Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op de valreep …

9 reacties

20160914182549-1September is hier een goed gevulde maand; de meeste avonden en alle zaterdagen zijn gevuld met verenigingsactiviteiten en op de zondagen is er een reeks verjaardagen. Allemaal erg leuk, maar voor je het weet is het dan ineens de 30e en kijk je tegen een aardige achterstand aan. Een achterstand met blogs en tijdschriften lezen, maar ook met zelf schrijven.

Want ondertussen blijft de tuin genoeg ideeën geven om over te schrijven, zeker met het mooie en hier en daar bizar warme weer van de afgelopen tijd. En sommige dingen zijn gewoon te mooi of leuk om te laten voor wat het is. Neem nou de zonnebloemen, is er iets wat nog meer zomer uitstraalt dan zo’n mooie gele bloem?20160911194323En dan kan het zelfs gebeuren dat je blij bent met slakken. Want de slak die de eerste bloemknop uit de zonnebloem heeft gegeten, heeft ervoor gezorgd dat de plant zijtakken is gaan aanmaken. Met als resultaat de afgelopen twee weken maar liefst zes bloemen in plaats van één bloem.

Een rondje door de tuin in het donker is ook leuk om te doen; in het donker zie je toch net weer even andere dingen dan overdag. Neem de schoonheid hieronder bijvoorbeeld. Door het gebruik van de flitser is de kleur wat vertekend, maar het geeft wel aan hoeveel moois er rondvliegt in het donker.

Welke soort het is, vond ik wat lastig te achterhalen. Mijn beste gok is een vlinder van de buxusmot, maar ik kan er zomaar volledig naast zitten.2016091321363420160913213822’s Nachts is de tuin ook het domein van de spinnen en dan vooral jagende hooiwagens en kruisspinnen die geduldig wachten in hun web. Net als de meeste mensen ben ik niet echt bang voor spinnen, maar ook niet echt op mijn gemak als het erop aankomt. Het buiten zetten van iets te grote exemplaren in huis gaat nog net.

Maar in de juiste setting en met wat licht erop zijn zelfs deze kleine monster mooi om te zien.
20160913214034 20160914213326Tijdens zo’n rondje kan het ook zomaar duidelijk worden waarom één van de vier kroppen sla achter blijft in groei. Wel erg vriendelijk van ze om het bij één krop te houden, dus ze mogen hem hebben.20160913214234Een tijdje terug trof ik een mug aan die zich te goed deed aan de nodige nectar. Een associatie die voor mij niet direct voor de hand lag, want bloemen horen nou eenmaal bij de bijtjes. Het is natuurlijk niet meer dan logisch dat veel meer insecten gebruik maken van deze ideale voedselbron.

Zo blijken oorwurmen ook fan van nectar en niet kieskeurig voor de soort bloem waar ze het vandaan halen. 20160913213942 20160914213416-1Oorwurmen horen ook tot de groep insecten waarvoor veel mensen ook een zekere angst hebben. De naam en het idee van een worm die je oor in kruipt, dragen daar aan bij. Net als de twee tangachtige aanhangsels aan het achterlijf. Oorwurmen kunnen echter niet steken en een kneep van de aanhangels is wel voelbaar voor een mens, maar te zwak om pijnlijk te zijn. Niets om bang voor te zijn dus.

De gewone oorwurm (Forficula auricularia) behoort tot de orde van gevleugelde insecten. Ze hebben in aanleg vier vleugels bezitten, maar vliegen zelden tot nooit.20160914213619 20160914213856Nog meer moois? Jawel, de laatste bloem van de Rode Zonnehoed. Altijd mooi, of het nou de eerste of de laatste is.
20160807162016Gezelligheid in de tuin? Strooi wat voer en wacht op een familie mussen. Pak een stoel en ga een tijdje zitten kijken. Kan je je meditatie van de dag gelijk overslaan.20160810171352-1Een hommel is gewoner dan gewoon in een tuin.  Het exemplaar hieronder was te leuk om niet op de foto te zetten. Dronken van de nectar viel hij keer op keer van de Rode Zonnehoed af om zwalkend weer omhoog te vliegen. Na een poging of vier kwam ie niet verder dan één van de bladeren en gaf het toen maar op. Aan de hoeveelheid stuifmeelkorrels op zijn lijf te zien, had ie zijn aandeel in het bestuiven al aardig vervuld.
20160806110934

Advertenties

9 thoughts on “Op de valreep …

 1. Ik denk dat veel insecten eerder stuifmeel eten dan nectar drinken. Maar ze laven zich wel aan bloemen, dat klopt

  Like

  • Even gezocht, maar niet veel info hierover kunnen vinden. Wel het volgende: “Honingbijen kunnen niet alleen van nectar/honing leven. Zij hebben tijdens hun larvenstadium veel bouwstoffen nodig om te kunnen groeien. Bouwstoffen waaronder: mineralen, eiwitten e.d. halen zij uitsluitend uit stuifmeelpollen. Zijn bijen eenmaal volwassen (imago’s) geworden, dan groeien zij niet meer en hebben dan voornamelijk honing nodig om het in energie om te zetten.”

   Ik denk dus dat je gelijk hebt, gezien de voedingswaarde van het stuifmeel.

   Like

 2. Inderdaad lang geleden dat ik ‘je nog gelezen heb’.. Leuk blogje weer!😊

  Like

 3. je hebt duidelijk een goed observatievermogen!

  Liked by 1 persoon

 4. Ik ga ook maar weer eens wat vaker ’s avonds een rondje maken, daar heb ik wel zin in na het zien van jouw foto’s. Vooral die van de wandelende spin vind ik leuk, zoals die precies net één pootje omhoog steekt om te voelen.

  Like

  • Fijn dat ik je wat inspiratie heb kunnen geven 🙂

   Ik ben er eigenlijk uit nood mee begonnen; in het donker op jacht naar taxuskevers, want overdag houden die zich schuil. En later slakkenjacht. Nu is het gewoon leuk om af en toe te doen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.