Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Velt eco-tuindagen

7 reacties

Kruidentuin van MergenMetz

Kruidentuin van MergenMetz

Afgelopen weekend was er iets om naar uit te kijken; de Velt eco-tuindagen! In eerste instantie was ik van plan naar België af te reizen en een aantal tuinen van bloggers te bezoeken. Een kleine rekensom vertelde me dat ik dan al gauw iets meer dan vier uur in de auto zou zitten. En dat op de eco-tuindagen …  Dus de route aangepast en een aantal tuinen in Nederland op de planning gezet.
Dat was overigens nog makkelijker gezegd dan gedaan, want in de buurt van Rotterdam waren er maar erg weinig tuinen te bezoeken. Maar voor alles een oplossing, want ik wilde nog wat aankopen doen bij de Hessenhof in Ede en in die regio waren er aardig wat deelnemers. Ook niet direct naast de deur, maar toch zeker minder dan de helft van de oorspronkelijke reistijd 🙂20160604125022

De eerste tuin was die van Marijke Metz en Norbert Mergen, oftewel MergenMetz, in Doorwerth. “We geloven niet in het dogma van voortdurend streven naar economische groei; er is meer tussen hemel en aarde. Waarbij we overigens niet doelen op spirituele aspecten, maar wel: Terug naar de Wortels!” Ik vind het een mooi statement!

MergenMetz is een combinatie van een biologische moestuin, eetbare siertuin en een herboristentuin waarbij de eetbare siertuin een samenwerking is met Anthonetta van Bergenhenegouwen. Het idee van de eetbare siertuin spreekt me heel erg aan, want al gaat mijn interesse tot nu toe vooral uit naar siertuinen; zelf voedsel produceren komt toch steeds dichter in de buurt.

20160604132037

Naast eigen voedsel telen, houdt MergenMetz zich vooral bezig met biodiversiteit en het behoud van genetische bronnen. En daarbij beperken ze zich niet tot groente; ze fokken een oud zeldzaam varkensras, het Bonte Bentheimer landvarken, en een zeldzaam Nederlands kippenras; de Welsumer. Verder hebben diverse bijenkasten en ontbreekt ook een waterpoel niet.

Welsumers

Welsumers

Big van de Bonte bentheimers

Big van de Bonte Bentheimers

20160604120753In de moestuin verbouwen ze veel oude en/of bijzondere gewassen, zoals bijvoorbeeld Brave Hendrik, Eeuwig Moes, Melde en Rainbow Sweet Inca suikermaïs. En, ik wist niet dat het bestond, ze zijn “Seed Guardian” van de Heritage Seed Library (HSL) zijn. Dit betekent dat ze gewassen voor de HSL vermeerderen.

In de basis heel eenvoudig: de HSL stuurt zaden van een bepaalde plant op, MergenMetz zaait dit, verzorgt de planten en oogst daarna het zaad. Het zaad wordt teruggestuurd naar de HSL, zodat daar de voorraad in stand wordt gehouden.

De moestuinbedden voor eigen voedsel en vermeerdering

De moestuinbedden voor eigen voedsel en vermeerdering

Dit laatste zorgde voor een leuk gespreksonderwerp; mijn moestuinbakken zijn veel te klein om ons gezin volledig van voedsel te voorzien en meer als hobby; dingen uitproberen, ervan leren en vooral lekker rommelen in de tuin. Maar misschien zou ik de bakken wel nuttig in kunnen zetten voor vermeerdering?

Nou, dat was te eenvoudig gedacht. Professionele veredelaars zaaien vele rijen van de mooiste planten van hetzelfde ras. Geen plant hetzelfde is en ook de grond is niet overal gelijk, denk aan verschil in voedingswaarde en vochtgehalte. Door meer rijen te zaaien en alleen het zaad van de beste planten te oogsten wordt toeval uitgeschakeld; er wordt voorkomen dat een mindere plant, die het toevallig goed doet omdat ie op een klomp compost staat, wordt gebruikt voor het zaad.

En dan is er nog kruisbestuiving als het planten met mannelijke bloemen en planten met vrouwelijke bloemen betreft. Om degeneratie van een soort te voorkomen moet je dan met een flinke hoeveelheid (30+) planten telen om degeneratie te voorkomen. Want, net als bij mensen, leidt inteelt uiteindelijk tot verzwakking en ongewenste afwijkingen.

Er valt nog wat te planten

Er valt nog wat te planten

Zelf zaad telen van groenten is leuk en in veel gevallen best makkelijk. Maar een ras in stand houden is toch wel een vak apart. Je hebt niet alleen voldoende ruimte, maar zeker ook voldoende kennis nodig om te zorgen dat een ras soortecht blijft of zich zelfs nog een beetje verbetert. Ik hou het dus maar bij wat ik al doe 🙂

20160604135306

De tweede tuin op de route was De Ommuurde Tuin. Een tuin op een bijzondere plek, namelijk in de Historische Moestuin van koning Willem III op Landgoed Oranje Nassau’s Oord in Renkum. De tuin is letterlijk ommuurd met een ruim 130 oude muur. Een deel ervan is vorig jaar ingestort en wordt momenteel gerestaureerd.

20160604151941

De tuin is multi-functioneel: het is een biologisch tuinbouwbedrijf, een zorgboerderij, er is een winkeltje met terras, er worden workshops gehouden en het is een locatie waar je met gezelschappen terecht kunt. Oh ja, en er lopen zo nu en dan ook nog studenten vanuit de Universiteit van Wageningen stage.

