Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Zwitserse Reuzenpeul

Op het eerste gezicht – juli 2016

7 reacties

Voortuin - juli 2016

Voortuin – juli 2016

In de rubriek “Op het eerste gezicht” laat ik aan het begin van elke maand foto’s van de tuin zien. Iedere maand vanuit dezelfde hoek zodat goed te zien is hoe de tuin per maand veranderd.

“Het zuidoosten van Nederland maakt de natste juni mee sinds het begin van de metingen in 1901.” Nu ligt mijn tuin in het zuidwesten van Nederland, maar nat was het zeker ook hier. Dit weekend was wel een goed weekend; op wat spetters gisteren na, voor het eerst sinds een tijd droog, zonnig en lekker warm.

In de voortuin is het Vingerhoedskruid uitgebloeid. De daglelie geeft als enige wat kleur aan het groene geheel.

Rankspinazie en Crosne

Rankspinazie en Crosne

Tijdens mijn bezoek aan MergenMetz kon ik het niet laten om wat planten te kopen. Het idee van de eetbare siertuin wil ik gaan toepassen op de voortuin en ik heb alvast wat planten meegenomen. Omdat de voortuin eerst nog op de schop moet, heb ik ze een tijdelijk plek bij het hekwerk gegeven.

Aardpeer

Omdat de daglelie een uitstekende huisvesting is voor slakken, werd ook gelijk duidelijk welke planten slakbestendig zijn. De Kaukasische Rankspinazie wordt wel aangevreten, maar komt daar redelijk doorheen. De Crosne wordt helemaal niet aangeraakt, maar de aardpeer … tsja, de knollen zullen er nog wel zijn, maar alle uitlopers worden direct met de grond gelijk gemaakt. Iets om goed rekening mee te houden met de indeling van de tuin later.

Achtertuin - juli 2016

Achtertuin – juli 2016

Vorig jaar had ik me voorgenomen wat meer kleur in de tuin te brengen, omdat er vooral paarstinten aanwezig waren. Ik heb een aantal planten aangeschaft om meer variatie te brengen. De eerste daarvan is inmiddels uitgebloeid; Jacobsladder die met mooie witte bloemetjes goed afstak tegen het Groot Kaasjeskruid.

Voor de geeltinten staat er Zonnehoed (Rudbeckia Fulgida ‘ Goldstrum’), Zonnekruid (Helenium ‘Moerheim Beauty’) en Meisjesogen (Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’) staan. Deze laatste heeft de Meisjesogen (Coreopsis grandiflora ‘Sonnenkind’) vervangen. Vorig jaar heeft deze de slakken overleeft, maar dit jaar was er geen redden aan; alles wat maar leek op een uitloper werd direct opgegeten. De ‘Moonbeam’ heeft smaller, donkerder en vooral stugger blad en wordt, tot nu toe, met rust gelaten. Een wolk gele bloemen is in aantocht.

Verder staat er Bergsteentijm (Calamintha Nepata ‘ Nepata’) voor wolk van fijne witte bloemtjes. Genoeg variatie dus, maar ik heb nog niet genoeg naar de bloeiperioden gekeken. Want, op de Jacobsladder na, bloeit alles eigenlijk pas vanaf juli en waren de bakken na de bloei van de crocussen tot nu toe nog steeds voor het overgrote deel paars. Een mooi excuus voor een aanschaf in het najaar 🙂

Linkerbak - juli 2016

Linkerbak – juli 2016

De Helenium is al mooi terwijl ze nog niet eens bloeit.

Helenium 'Moerheim Beauty'

Helenium ‘Moerheim Beauty’

Rechts heeft de Rode Zonnehoed met wat hulp de slakken overleeft. Het Bergsteentijm heeft zich wonderwel hersteld en gaat langzaamaan richting bloei.

Rechterbak - juli 2016

Rechterbak – juli 2016

Rode Zonnehoed

Rode Zonnehoed

Door aantasting van de nieuwe stengels door luis vorig jaar dit jaar minder frambozen, maar ze smaken heerlijk. Er is natuurlijk ook vocht genoeg voor de planten en dus worden de vruchten groot en sappig. Op een enkele door de zware regens geknakte tak na draagt alles vrucht. De nieuwe stengels voor komend jaar groeien goed. Een paar keer afspuiten met koud water was genoeg om de luis te laten verdwijnen.

Lage bak - juli 2016

Lage bak – juli 2016

Voor de moestuinbakken heb ik afgelopen maand de keuze gemaakt opnieuw te beginnen. Op de boontjes en een enkel radijsje na was er eigenlijk niets echt gelukt; te laat gezaaid en daarna een koude periode er overheen, heel veel regen en … daar zijn ze weer … hordes slakken.

