Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Vlinders tellen

2 reacties

Van dichtbij een Atalanta bekijken

Van dichtbij een Atalanta bekijken

Afgelopen weekend waren er twee nichtjes op visite. Heel gezellig natuurlijk, maar de dames hadden het daardoor véél te druk met elkaar om met papa vlinders te gaan tellen. Dan maar zelf aan de tel.

Het toeval hielp wel een handje mee, want de eerste vlinder landde precies op het schilderwerk van één van de dames. Een Atalanta die het zichtbaar even moeilijk had; hij liet zich zelfs oppakken. En een vlinder van heel dichtbij, dat was ineens wél heel interessant!

Na uitgebreid bekeken te zijn, is er een goed plekje voor het beestje op de Vlinderstruik gezocht waar ie genoeg voeding had om weer op krachten te komen.Atalanta op de Vlinderstruik Atalanta op Vlinderstruik

Zondag aan het einde van de middag speelden de dames lekker in de tuin en had ik nog wat tijd voor een tweede telling. Meer dan drie vlinders moest toch mogelijk zijn!

Ook nu weer twee Kleine koolwitjes en zo waar … twee Kleine vossen. Het valt volledig in het niets bij de tellingen die voorbij komen op www.vlindermee.nl, maar ik was er blij mee.Kleine vos op de Vlinderstruik

Kleine vos op de Vlinderstruik

Kleine vos op de Vlinderstruik

De dame of heer hieronder kwam ik een week eerder tegen. Zoeken heeft me tot nu toe gebracht op ofwel een Groot dikkopje of een Bont dikkopje. Ik ben er nog niet uit. Iemand een idee? Waren er bij jullie veel vlinders te zien?

Edit: met dank aan Fruitberg, het is een muntvlindertje (Pyrausta aurata).

muntvlindertje (Pyrausta aurata)

Muntvlindertje (Pyrausta aurata)

Advertenties

2 thoughts on “Vlinders tellen

  1. Neen, geen dikkopje, dat is veel groter. Dat is een muntvlindertje, dat laatste vlindertje. Zie je alleen vliegen op munt, oregano, calamintha en nepeta.

    Like

    • Een muntvlindertje, dank je! Ik had hem nog niet gevonden. Wel het volgende: “Het onderscheid van dag- en nachtvlinders is te zien aan de antennes. Bij dagvlinders eindigt de antenne in een verdikte knop. Bij nachtvlinders is de antenne een lange spriet of veervormig.” Dat maakt het zoekwerk weer een stuk makkelijk.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.