Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

’t Voelt alsof de lente komt

12 reacties

CrocusWat was vandaag een mooie dag. De agenda zat goed vol, maar met zulk lekker weer moet je gewoon de tuin even in. Want het voelt echt alsof de lente komt. Hé, goeie zin!

Crocussen zijn de voorjaarsbode bij uitstek vind ik. Ik heb vorig najaar met opzet geen nieuwe bollen geplant, omdat ik eerst wil zien wat er allemaal nog op komt, voordat ik er nieuwe bij zet. Met het planten en verplanten van het afgelopen seizoen zijn er de nodige bollen verplaatst en gesneuveld, maar ondertussen hebben ze zich ongetwijfeld ook vermeederd.

In het gras komt al een paar jaar een mooie lichtroze soort op waarvan ik de naam niet weet. Die zijn nog van de begintijd van het tuinieren, je weet wel; zo’n van alles en nog wat zakje uit het tuincentrum. Maar desondanks toch gewoon mooi.
Crocus

In de linkerbak bepaalt de Crocus ‘Fuscotinctus’ de kleur; mooi diepgeel. Dit is een voorbeeld van wat ik bedoel; deze crocus heeft de nodige werkzaamheden prima overleeft en doet het gewoon goed. Dit jaar is het minder vochtig dan vorig jaar en dat is gunstig, want deze crocus is er gevoelig voor.

Crocus ‘Fuscotinctus’ tussen de Calamintha

Crocus ‘Fuscotinctus’ tussen de Calamintha

Ik vind vooral de tekening op de buitenste bladeren erg mooi. Bijzonder is dan wel dat niet alle bloemen van deze crocus deze tekening hebben. Of dit te maken heeft met de mate van groei, ik weet het niet. Wat in ieder geval opvalt is dat de crosussen die laag blijven volledig geel zijn en degenen die een langere steel hebben, wel de roodbruijne tekening hebben.

Crocus ‘Fuscotinctus’

Crocus ‘Fuscotinctus’

Crocus ‘Fuscotinctus’

Crocus ‘Fuscotinctus’

Dan nog een mooi voorbeeld van het ” wandelen” van de bollen. Het viel me op dat aan de voet van de Muurbloem ook het nodige geel te zien was. En jawel, ook daar waren crocussen opgekomen. De Muurbloem staat er al sinds 2015 en vorig jaar was ie “vrij” van crocussen. In dit hoekje van de bak is vorig jaar verder niets veranderd. Verrassend dus dat juist daar crocussen opkomen.

Crocus ‘Fuscotinctus’ tussen de Muurbloem (Erysimum ‘Red Jep’)

Crocus ‘Fuscotinctus’ tussen de Muurbloem (Erysimum ‘Red Jep’)

Crocus ‘Fuscotinctus’ tussen de Muurbloem (Erysimum ‘Red Jep’) Aan de uitlopers te zien, heeft de sierui het ook goed naar de zin.

Uitlopende voorjaarsbollen

Uitlopende voorjaarsbollen

De knolvenkel houdt het ook nog dapper vol. Iedere keer als de kou weer even terug komt, vraag ik me af of ie het redt. Maar zo te zien komt dat helemaal goed.

Knolvenkel

Knolvenkel

De afgelopen weken is het voor de hedendaagse begrippen best koud geweest. In de tuin is dit te merken doordat de merels op andere plekken dan normaal op zoek gaan naar voedsel. Zo worden de moestuinbakken aan de randen omgespit en wordt er zelfs in het midden van de bak gegraven.

De moestuinbak wordt opgespit

De moestuinbak wordt opgespit

De moestuinbak wordt opgespit

En het randje grind langs het huis is ook een favoriete reserve-plek. Blijkbaar leeft er het een en ander in het grind, want ieder jaar wordt tegen het einde van de winter het grind regelmatig omgespit. Zo helpt zelfs het minst groene deel van de tuin, als je de groene aanslag tenminste niet mee telt, ook nog een handje mee.

Overal wordt gezocht naar voedsel

Overal wordt gezocht naar voedsel

12 thoughts on “’t Voelt alsof de lente komt

 1. De lente staat voor de deur inderdaad

  Like

 2. Er is duidelijk verschil in het zuid-westen? en bij ons in het noord-oosten, nog geen crocus te zien.

  Like

 3. Heerlijk de lente, ik kan niet wachten om weer in de tuin te kunnen zitten! Maarten

  Like

 4. Die Crocus ‘Fuscotinctus’ vind ik machtig mooi! Die ga ik ook proberen. Weet je of de bosduiven die lusten? Hier worden alle gele krokusjes door hen verorberd.

  Like

 5. Pingback: Op het eerste gezicht – maart 2017 | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.