Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht – oktober 2016

6 reacties

20161010110113In de rubriek “Op het eerste gezicht” laat ik aan het begin van elke maand foto’s van de tuin zien. Iedere maand vanuit dezelfde hoek zodat goed te zien is hoe de tuin per maand veranderd.

Begin van de maand mag het inmiddels niet meer genoemd worden, dus de hoogste tijd voor een fotoreeks. Over de voortuin is weinig te melden; de Kronkelhazelaar heeft alle noten laten vallen en groeit lekker door. De Kaukasische Rankspinazie en het Eeuwig Moes zijn de schade van de slakkenvraat eerder dit seizoen te boven en beginnen allebei goed te groeien. Ze zullen dit jaar geen oogst meer geven, maar het geeft wel aan dat het sterke planten zijn.

Kaukasische Rankspinazie

Kaukasische Rankspinazie

Eeuwig Moes

Eeuwig Moes

In de achtertuin is er op het eerste gezicht weinig kleur en vooral groen te zien. Toch is van dichterbij er nog genoeg kleur te vinden.

Achtertuin - oktober 2016

Achtertuin – oktober 2016

De Meisjesogen (Coreopsis grandiflora ‘Sonnenkind’) bloeien nog goed door. Het is het eerste jaar voor deze plant, dus ik ben benieuwd hoe lang deze het volhoudt. Verder is het het bekende najaarsbeeld; aardig wat planten weten er nog een paar bloemen tevoorschijn te toveren, zoals het Engels Gras, Helenium, Campanula en Calamintha Netapa. Het zou me niet verbazen als het Groot Kaasjeskruid binnenkort aan de derde bloei begint.

Linkerbak - oktober 2016

Linkerbak – oktober 2016

Aan de rechterkant springt zoals ieder jaar de Hebe er weer uit. Verder bloeit er nog een enkele bloem van de Rode Zonnehoed en uiteraard de verschillende Geraniums.

Rechterbak - oktober 2016

Rechterbak – oktober 2016

Lage bak - oktober 2016

Lage bak – oktober 2016

In de lange moestuin is de groei een beetje stilgevallen door de dalende temperatuur. De laat gezaaide Sugar Snaps zijn met een lengte van niet meer dan 50cm gaan bloeien en zullen maar een enkel boontje opleveren. De Blauwpaarse Koolrabi is het midden en rechts is wakker geworden en begint ook te groeien. Afhankelijk van het weer deze hersft kan het dus zomaar nog iets worden.

Lange moestuinbak - oktober 2016

Lange moestuinbak – oktober 2016

Het is goed te merken dat de vierkante moestuinbakken in het najaar meer zon krijgen dan de lange bak. Alles groeit beduidend beter en sneller, met als koploper het Groenlof en de Paksoi. De Paksoi is zelf al aan het doorschieten, dus snel de bloemknoppen eruit gehaald en maar eens proeven of ie nog smaakt.

Vierkante moestuinbakken - oktober 2016

Vierkante moestuinbakken – oktober 2016

Het meest opvallende qua kleur is toch wel de bak met Cosmea. Ben ik even blij dat ik het laatste restje bloemzaad van vorig jaar niet weg heb gegooid, maar op goed geluk in juli nog heb gezaaid. Zulke mooie bloemen!

Cosmea

Advertenties

6 thoughts on “Op het eerste gezicht – oktober 2016

  1. Hey, jij hebt ook Kaukasische rankspinazie, zie ik. Heb je die zelf gezaaid? Hoe heb je dat dan gedaan? Ik heb onlangs zaden gekregen. Ik zou ze moeten zaaien in potjes en die twee weken in de frigo zetten. Heb jij dit ook zo gedaan?

    Liked by 1 persoon

  2. De moestuinbakken zien er mooi uit, zo gevuld. En het eeuwige moes hebben de slakken dus niet naar de eeuwige jachtvelden kunnen verjagen 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.