Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht – november 2016

6 reacties

Voortuin - november 2016

Voortuin – november 2016

In de rubriek “Op het eerste gezicht” laat ik aan het begin van elke maand foto’s van de tuin zien. Iedere maand vanuit dezelfde hoek zodat goed te zien is hoe de tuin per maand veranderd.

Het was even zoeken deze maand; eerst naar een moment voor de foto’s, want met de steeds kortere dagen ben ik weinig met licht thuis geweest. En daarna om te schrijven. Uiteindelijk dus beide gelukt. De foto’s zijn, om alles zuiver te houden, wel van begin deze maand.

Zo ziet de voortuin er inmiddels aardig anders uit, want de eiken naast het huis hebben massaal het blad laten vallen. Mooie natuurlijke mulch die lekker blijft liggen tot in het voorjaar.

Achtertuin - november 2016

Achtertuin – november 2016

Achter was begin deze maand nog best wat kleur te zien, maar door de paar abrupt koude en natte dagen is daar weinig van over. Tenminste, wat betreft bloemen dan want de herfstkleuren zorgen voor afwisseling genoeg. De enige bloemen zijn, uiteraard, de Hebe, de bloemen van de Sugar Snaps en een enkele bloem van het Engels gras.

Linkerbak - november 2016

Linkerbak – november 2016

Rechterbak - november 2016

Rechterbak – november 2016

Vergeet ik bijna de Geraniums, want die houden het natuurlijk ook nog wel even vol. De blauwe bessenstruik heeft van alles in de tuin misschien wel de meest mooie herfstkleur; schitterend rode bladeren. Helaas zijn ze er al af gevallen en dus valt de struik niet meer op in de lage bak,

Lage bak - november 2016

Lage bak – november 2016

De lange moestuinbak is inmiddels vrijwel leeg. De zoete aardappels, sla, oost-indische kers, snijbiet en sugar snaps … het leek er allemaal geen zin meer in te hebben, dus die zijn eruit, opgegeten of op de geimproviseerde composthoop beland. De rode knolraap houdt het nog goed vol, de knollen zijn nu ongeveer 3 tot 4 cm doorsnee, dus die mocht blijven staan.

Lange moestuinbak - november 2016

Lange moestuinbak – november 2016

Rode koolraap

Rode koolraap

Dan de vierkante bakken. Een behoorlijke tegenstelling met de lange bak; hier groeit bijna alles nog goed; groenlof, andijvie, winterpostelijn, snijbiet en vooral de sugar snaps! De paksoi is doorgeschoten, maar dat vinden de konijnen geen enkel probleem.

Vierkante moestuinbakken - november 2016

Vierkante moestuinbakken – november 2016

Bloem van de sugar snaps op een zonnige dag

Bloem van de sugar snaps op een zonnige dag

Sugar snaps

Sugar snaps

In eerste instantie leken de sugar snaps in de vierkante bak dezelfde kant op te gaan als die in de lange bak; een paar miezerige sprietjes die niet wilden groeien. Maar niets bleek minder waar; ze hebben een ware groeispurt ingezet, zijn inmiddels op volle lengte en staan ook mooi in bloei. Als de meeldauw niet al te hard doorzet, komt er dus nog een oogst sugar snaps aan. Waarschijnlijk niet zo zoet als van de zomer, maar net zo welkom.

Advertenties

6 thoughts on “Op het eerste gezicht – november 2016

  1. Toch nog veel kleur. Ik denk wel dat die kleur nu snel zal wegebben
    En ik ben dat verdoemme vergeten, morgen in orde brengen.

    Like

  2. De herfst hakt er nu genadeloos in. Maar dat heeft ook zo zijn charme!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.