Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Kaapse Bossen

6 reacties

Wandeling Kaapse BossenIn de tuin wordt alles langzamerhand kaler, maar het bos lijkt alleen maar mooier te worden: de herfstkleuren in de bomen, zacht groene mosvelden en uiteraard een veelvoud aan paddenstoelen.

Tijd dus voor een lekkere wandeling. Vorig weekend hebben we een rondje Kaapse Bossen gelopen; een mooi gebied op de Utrechtse Heuvelrug. Met een licht bewolkte lucht, af en toe wat zon en vochtige grond de ideale combinatie voor wat mooie plaatjes.Mos in het bosMos in het bos MosEerder dit jaar schreef ik al over mos en de schoonheid ervan; ik ben liefhebber. Nou klinkt dat ongeveer net zo spannend als postzegels verzamelen, maar als je zo nu en dan even door je knieën gaat en van dichtbij kijkt, valt er zoveel moois te zien.

Het zorgt er bij mij in ieder geval voor dat een wandeling al snel anderhalf keer zo lang duurt, ik het nodige commentaar van mijn vrouw krijg (de kinderen waren uit logeren) en vragende blikken van andere wandelaars. Maar zeg nou zelf; het is toch de moeite waard om even voor stil te staan?
Wandeling Kaapse Bossen Wandeling Kaapse Bossen Wandeling Kaapse Bossen Wandeling Kaapse Bossen Wandeling Kaapse Bossen Wandeling Kaapse Bossen Wandeling Kaapse Bossen Wandeling Kaapse BossenWandeling Kaapse BossenDetermineren van insecten kan dan soms behoorlijk lastig zijn; aan paddestoelen ga ik me niet wagen. Paddenstoelen zijn vaak duidelijk gevormd, hebben vaak opvallende kleuren of kleurpatronen en verschillende groeiplaatsen. Je zou dus zeggen dat ze makkelijk herkenbaar zijn. Dat valt vies tegen; paddenstoelen zijn zo veelvormig en hun kleuren kunnen zo uiteenlopend zijn dat er tussen vrijwel alle soorten overlap bestaat. Er is aardig wat kennis voor nodig om de juiste soort te bepalen.

De vader van mijn zwager is bioloog en werkt als vrijwilliger bij Natuurmonumenten. Eén van zijn werkzaamheden is het in kaart brengen van paddenstoelen in natuurgebieden. Iemand met kennis dus en niet te vergeten … passie voor paddenstoelen! De keren dat we met de familie op pad zijn, weet hij altijd wel paddenstoelen op te sporen. Mooi om te zien hoe iemand zo op een hele eigen manier met de natuur bezig kan zijn.

Zelf voor hem is het in de meeste gevallen lastig om uit het blote hoofd de juiste naam aan een paddenstoel te geven. De hoofdsoort lukt vaak wel, maar zelfs dat niet altijd. Voor de exacte determinatie is in de meeste gevallen aanvullend onderzoek nodig. Ik hou het wel bij foto’s maken en er naar kijken.Wandeling Kaapse BossenTegen het einde van de wandeling kwamen we nog een kleine mos-oase tegen; een oude half vergane boomstronk met een veelvoud aan mossen. Van dichtbij en veraf heel mooi om te zien.

Wandeling Kaapse Bossen

Een iets lager standpunt geeft andere lichtinval en verandering van kleur

Advertenties

6 thoughts on “Kaapse Bossen

 1. Prachtige beelden. En het verhaal van ‘ik wil doorwandelen’ ken ik 😉

  Like

 2. Fantastische foto’s! En die mossen, hoe meer je kijkt, hoe meer je ze ziet. Wat een pracht.
  Onze wandeling duurt ook altijd twee keer zo lang 😉

  Like

 3. Wauw, die mossen! Ik word daar ook altijd zo blij van…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.