Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Hazelnoten

Hazelaar

6 reacties

Wilde hazelnoten

Wilde hazelnoten

“Mag ik die stok?” klonk het een achter de wilgenschutting vandaan. Een voor mij onbekende man wees op de dikke tak, die ik eerder dit jaar van de Esdoorn af had gezaagd en rechtop tegen de schutting stond.

Op het moment dat ik hem de tak aanrijkte, stak hij zijn hand uit en met de woorden “Jij ook een paar?” kreeg ik iets in mijn handen geduwd. Omdat ik het niet gelijk herkende, vroeg ik hem wat het was. “Hazelnoten”. “Waar heb je die dan vandaan?” “Van die boom”. En daarmee was het gesprek blijkbaar lang genoeg voor hem, want al wijzend liep hij weg.

Inmiddels begreep ik wel waarom ik het niet direct herkende, want een echte wildplukker ben ik nog niet. En wilde hazelnoten heb ik wel eerder in handen gehad, maar nog niet rechtsteeks van de boom.
De ontmoeting deed me denken aan de Kronkelhazelaar (Corylus avellana ‘Contora’) die in de voortuin staat. Een paar jaar geleden gekocht voor in één van de sierbakken, me toen totaal niet realiserend dat de boom snel groeit, een meter of drie hoog en breed wordt en dus al snel veel te groot werd voor de bak.

Kronkelhazelaar (Corylus avellana ‘Contora’)

Kronkelhazelaar (Corylus avellana ‘Contora’)

Omdat de boom het zo goed deed, kon ik me er niet toe zetten hem weg te doen. En zo kreeg de boom twee jaar geleden een tijdelijke plek in de voortuin in afwachting van de aanpak daarvan. Wie weet hoe hij daar alsnog in zou passen?
Inmiddels doet de boom het nog steeds goed. Zo goed, dat ik hem meerdere keren per jaar moet bijsnoeien om voordeur bereikbaar te houden. Maar dit hele verhaal heeft een reden, want een goed groeiende hazelaar die gebloeid heeft … die zou best wel eens vrucht kunnen dragen.

Hazelnoten

Hazelnoten

En jawel; het zijn er niet veel, maar de boom draagt een handvol noten. Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht. In ieder geval iets om vanaf nu rekening mee te houden met snoeien.

6 thoughts on “Hazelaar

 1. Hier staan de hazelaars in de heg ook bomvol, maar ik laat ze nog hangen tot ze beginnen af te vallen. Dat zal in september zijn.

  Like

 2. Wat een cadeautje, hazelnoten! Deze cultivar schijnt dat niet vaak te doen, dus daar heb je geluk mee. Zelf ben ik heel erg blij met mijn twee hazelaars, dit jaar heb ik voor het eerst hazelnoten (het waren jonge struikjes).

  Ik heb even met je geprobeerd mee te denken over de plaats van die hazelaar, maar op veel plekken denk ik dat hij snel te overheersend zou zijn en de tuin te gesloten maakt. De plek die mij wel mooi lijkt is off-centre aan de linkerkant (iets meer naar voren dan naar achteren) in het gazon, waarbij hij een beetje over de mooie gevlochten afscheiding die je gemaakt heb mag groeien. Dat zou die lijnen wat onderbreken (=meer spanning) en zou spectaculair zijn tijdens de bloei, het wordt dan echt een blikvanger. Maar ja, het maakt de tuin meer beschut en het steelt een deel van je uitzicht (maar ook inkijk), dus ik weet niet of dat een optie is. Het is gewoon even een gedachte. Waar hij nu staat vind ik hem in ieder geval ook mooi!

  Like

  • Geluk is altijd welkom 🙂 En ik ben er net als jij ook blij mee, ook al is het maar een handvol.

   Super dat je meedenkt, bedankt voor het advies. Nu is het plan al twee jaar om de voortuin grondig te herinrichten en ik heb mezelf beloofd dat het dit najaar toch echt moet gaan gebeuren. Het maken van de wilgenhekken was een eerste start. In het plan wat ik had was eigenlijk geen plek voor de hazelaar, maar dat gaat nu wel veranderen 🙂

   Liked by 1 persoon

 3. Hier zijn de noten voor de hazelnootboorder, veel vruchten, allemaal met gaatjes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.