Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Donkere kommazweefvlieg op Engels Gras

Nat

8 reacties

Donkere kommazweefvlieg op Engels Gras

Ik hoorde afgelopen week op TV een weerman zeggen dat het huidige weer vanaf nu wel eens de nieuwe standaard kon zijn voor een Hollandse zomer. De oorzaak lag volgens deze weerman in de stijging van de zeetemperatuur als gevolg van de algehele opwarming van de aarde door de klimaatverandering. Zeewater dat warm is verdampt sneller en vormt dikke regenwolken die boven land komen. Het regent daardoor niet alleen vaker, maar vooral veel intenser dan voorheen.

Ik kan niet zeggen dat ik het een heel aantrekkelijk beeld vind. De zomer is, voor mij dan, toch een tijd van zoveel mogelijk buiten leven. Natuurlijk waren die momenten er de afgelopen weken nog wel, alleen wat minder, korter en meer verspreid. Zaak dus om er gelijk gebruik van te maken zodra het kan. En als de zon er dan is, dan is er ook gelijk weer een hoop moois te zien!

Neem nou het Engels gras; het bloeide dit jaar eerder en voller dan ooit en is nog steeds populair onder de gevleugelde bezoekers van de tuin. De zweefvlieg hierboven nam het ervan en liet zeer rustig op de foto zetten.

Ik probeer nog steeds zo nu en dan te bepalen welke soort insecten ik tegenkom. Nu is bijen en hommels determineren best lastig; zweefvliegen vormen een zo mogelijk nog grotere uitdaging. Kijk maar eens in deze fotogids naar het enorme aantal verschillende vliegen. Ik hou het voor deze op Donkere kommazweefvlieg.
Veldhommel op Engels gras

Niet veel later trof ik de tot nu fraaiste hommel dit jaar op dezelfde plant aan; groot, wollig en een hele mooie kleurtekening. Volgens mij een Veldhommel.

Vliegen op Engels gras

In de juiste omgeving met een zonnetje erop zijn krijgen doornormale vliegen zelfs een bepaalde schoonheid.
Klokjesbij op Engels Gras

Het moment was er blijkbaar in ieder geval naar, want kort erna kwam er nog een Klokjesbij langs. Best een aardige “oogst” op een zonnig moment.

Bij in Campanula

Ook altijd leuk om naar te kijken; een bij die diep in de Campanula moet kruipen om bij de buit te komen.
Hommel hangend aan Komkommerkruid

Of een hommel balancerend aan het Komkommerkuid.

Mug op Geranium ‘Dreamland’Verrassend, maar op zich best logisch: ook muggen eten nectar. Ik had het nog niet eerder gezien.Hommel voedt zich met luizenafscheidingZo vroeg ik me ook af wat die hommel nou op het appelboompje te zoeken had. De bloesem was immers al lang weg. Maar ook hier weer een hele logische reden; hommels eten de honingdauw die wordt afgescheiden door de bladluizen die op de bladeren zitten. Ja, waarom ook niet?

Waterjuffer

Het draadwerk van de bonen is ook een prima plek voor een waterjuffer om wat zon mee te pakken. Doe mij nog maar een paar van dit soort momenten.

 

8 thoughts on “Nat

  1. Knappe foto’s … ik kan me voorstellen dat je daar best wel wat tij hebt in gestoken en misschien wel natte knieën hebt aan over gehouden.

    Like

  2. Ik hou juist wel van regen, ook als ik buiten ben… Wat leuk dat je zulke mooie observaties heb gedaan, en dat van die mug heb ik ook nog nooit gehoord/gezien!

    Like

  3. ’t mag nu echt even stoppen, die regen. Laten we hopen dat dit geen jaarlijkse traditie wordt

    Like

  4. Pingback: Op de valreep … | Zomaar een tuin

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.