Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Op het eerste gezicht – maart 2017

2 reacties

Voortuin - maart 2017

Voortuin – maart 2017

In de rubriek “Op het eerste gezicht” laat ik aan het begin van elke maand foto’s van de tuin zien. Iedere maand vanuit dezelfde hoek zodat goed te zien is hoe de tuin per maand veranderd.

Ai ai ai … na een goede start in januari heb ik gelijk februari gemist. Des te meer reden om het deze maand weer op te pakken. En laat de zon gisterenochtend nou ook nog eens heerlijk schijnen; naar buiten dus!

De daglelie heeft er zin in!

De daglelie heeft er zin in!

Van alle plannen vorig jaar om de voortuin aan te pakken, is alleen het maken van de hekken van wilgenhout echt uitgevoerd. Maar dat was dan ook wel gelijk een hele leuke klus. Omdat de tuin verder nog vrijwel volledig uit gazon bestaat, valt hier niet echt veel over te melden. Behalve dan dat de daglelie er goed zin in heeft!

Achtertuin - maart 2017

Achtertuin – maart 2017

Achter is te merken dat de tuin op een aantal punten volwassen begint te worden. De bloembakken ogen steeds voller en vrijwel alles wat erin staat doet het goed en loopt lekker uit. Ook de klimhortensia en blauwe regen hebben inmiddels een volwassen formaat.

Linkerbak - maart 2017

Linkerbak – maart 2017

Het blijft altijd wat lastig te zien op foto’s, maar de crocussen geven al lekker wat kleur in de verder nog groene bakken. Ik verbaas me er toch over hoeveel de werkzaamheden van vorig jaar hebben overleefd.

Rechterbak - maart 2017

Rechterbak – maart 2017

Je zou het zo niet zeggen, maar over een maand of drie zal de lage bak weer helemaal vol zijn. Dit jaar staan er wat meer stengels van de frambozen dan vorig jaar, dus hopen op een goede oogst. Links is de stam van de Blauwe regen nog net te zien. De omtrek wordt al best flink en door het seizoen heen moet ik de uitlopers goed in toom houden, want hij neemt het liefst heel onze tuin (en die van de buren) over.

Lage bak - maart 2017

Lage bak – maart 2017

Een lekker zonnetje, aardige temperatuur, opkomend groen en dan die mooie kleur van de crocussen ertussen. Genoeg om een tijdje alleen maar te zitten en kijken.

Crocussen

In reactie op mijn vorige post gaf Groengenot aan de Crocus ‘Fuscotinctus’ erg mooi te vinden. Het is ook een favoriet van mij. De crocus heeft één nadeel; hij kan niet goed tegen natte weersomstandigheden. Waar andere crocussen na de nodige regenbuien nog fier overeind staan, laat de Fuscotinctus het hier en daar afweten. Voor mij geen reden om ze weg te halen; er blijven er altijd wel over die het wel redden.

Crocus ‘Fuscotinctus’ kan niet zo goed tegen vocht

Crocus ‘Fuscotinctus’ kan niet zo goed tegen vocht

Crocus ‘Fuscotinctus’ kan niet zo goed tegen vocht

In de lange moestuinbak is de mulchlaag bijna verdwenen. De merels hebben het proces nog een beetje versneld door de bovenste grondlaag lekker om te spitten.

20170102141958

De mulchlaag in januari

Lange moestuinbak - maart 2017

Lange moestuinbak – maart 2017; de mulchlaag is bijna verdwenen

De linkse van de twee vierkante bakken oogt al alsof het verder in het jaar is en er van zaaigoed is opgekomen. Zachte winters hebben ook voordelen, maar ik heb toch liever heel wat meer kou.

Vierkante moestuinbakken - maart 2017

Vierkante moestuinbakken – maart 2017

Ik hou van details en zit regelmatig met mijn neus tussen het groen. En van dichtbij zijn de mest gewone dingen ineens bijzonder. Zoals een simpele regenworm die precies doet wat ie moet doen; het dode materiaal opruimen en in de bodem brengen.

Bodemleven aan het werk

Bodemleven aan het werk

Ik heb dit jaar voor het eerst groen- en roodlof gezaait. De laatste was geen succes; op een paar iele blaadjes na wilde er niets groeien. Nu wil ik de bodem liefst zo min mogelijk verstoren  en oogst ik door groenten net onder de grond af te snijden en de wortels te laten zitten. Zelfs de meest grote wortel is verrassend snel verdwenen als de rest van de plant (groente) weg is. Of … het is een blijver en er groeit gewoon een nieuwe plant uit. Ik ben benieuwd!

Roodlof

Roodlof

Naast onze tuin staan meerdere grote bomen. En daar zijn we blij mee want ook al halen ze de nodige zon weg, ze zorgen voor een mooi groen uitzicht. Altijd beter dan tegen een paar flats aankijken. EN in het najar is er genoeg blad om bladaarde mee te maken.

In de tuin staat maar één wat grotere boom; een Esdoorn. De zaden van de Esdoorn horen voor mij bij “vroeger”. Als jong jochie heb ik heel wat “helicoptertjes” in de lucht gegooid om te kijken hoe ze tollend naar beneden dwarrelden. Nu vind ik ze iets minder leuk, want vruchtbare grond en de zaden van de esdoorn is een iets te goeie combinatie … De tuin zit ieder voorjaar vol snel kiemende mini-esdoorns.

Kiemend zaadje van de Esdoorn

Kiemend zaadje van de Esdoorn

Het dode hout achter in de tuin gaat steeds meer leven. Waren het tot nu toe vooral de schimmels en paddestoelen die er te vinden waren, nu het wat warmer wordt  begint het mos zich te vormen.

Het dode hout gaat steeds meer leven

Het dode hout gaat steeds meer leven

Het viel me op dat de kieren in één van de bakken deze winter wat groter zijn geworden. Het is me altijd mee gevallen hoe stabiel de bakken zijn; er is nauwelijk sprake van verzakking. Maar de tuin leeft en edus beweegt er van alles. En uiteindelijk dus ook de bakken zelf.

Maar dat geeft mooi ruimte voor nieuwe spontane groei!

Ruimte voor nieuwe groei

Ruimte voor nieuwe groei

Ruimte voor nieuwe groei

De campanula maakt dankbaar gebruik van de ruimte

Mulchen en spontaan uitzaaien gaan prima samen, als je de natuur volgt. Het Groot kaasjeskruid is hiervan in de tuin het beste voorbeeld.

Zaailing van het Groot Kaasjeskruid

Zaailing van het Groot Kaasjeskruid

Maar ook de Muurbloem blijkt het naar haar zin te hebben, want de twee uitlopers op de voorgrond zijn geen uitlopers, maar zaailingen. En ik moet zeggen dat ze een prima plek hebben uitgekozen zo tussen de Campanula.

Zaailingen van de Muurbloem (Erysimum ‘Red Jep’)

Zaailingen van de Muurbloem (Erysimum ‘Red Jep’)

Tot slot nog wat foto’s van de crocussen. Gewoon zomaar … om het lentegevoel even lekker vast te houden.

Crocussen 20170305132826 Crocussen Crocussen Crocussen

Crocus ‘Tommasinianus Whitewell Purple’

Crocus ‘Tommasinianus Whitewell Purple’; dicht mischien nog wel mooier dan open

2 thoughts on “Op het eerste gezicht – maart 2017

  1. Een duidelijk geval van lente 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.