Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht – januari 2017

1 reactie

Voortuin - januari 2017

Voortuin – januari 2017

In de rubriek “Op het eerste gezicht” laat ik aan het begin van elke maand foto’s van de tuin zien. Iedere maand vanuit dezelfde hoek zodat goed te zien is hoe de tuin per maand veranderd.

Nou ja, iedere maand … ik moet helaas bekennen dat het in december niet is gelukt. En daar zijn genoeg redenen voor. maar vooruit kijken is leuker dan terug kijken. Dus, deze maand een verse start en zowaar redelijk op tijd!WilgenhekDe bogen van wilgentenen hebben te leiden gehad van de najaarsstormen en zijn losgeraakt. Op zich niet erg, maar het boogeffect wordt er wel minder door. Ik ga maar eens contact met de Wilde Wereld zoeken om te vragen hoe zij het onderhoud doen; ieder jaar de wilgen knotten en de verse takken opnieuw vlechten of juist niet snoeien en door laten groeien?Achtertuin - januari 2017De achtertuin is, zoals verwacht, alles behalve spannend. Het meeste is in ruststand alhoewel er door de, inmiddels bijna normale, hoge temperatuur al weer genoeg begint uit te lopen. Het Groot Kaasjeskruid zal als het zo doorgaat de tweede winter overleven en begint zo wat in de categorie “vaste plant” te vallen.

Linkerbak - januari 2017

Linkerbak – januari 2017

Rechterbak - januari 2017

Rechterbak – januari 2017

Het heeft in december weliswaar kort, maar een paar nachten toch even flink gevroren. Hebe ‘Addenda’ is winterhard, maar verdraagt geen strenge vorst. Advies is om bij temperaturen lager dan -2°c de voet af te dekken en de plant in te pakken met vliesdoek of noppenfolie. Het inpakken laat ik tegenwoordig, daar vriest het niet hard en lang genoeg meer voor. De voet krijgt zodra de eerste vorst er aan komt wel een flinke laag hooi.

De plant bloeit net als vorig jaar nog steeds, al heeft de vorst er het mooiste wel van af gehaald.20170102141950

20170102141932

De Sugar snaps leken begin december nog oogst te gaan geven, maar daar maakte de vorst resoluut een einde aan. De strengen zijn inmiddels klein gemaakt en als mulchlaag op de compost in de lange bak aangebracht.20170102141958De vierkante bak is een beetje opgeruimd. De Sugar snaps zijn er dus uit, de andijvie was erg welkom bij de konijnen en de laatste goudsbloemen liggen op de composthoop. De winterpostelein doet het erg goed en kan alweer geoogst worden. De snijbiet vindt het nog niet koud genoeg om te stoppen met groeien. Binnenkort dus ook maar weer eens oogsten. En voor het groenlof is het nu ook echt tijd om het te gaan eten. Ben benieuwd hoe de smaak nog is, want eigenlijk staat het er al veel te lang.

Om de bodem zo min mogelijk verstoren, knip ik alles wat ik weghaal bij de grond af. Zo blijven de wortels nog intact, wordt de bodem niet omgewoeld en dus al het bodemleven ook intact. Wat er aan wortels in de grond zit, zal vanzelf afsterven en verteren en draagt daarmee ook weer bij aan een goede bodem. Of … er groeit een nieuwe plant uit, zoals de bleekselderij die ineens naast de postelijn begint uit te lopen.

Verder heb ik vorige maand al het afstervende blad van de knolvenkel weggehaald, maar de nieuwe uitlopers laten zitten. Het staat er momenteel fris bij, dus maar eens zien wat het wordt.
20170102142036Soms hoef je helemaal niets te doen om iets moois te krijgen; aan de voet van de Toona sinensis (Franse uiensoep-boom) begint een waar mos-tuintje te ontstaan! Mos is mooi in mijn ogen.20170102142004Over ontstaan van mooie dingen gesproken …20170102142110 20170102142121 Zo maar een tuin, zo maar wat plaatjes. Want vorst zorgt vrijwel altijd voor mooie plaatjes en al waren de momenten zeldzaam, met zo’n mooi wit laagje eind december moest ik toch even de tuin in.
Hebe Addedenda met rijp Rode zonnehoed onder rijp Winterpostelijn

One thought on “Op het eerste gezicht – januari 2017

  1. Die Hebe is echt wel een straffe plant, dat die het blijft uitzingen. Hij staat wel in een bak, daardoor zou hij net ites vorstgevoeliger moeten zijn…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.