Er worden ruim 150 verschillende groenten en kruiden geteeld. En dan van alles door elkaar: historische, bekende, nieuwe en wilde soorten. De tuin bestaat uit een aantal delen. Vanuit de ingang heb je direct zicht op het hart van de tuin; een zeskant met aan elke kant een moestuinbed.

20160604140034 20160604140342

Voorbij deze zeskant ligt een groot fruitdeel. Rijen met verschillende soorten onder een net ter bescherming tegen de vogels. En daarnaast een kolenveld met bekende gewassen als boerenkool en palmkool maar bijvoorbeeld ook ‘Nine-star Perennial’ Broccoli; een vaste plant die minibloemkooltjes (witte broccoli) uit de oksels geeft.20160604140155 20160604140346

Maar de tuin is nog groter; door een poort in de muur kom je bij een tweede deel waar veel, heel veel bijenkasten staan. Ik begreep dat ze eigenlijk teveel kasten hebben voor het terrein, maar dat lost zichzelf op doordat ze de bijen laten zwermen. En niet alle zwermen keren terug in de kasten.20160604143718

Het tweede deel is verder volledig moestuin met daartussen het nodige aan fruitbomen en bloemen voor de bijen. En ik moet zeggen; het is echt een groen paradijsje! Alles stond er zo ongelofelijk mooi bij, dat ik Esther heb gevraagd hoe ze dat in hemelsnaam voor elkaar krijgt. Zelf denk ik dat de manier van tuinieren een hoop doet; biologisch (uiteraard), divers en vooral met aandacht en respect voor de natuur.

“Heb je dan helemaal geen last van slakken?” Jawel dus, natuurlijk is niet alles zo groen als het op het eerste gezicht lijkt. Esther liet me het pompoenveld zien. Daar stonden nog maar een paar zielige plantjes en de rest was volledig weggevreten. De oplossing van Esther? ’s Avonds de tuin in en wegvangen. En daarnaast de omstandigheden zo maken dat er zoveel mogelijk natuurlijk vijanden zijn voor de slakken. En daar zat een hele bijzondere bij …

20160604152633

De bult op deze foto is een oude composthoop. Deze laten ze liggen, omdat er inmiddels ringslangen onder broeden. En ringslangen blijken prima slakkeneters te zijn 🙂

Het tweede deel van de tuin

Het tweede deel van de tuin

Esther geeft een rondleiding over de tuin

Esther geeft een rondleiding over de tuin

Zeg nou zelf; dat ziet er toch geweldig uit!

Zeg nou zelf; dat ziet er toch geweldig uit!

Een spontaan gesprek in zo’n omgeving is misschien wel net zo leuk als de tuin zelf bekijken. Het blijft verrassend hoe snel je met een onbekend iemand in een vrij serieus gesprek terecht kan komen.

En dan Esther. Esther is bedrijfsleider van de tuin en gaf een rondleiding voor een paar Belgische bezoekers waar ik mooi bij aan kon sluiten. Ze heeft niet alleen heel veel kennis van planten, maar kan er ook met passie en heel plezierig over vertellen. Wat moet het heerlijk zijn om daar te werken!

20160604153048

En dan gaat de tijd snel. Zo snel zelfs dat er na deze twee tuinen geen tijd meer was voor een derde en dat ik de Hessenhof ook niet meer zou redden voor sluitingstijd. Maar het was een mooie dag, veel gezien, leuke mensen gesproken en weer het nodige geleerd. Tevreden naar huis dus.

Advertenties

7 thoughts on “Velt eco-tuindagen

 1. Groot gelijk dat je in Nederland gebleven bent! Zo’n mooie tuinen gezien! Als je ooit eens in België passeert, verwacht ik je wel in onze tuin…😊

  Liked by 1 persoon

 2. Je hebt twee prachtige tuinen te zien gekregen. En Hessenhof, daar zou ik ook wel eens langs willen, maar ’t is zover, en ze verzenden niet ..;

  Liked by 1 persoon

  • Ik ben er één keer kort geweest vorig jaar om bladaarde te halen. Moest er voor mijn werk dichtbij zijn. Maar omdat het aan het einde van de dag was, zat rondkijken er helaas niet in. Ik hoop binnenkort weer in de buurt te zijn en meer tijd te hebben. Als je iets speciaals van ze wilt hebben, wil ik het best meenemen en opsturen.

   Like

 3. Mooi verslag van de bezoeken aan de tuin en de kwekerij. De ommuurde tuin staat ook altijd nog op mijn lijstje.
  Door je beschrijving en foto’s leek het of we er een beetje bij waren.
  De Hessenhof is een belevenis op zich. Heel handig is het, om als je er heen gaat, tevoren via de site een lijstje te maken van je favoriete planten. Je kunt dat lijstje uitdraaien met de pleknummers erbij waar ze staan. Dat werkt heel erg goed.
  Hartelijke groet, Zem.

  Liked by 1 persoon

  • Bedankt voor je fijne reactie! En ook voor de tip over de Hessenhof. Ik had al eerder eens gelezen dat een lijstje handig is om niet met veel te veel thuis te komen:-)
   De ommuurde tuin was een toevalstreffer; ik ken de tuin nog niet en raakte enthousiast door de omschrijving op de site van Velt.

   Like

 4. Pingback: Op het eerste gezicht – juli 2016 | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.