Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Dagpauwoog in de moestuinbak

Vlinders

2 reacties

Distelvlinder in de volle zon

Distelvlinder in de volle zon

Nu het een aantal dagen goed warm is, zijn de vlinders toch nog op gang gekomen. De Koolwitjes, Atalanta’s en Kleine vossen vliegen af en aan. Vooral de Vlinderstruik en de Verbena bonariensis zijn favoriet, maar zo nu en dan worden ook de Helenium en de Calamintha even bezocht.

Vlinders in de tuin, of ze nou algemeen of zeldzaam zijn, zorgen direct voor iets levendigs in de tuin. Het vrolijke gefladder geeft het geheel net iets extra’s. En zelfs de meest doorsnee vlinders leveren soms mooie plaatjes op.

Atalanta op z'n kop

Atalanta op z’n kop

Kleine vos met tegenlicht

Kleine vos met tegenlicht

De meeste vlinders vallen op door hun kleur, maar ook een mooi gekleurde vlinder kan ineens wegvallen als ie in de moestuinbak landt.

Dagpauwoog in de moestuinbak

Dagpauwoog in de moestuinbak; de schutkleur werkt heel goed

Op de foto is goed te zien dat de vlinder maar twee paar poten lijkt te hebben. Lijkt, want bij vlinders uit de familie Nymphalidae, waartoe de Dagpauwoog hoort, is het voorste paar poten gespecialiseerd. Ze zijn omgebouwd tot poetsorganen en worden gebruikt om de antennes schoon te houden. Deze poten zijn aanzienlijk kleiner en in rust niet te zien waardoor het lijkt alsof de vlinder slechts twee paar poten heeft.

De poten van de vlinder zijn relatief lang en zwart van kleur, al lijkt dit op de foto niet zo door het zonlicht. Net als bij veel andere vlinders bevatten de poten chemosensorsiche zintuigcellen. Een vlinder kan hiermee de grond  ‘proeven’ zodra hij erop landt. Vlinders kunnen zo goed waarnemen op welke plant ze zich bevinden. Vooral de vrouwtjes kunnen dit goed, want het belangrijk bij het afzetten van de eitjes.

Boomblauwtje op Helenium ‘Moerheim Beauty’

Boomblauwtje op Helenium ‘Moerheim Beauty’

Determineren van vlinders is voor de meest gangbare soorten vrij eenvoudig. Van de blauwtjes zijn er dan weer net wat meer soorten die vrij sterk op elkaar lijken. Dit blauwtje is een algemene soort; het Boomblauwtje. Het Boomblauwtje is één van de weinige blauwtjes die geen oranje stippen op de vleugels heeft. Er zijn nog wat soorten die geen oranje op de vleugels hebben, maar die soorten zijn zeldzaam en komen in deze regio niet voor.

En hoe algemeen ie ook is; het is gewoon een heel mooi vlindertje!

Boomblauwtje op Helenium ‘Moerheim Beauty’

Advertenties

2 thoughts on “Vlinders

  1. De bovenste vlinder is een Distelvlinder , geen atalanta

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.