Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

De eerste bogen

Op het eerste gezicht – augustus 2016

8 reacties

Voortuin - augustus 2016

Voortuin – augustus 2016

In de rubriek “Op het eerste gezicht” laat ik aan het begin van elke maand foto’s van de tuin zien. Iedere maand vanuit dezelfde hoek zodat goed te zien is hoe de tuin per maand veranderd.

De maand juli was erg stil qua bloggen. Inspiratie genoeg, maar de weinige tijd die er overbleef na werk, gezin, verenigingsactiviteiten en inpakken voor de vakantie heb ik anders ingevuld. Dan toch liever in de tuin zitten dan er over schrijven 🙂

Wilgenhekwerk

Wilgenhekwerk

Het einde van een vakantie is nooit leuk, zeker niet als het een erg fijne vakantie was. Maar voor mij heeft het thuiskomen ook een leuke kant, want hoe ziet de tuin eruit na twee weken afwezigheid? Omdat we meestal zo rond middernacht en dus in het donker thuiskomen, is er een klein ritueel ontstaan waarbij ik de volgende ochtend na het ontbijt, nog voor het uitpakken, een rondje door de tuin maak. Een heerlijk moment!De eerste bogenDe kleine wilgenboompjes hebben het goed gedaan en zijn voor een deel erg hard gegroeid. Een paar blijven achter omdat ze wat te lijden hadden van luizen en concurrentie van de boom van de buren. Maar een paar was dusdanig gegroeid dat de eeste bogen gemaakt konden worden. Het resultaat lijkt op wat ik voor ogen had, dus ik ben tevreden.

Achtertuin - augustus 2016

Achtertuin – augustus 2016

In de achtertuin staat alles er goed bij; lekker groen en de nodige bloei.

Linkerbak - augustus 2016

Linkerbak – augustus 2016

De Calamintha Nepata ‘ Nepata’ staat vol in bloei en is net als vorig jaar de absolute favoriet van de hommels. Zodra het maar even droog is, zoemt de struik. Ernaast een nieuwe aanwinst: Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’ (meisjesogen). Deze vervangt de Coreopsis grandiflora. Belangrijkste reden was dat de laatste niet bestand is tegen de slakken. De Moonbeam heeft dunner, donkerder en taaier blad en ik verwacht dat deze er minder last van zal hebben. Tot nu klopt die aanname.

Nu hij er staat en vol in  bloei is, vind ik hem eerlijk gezegd ook mooier dan de grandiflora; een mooie wolk lichtgele bloemen die zich mengt met de Calamintha. En de Moonbeam wordt beter bevlogen.

Meisjesogen en Bergsteemthijm

Meisjesogen en Bergsteemthijm

Vorig jaar heb ik Helenium geplant om meer variatie in kleur aan te brengen. In het voorjaar is de bak nog steeds overwegend paars, maar nu midden zomer is dat wel anders. De bloeiende Helenium is de ‘Moerheim Beauty’. Net voor mijn vakantie was ik nog in de gelegenheid om bij de Hessenhof  langs te gaan en heb er een Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’ gekocht. Deze bloeit eerder dan de Moerheim dus volgend jaar zijn de mooie kleuren als het goed is langer aanwezig.

De andere aankopen zijn allemaal nog klein en niet zo goed zichtbaar, maar de Hessenhof doet haar naam wel eer aan; een hele mooie kwekerij om te bezoeken en de planten zijn stuk voor stuk mooie en sterk. Het zegt toch best wat als de wormen tijdens het planten uit de kluit kruipen. Dat is me met planten uit het reguliere tuincentrum nog nooit gebeurd.Heleniums

Helenium ‘Moerheim Beauty’

Helenium ‘Moerheim Beauty’

In de rechterbak bloeien de Vlinderstruik en Verbena bonariensis. Het Engel gras en Campanula zijn door de eerste bloei heen en de Hebe staat vol in knop. Hier is qua kleur dus nog wel wat te doen, want het enige wat niet-paars zijn de Calamintha en de kern van de Rode Zonnehoed 🙂

Rechterbak - augustus 2016

Rechterbak – augustus 2016

De Vlinderstruik wordt ieder jaar begin juni getopt. Dit zorgt voor een iets lagere, meer vertakte en dus vollere struik. Dit jaar doet de struik het wel erg goed; iedere tak heeft meerdere en grote bloemaren, tot wel vijf aan één tak. Nu alleen nog vlinders, want die laten zich nog amper zien. Dit weekend is de vlindertelling, dus ik hoop dat er wat te zien zullen zijn. De weersverwachting is in ieder geval goed.Vlinderstruik

Ik heb me iets vergist in de grootte van de twee Geraniums in de lage bak. Deze staan er nu inmiddels een jaar in en laten zien hoe groot ze worden. Maar goed, het ziet er lekker wild uit dus ik vind het prima. Links en rechts staat Astilbe chinensis ‘Pumila’.

In de achtergrond rechts staat een kleine blauwe bessenstruik. Deze groeit heel beschieden, maar houdt het wel vol en heeft zelfs weer een aantal bessen weten te produceren. De Geranium zorgt voor de nodige camouflage, dus met een beetje geluk ben ik dit jaar de vogels voor en kan ik ze zelf proeven.

De Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ bleek vorig jaar steriel te zijn en is vorige week vervangen door een Scharnierplant (Physostegia virginiana ‘Alba’). Deze is ook wit, ietsje lager en wordt wel bevlogen.

Lage bak - augustus 2016

Lage bak – augustus 2016

Het resultaat van de moestuinbakken blijft wisselend; de spinazie wil helaas nog steeds niet kiemen. De (winter)wortels en pastinaak kiemen ook niet echt goed en wat er kiemt, verdwijnt direct door de slakken. Maar er is ook genoeg positiefs; de Sugar snaps en Zwitserse reuzenpeulen hebben het erg goed gedaan; de vriezer ligt er vol mee. De snijbiet levert ook regelmatig genoeg voor een salade en de net voor de vakantie geplante andijve en bleekselderij groeien prima.

Inmiddels ligt er een nieuwe voorraad zaaigoed te wachten om deze of volgende week de grond in te gaan voor een late oogst.

Lange moestuinbak - augustuis 2016

Lange moestuinbak – augustuis 2016

Vierkante moestuinbak - augustuis 2016

Vierkante moestuinbak – augustus 2016

Advertenties

8 thoughts on “Op het eerste gezicht – augustus 2016

 1. Dat is allemaal toch mooi gegroeid, in de zomaar een tuin.

  Like

 2. Zo mooi, fris groen en heldere kleuren! Fijn thuiskomen zo!

  Like

 3. In een omgeving van huizen en flats heb je een prachtige groene oase gerealiseerd.

  Like

 4. Ik vind die bakken prachtig, vooral zo naast elkaar!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.