Een troosteloze bedoening en tijd voor een rigoreuze aanpak; alles (behalve natuurlijk de bonen) eruit, een mooie laag compost erop en nieuw spul erin. Het nieuwe spul is een combinatie geworden van zaaien (zomerspinazie, wortels, bieten, snijbiet, pastinaak en winterwortels), aangekochte jonge plantjes (andijvie, bleekselderij en courgette) en een paar jonge plantjes die er nog wel redelijk uitzagen en ik terug heb geplaatst (knolvenkel en goudsbloemen).

Lange moestuinbak - juli 2016

Lange moestuinbak – juli 2016

Dat is dan weer een voordeel van het natte weer; jonge plantjes zijn makkelijk te verplaatsen want de jonge beschadigde wortels kunnen makkelijk genoeg water vinden om het plantje het verplaatsen te laten overleven. Nu na een week of drie ziet het er allemaal al een stuk beter uit.

Nog wel twee verassingen in de lange bak; een spontane zonnebloem. Niet echt wat ik in  gedachten had voor de bak, maar met een vogelvoerhuisje in de buurt kan dat zomaar gebeuren. En komkommerkruid. Niets bijzonders natuurlijk, maar ik zou toch zweren dat ik goudsbloemen had gezaaid. Nu kan een mens zich vergissen, maar de zaden van de twee lijken totaal niet op elkaar. Maar dan ook echt helemaal niet. Geen idee hoe ik dit door elkaar heb kunnen halen …

Vierkante moestuinbak - juli 2016

Vierkante moestuinbak – juli 2016

Om de schade door slakken vanaf nu te beperken heb ik naast wegvangen twee extra “wapens”  ingezet; Afrikaatjes uit het tuincentrum. Goedkoop, geliefd bij de slakken en strategisch aan de rand van de bakken geplaatst.  De grijze borstels op de bak zijn slakkenborstels. Waarom de borstels niet aansluiten? Een kleine misrekening in de benodigde lengte toen ik ze kocht 🙂

Of de borstels werken kan ik nog niet zeggen, maar de Afrikaatjes werken in ieder geval goed; in de lange bak zijn ze vrijwel volledig opgegeten terwijl de courgette amper is aangeraakt.

De eerste oogst is ook binnen: uiteraard frambozen, maar ook wat Sugar Snaps en Zwitserse Reuzenpeulen. De smaak van de laatste vind ik (rauw) erg goed; zacht en zoet. Ik kreeg zelfs mijn dochters zonder al teveel moeite zo ver ze te proeven en jawel, ook die vonden ze lekker!

Zwitserse Reuzenpeul

Zwitserse Reuzenpeul

Mini-rotstuin

Mini-rotstuin

De mini-rotstuin staat ook in bloei. Ook hier een verrassing; de planten zouden volgens de labels onderaan Delosperma cooperi en Delosperma deschampsii zijn. Deschampsii bloeit echter met gele bloemen en heeft een ander blad. Ik denk dat op het label Sedum album (Wit vetkruid) had moeten staan.

Mijn kerstpakket afgelopen jaar was verpakt in een luchtdicht afsluitbare ijzeren container. De inhoud had al vrij snel een bestemming gevinden, maar de verpakking nog niet. Nu had ik nog wat aarde en compost staan en een restje Cosmea-zaden van vorig jaar. Een kijken of dit de grijze bak een beetje kan opfleuren.

Cosmea (Cosmos bipinnatus 'Sensation')

Cosmea (Cosmos bipinnatus ‘Sensation’)

 

 

 

Advertenties

7 thoughts on “Op het eerste gezicht – juli 2016

 1. Het ziet er mooi uit! En je test een hoop anti-slakken oplossingen uit, leuk om te lezen 😉 Bij mij eten ze nou juist wél de crosne…

  Like

 2. De natuur blijft (gelukkig) onvoorspelbaar. Ik las net deze post: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/waarom-altijd-zo-negatief-en-agressief-tegen-slakken/ Ik vrees dat ik nog niet zover ben. Zelf nog niet en de tuin ook nog niet. Tot die tijd ga ik door met natuurlijker maken van de tuin samen met de paar hulpmiddelen die ik gebruik.

  In één ding heeft ie wel gelijk; het gaat wel heel veel over slakken dit jaar. En ik doe er net zo hard aan mee. Toch maar eens een ander onderwerp bedenken 🙂

  Like

  • Ja dat is mij ook opgevallen. Mensen lezen er graag over blijkbaar, dat stukje van mij over slakken werd heel veel gedeeld en dat verbaasde mij nogal, ik gaf helemaal geen tips ofzo… Bij mijn moeder vreten ze álles, zelfs al zijn het planten waar ze normaal met een groot slijmspoor omheen gaan. Ik kan niet helpen dat grappig te vinden, of klinkt dat nou wat kwaadaardig? :-p

   Like

 3. Er groeit ondanks de slakkenvraat toch heel wat. Ook hier vormen de slakken een bijna bijbelse plaag

  Like

 4. Leuk om te zien hoe je overal probeert groen aan te brengen! Ondanks de tegenslagen is dat heel wat!

  Like

 5. Pingback: Zo doet ie dat dus! | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.