Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Houtdetail

Uitbreiding

4 reacties

Vierkante moestuinbakEen belangrijk principe binnen de permacultuur is niets doen en observeren. Klinkt makkelijk en erg prettig; ga zitten en kijk. Maar met alle drukte van het dagelijks leven komt dat er vaak niet van of anders maar kort.

Vakantie is bij uitstek geschikt om even lekker niets te doen; in de zon op een stoel kijken naar de tuin en alles wat zich erin afspeelt. De ideale manier om te zien hoe de tuin wordt gebruikt. Want naast een plek waar me kan uitleven met planten, groente en fruit wordt er ook gespeeld, in de zon gelegen, lopen er af en toe konijnen rond en willen we lekker kunnen zitten met vrienden en familie.

Het viel me op dat onze kinderen en hun vriendjes één hoek van de tuin bijna niet gebruiken; het stuk gras tussen de beide moestuinbakken. Laat ik nou al een tijdje rondlopen met het idee ergens nog een nieuwe bak te maken. Aan de slag dus!HoutvoorraadHet hout wat ik voor de andere bakken heb gebruikt, is inlands Douglas gekocht via www.groenebouwmaterialen.nl. Het hout bleek bij afhalen geleverd te worden door Van Vliet Kastanjehout. Een mooi bedrijf, erg klantvriendelijk en volop bezig met het leveren van duurzaam hout van dichtbij. Goeie zaak, dus deze keer ben ik rechtstreeks naar hen toegegaan.
Het is wel stukje rijden, maar voor verantwoord, duurzaam en onbehandeld hout uit eigen land is me dat de moeite waard. De impact hiervan op de ecologische footprint van het hout weegt wel op tegen die van het hout uit de bouwmarkt om de hoek, lijkt me.

Ik hou van hout, dus rondlopen op houtopslag met de geur van vers gezaagd hout uit de zagerij in je neus is een feest op zich. Naast balken en planken maken ze ook ook tuinmeubels. Heel mooi zo’n picknicktafel; hartstikke multifunctioneel, maar helaas wat groot voor hier in de tuin.Houten tuinmeubelen Op de terugweg kwam ik nog een tuin tegen die op de lijst van nog te bezoeken tuinen is gegaan; het Von Gimborn Arboretum. Volgens de website “Het Nationaal Bomenmuseum” en van wat ik van buiten heb gezien de moeite een keer langs te gaan.Von Gimborn Arboretum De bakken heb ik gebouwd volgens het idee van de makkelijke moestuin. Hierbij wordt gewerkt met bakken van verschillende lengten en een breedte van 60, 90 of maximaal 120cm. De gedachte hierachter is dat je binnen een afstand van 60cm overal makkelijk bij kan. De huidige bakken zijn dan ook 60 x 240 en 120 x 120.Uitbreiding vierkante moestuinbakDe uitbreiding is een tweede vierkant wat “in” de huidige vak is geschoven. Hierdoor valt alles nog steeds binnen de 60cm en is dus goed bereikbaar. Bijkomend estetisch voordeel; de sierbakken bestaan ook uit overlappende vierkanten, dus het past prima in “de lijn van de tuin”.
De hoogte van de bakken is puur praktisch en zeg maar gerust lui. Ik hoef niet door de knieën en de kinderen kunnen er ook prima bij. Uitbreiding vierkante moestuinbakDouglas is bijzonder duurzaam hout door de grote hoeveelheid hars die er van nature in aanwezig is. Laat een plank een paar dagen staan en het loopt er letterlijk uit. De hars zal na verloop van tijd inharden, waardoor het hout buiten onbehandeld kan blijven en alleen zal vergrijzen.

Het hout kan beter niet op de grond worden gezet, om continu contact met vocht te voorkomen. De basis van de bak is daarom een rij waaltjes (lang leve marktplaats; genoeg steen gratis af te halen om de hele tuin vol te leggen) waar het hout op rust.
Uitbreiding vierkante moestuinbakDe planken zijn aan elkaar geschroeft en vastgezet aan de bestaande bak. Om te voorkomen dat de bak gaat schuiven is op de punt een stuk balk in de grond geslagen en de bak eraan vast gezet. Grond erin en de late oogst van dit jaar kan gezaaid worden!Uitbreiding vierkante moestuinbak Douglas ruikt niet alleen heerlijk, zeker als het gezaagd is, maar het heeft ook een hele mooie kleur en structuur. De kleur van het verse hout en het één jaar oude vergrijsde hout steken mooi tegen elkaar af.HoutdetailNa een regenbui is de kleur nog mooier; het hout krijgt dan een schitterende oranje gloed. Op zich jammer best jammer dus dat het hout grijs wordt, maar dat zorgt er wel voor dat de bak minder opvalt en meer één geheel wordt met de tuin.
Uitbreiding vierkante moestuinbak

Advertenties

4 thoughts on “Uitbreiding

  1. Dat is mooi geworden, handig zo’n klusser!

    Like

  2. Mooi werk. Dit jaar nog oogsten?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.