Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Bont zandoogje

2 reacties

Bont zandoogje op Hebe

Bont zandoogje (Pararge aegeria)

“Het bont zandoogje neemt de laatste jaren zowel in aantal als in verspreidingsgebied sterk toe” aldus Vlindernet. Dat zal ongetwijfeld de reden zijn dat ie deze week ineens hier in de tuin opdook. Niet de eerste keer dat ik er eentje zie, maar wel de eerste waarneming in de tuin.Bont zandoogje op HebeHet Bont zandoogje is met zijn 19 tot 22 mm een vrij kleine vlinder vergeleken met de standaard tuinvlinders. De vlinder beweegt zich vrij schichtig, maar is wel makkelijk te benaderen. Je kunt vrij dichtbij komen zonder dat hij opvliegt. Foto’s maken wordt daarmee een stuk makkelijker. Bont zandoogje op HebeDe vlinder voedt zich met name honingdauw, sap van vruchten en bloedende bomen en met nectar van onder andere braam. Hier in de tuin kwam ie op de Hebe Addenda af. De Hebe is een waardevolle plant in het najaar vanwege de uitbundige en lange bloei.Bont zandoogje op HebeEn als de zon dan toch schijnt … nog maar een paar plaatjes.Atalanta op Hebe Cosmea (Cosmos bipinnatus ‘Sensation’) Cosmea (Cosmos bipinnatus ‘Sensation’) Cosmea (Cosmos bipinnatus ‘Sensation’)

Advertenties

2 thoughts on “Bont zandoogje

 1. Indien die Hebe eens een fikse winter bij jou doorstaan heeft, wil ik die ook wel in mijn tuin zetten. Ondertussen wacht ik nog even af 😉

  Liked by 1 persoon

  • Even teruggezocht op oude foto’s, hij staat er sinds de nazomer van 2012. Het exemplaar daarvoor had de winter van 2011/2012 niet overleefd. Die winter was nog een echte.

   De huidige staat er dus alweer vier jaar, maar dat zegt nog niet echt veel inderdaad 🙂
   De eerste twee winters heb ik hem nog ingepakt met vliesdoek en hooi aan de voet, maar dat heb ik de laatste twee winters al niet eens meer gedaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.