Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Snoeien!

2 reacties

Blauwe regen

Blauwe regen

Afgelopen weekend was het weer niet echt denderend, maar het weekend ervoor zeker wel! Een mooi moment om aan de snoei te gaan. Nu valt er in onze tuin niet heel veel te snoeien, maar belangrijk is het wel.

Als eerste de blauwe regen. Deze is vorig jaar voor het eerst gesnoeid en heeft daarna, ook voor het eerst, gebloeid. Vanaf nu krijg ie dus ieder jaar twee snoeibeurten; in de nazomer worden de lange zijtakken (uitlopers) tot ongeveer 40-50 centimeter teruggesnoeid. Op deze manier kan de plant goed e winter in. In het vroege voorjaar, normaal eind januari/begin februari maar ik wat laat, snoei je de zijtwijgen terug tot ongeveer 10-15 centimeter. Uiteraard alleen snoeien bij vorstvrij weer. Op deze korte twijgen gaat hij weer bloeien.

Het tweede slachtoffer was de Vlinderstruik. Ik snoei alle takken ieder jaar terug tot op twee tot drie ogen vanuit de onderkant. En, omdat de struik zo ieder haar wat hoger wordt, snoei ik elk jaar een tak of twee terug tot op een centimeter of 15 tot 20 vanaf de bodem.

Vlinderstruik (Buddleja davidii ‘Pink Delight’)

Vlinderstruik (Buddleja davidii ‘Pink Delight’)

De Wilgenboompjes in de achter- en voortuin heb ik deze winter niet gesnoeid. Ik wil eens kijken hoe alles eruit ziet als ik ze twee jaar laat groeien, vooral bij de bogen van het hekwerk.

Jonge wilgenboompjes

Jonge wilgenboompjes

Wilgenhek met bogen

Wilgenhek met bogen

De bogen zijn na alle stormen van het najaar en de winter uit elkaar gewaaid. De eenjarige twijgen zijn nog wel soepel genoeg om ze weer terug buigen. En zo los levert het ook wel mooie plaatjes op 🙂

Wilgenbogen Wilgenbogen Wilgenbogen

Meer snoeiwerk is er niet te doen, maar wel wat opruimwerk; het weghalen van de uitgebloeide stengels van vorig seizoen. De grotere en holle stengels (Hemelsleutel, Vetkruid enz.) kunnen door het nodige insectenleven gebruikt worden als schuikplaats voor de kou. Deze gaan dus in het geheel op een stapel in het achterste deel van de tuin. Alles wat er dan in zit, kan blijven zitten en eruit kruipen zodra de temperatuur dat toestaat.

De dunnere takjes (Meisjesogen, Calamintha, Helenium etc.) worden wel klein geknipt en gaan als mulch de bak in. Het enige snoeiafval wat de groencontainer in gaat, zijn de stengels van de blauwe regen en de takken van de Vlinderstruik. De eerste omdat de stengels veel sap bevatten en dat is niet zo prettig bij het kleinmaken. Of het nu giftigis of niet, daarover verschillen de meningen. Maar beter geen risico.
De tweede omdat de takken erg grof zijn en het grootste deel van het blad toch al in de tuin is gevallen. Mulch zonder dat je er iets voor hoeft te doen 🙂

Knoppen van de appelboom; klaar voor de start!

Knoppen van de appelboom; klaar voor de start!

Na het opruimen nog een lekker rondje door de tuin. Een mooie volle bloeiende tuin is natuurlijk fantastisch, maar toch heeft dit seizoen ook iets moois. Al het jonge, ontluikende groen. Het blijft toch iets wonderlijks hoe sommige planten ieder jaar weer uitgroeien van niets (wat zichtbaar is) tot metershoge struiken of volle groene bossen vol bloemen. Ik vind het zo fascinerend en kan er naar blijven kijken 🙂

Knoppen van de perenbloesem (Zoutewelle peer)

Knoppen van de perenboom (Zoutewelle peer)

De achterkant  van de linkerbak is misschien wel het mooiste voorbeeld van niets naar heel veel. In de winter blijft eigenlijk alleen wat van de campanula over, maar zodra het weer ook maar iets warmer wordt komt er van alles boven de grond.
Opkomende vaste planten

De geraniums laten nogal wat verschil in groei zien. Waar de ‘Svelte lilac’ en de ‘Dreamland’ als een aardige polletje beginnen te vormen, komt de ‘Rozanne’ nog maar nauwelijks boven de grond. Maar ‘Rozanne’ is een sterke groeier, dus ze zullen snel ingehaald worden.

Geranium nodosum 'Svelte lilac'

Geranium nodosum ‘Svelte lilac’

Geranium ‘Dreamland’

Geranium ‘Dreamland’

Geranium 'Rozanne'

Geranium ‘Rozanne’

Vorig jaar heb ik twee sleutelbloemen geplant. Mooie en vooral vroege bloeiers, dus erg nuttig als drachtplant want ze leveren al vroeg in het voorjaar pollen. Nu zet twee planten niet echt zoden aan de dijk, maar alle beetjes helpen. Vorig jaar waren ze vooral nuttig als slakkenvoer (nee toch, gaat het nu alweer over slakken?), maar dit jaar staan ze er fier bij met de bloemen al in aantocht.

Gulden sleutelbloem (Primula veris)

Gulden sleutelbloem (Primula veris)

Over onze welbekende kruipers gesproken … De nieuwe Achillea millefolium die ik had geplant was ook uiterst vakkundig met de grond gelijk gemaakt, maar zie daar … het eerste dappere stukje groen komt al boven de grond!

Duizendblad (Achillea millefolium)

Duizendblad (Achillea millefolium)

Was ik tot voor kort nog in de veronderstelling dat de merels verantwoordelijk waren voor alle gaten in de moestuinbakken … inmiddels weet ik helaas beter. Ja, de merels spitten er rustig op los, maar de geur die begin deze maand uit de bak kwam was niet best: de buurtkatten hadden ontdekt dat die mooie kale zachte grond ideaal is om het kattenachterste in de duwen.

Kattenuitwerpselen zijn bijzonder ongewenst in de moestuin. De kans is vrij groot dat deze de parasiet Toxoplasma gondii bevatten en die kan weer Toxoplasmose bij de mens veroorzaken. Toxoplasmose is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. De besmetting bij de mens verloopt indirect: via besmette grond in de tuin en het eten van onverhitte groenten die eruit komen. En ik eet nogal wat rauw uit de tuin.

Al geef een besmetting bij 90% van de gezonde kinderen en volwassenen geen problemen, bij 10% dus wel. Verder blijft de parasiet na besmetting in veel gevallen de rest van je leven aanwezig in je lichaam.

Nu zie ik mezelf niet zo gauw zwanger worden, maar ik probeer mijn beide dochters ook regelmatig zo ver te krijgen dingen te proeven. En stampot rauwe andijvie vinden we allemaal lekker.

Dus alle uitwerpselen grondig en ruim verwijderd, de grond aangevuld met nieuwe grond en de als remedie tegen de katten … gemalen zwarte peper gestrooid. Wel regelmatig herhalen voor een goede werking, zeker als het geregend heeft. Kan voor de tuin geen kwaad en de katten blijven er echt voor weg.

Graven in de moestuinbak

2 thoughts on “Snoeien!

  1. Er is nu niet zo veel in bloei, maar toch genieten, zoals je al zegt.

    Like

  2. Pingback: Op het eerste gezicht – april 2017 | Zomaar een tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.