De Hebe Addenda loopt uit

De Hebe Addenda loopt uit

Lage bak - juni 2016

Lage bak – juni 2016

De lage bak is al mooi vol, want zowel de Astilbe als de Geranium en de Gaura groeien enorm de laatste weken.

Lange moestuinbak - juni 2016

Lange moestuinbak – juni 2016

Het grootste verschil met andere tuinen lijkt te zitten in de moestuinbakken. Wordt er door anderen al geoogst; bij mij is alles nog jong en volop aan het proberen de strijd met de slakken te overleven. Ik was dit jaar ook wel laat met zaaien en voorzaaien en kort na het zaaien en planten van het voorgezaaide spul ging de temperatuur flink omlaag. Eigen schuld en een beetje pech dus.

De Chinese mahonie (Toona sinensis) werd te groot voor de pot i de vensterbank en is naar buiten verhuisd. Voorlopig nog in een oude emmer van vogelvoer, want uiteindelijk moet ie in de voortuin komen.

Vierkante moestuinbak - juni 2016

Vierkante moestuinbak – juni 2016

Mini-rotstuin

Mini-rotstuin

Vorig jaar heb in een opwelling een mini-rotstuin aangelegd. Ik had nog wat keien liggen en op Koningsdag wat vetplanten (IJsbloem of Vetkruid) gekocht. Afgelopen jaar hebben deze het al verrassend goed gedaan, maar in een jaar tijd zijn bijna alle stenen helemaal bedekt. Bloeien doen ze overigens erg mooi; onderaan Delosperma cooperi met felpaarse bloemen, bovenaan Delosperma deschampsii met helder gele bloemen. Beide zouden goed bezocht worden door bijen, maar daar heb ik vorig jaar nog niet goed naar gekeken. Dit jaar een nieuwe poging.

Advertenties

4 thoughts on “Op het eerste gezicht – juni 2016

  1. Mooi toch wat je aan diversiteit kunt bereiken, zelfs op een kleinere ruimte… en het geduld, heel herkenbaar. Ik heb ook altijd het gevoel dat in andere tuinen alles altijd veel vroeger bloeit en sneller groeit.

    Like

  2. Bekijk het positief, als de platen bij jou nog niet bloeien, dan ga je er later nog van genieten 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.