Zomaar een tuin

Een blog over zomaar een tuin in zomaar een plaats in Nederland

Terug in de tijd

2 reacties

Boerderij 't Geertje

Sommige plekken hebben iets speciaals. Boerderij ’t Geertje is zo’n plek. Mijn jongste dochter kwam vorige week dolenthousiast terug van een kinderfeestje, vol verhalen over jonge dieren die “zo schattig” waren.

Een waarheid als een koe, of eigenlijk kalfje, natuurlijk dus die wilden we allemaal wel eens zien.  

Zodra je het erf van ’t Geertje op stapt, voel je iets bijzonders. De aankleding, de sfeer … je kunt de liefde voor het vak en de dieren bijna voelen. ’t Geertje is een gecertificeerd biologisch bedrijf maar gaat, zoals ze zelf zeggen, een stap verder. Zo hebben de koeien nog gewoon hun hoorns en de varkens hun staarten, hebben de koeien meerdere functies, wordt er niet kunstmatig geïnsemineerd en werken ze samen met Pure Graze; ook al zo’n mooi initiatief.

“Ons doel is om zoveel mogelijk mee te gaan in de kringloop van de natuur.” Een mooi motto! Termen als “natuurlijk”, “bio” en “groen” zijn natuurlijk helemaal in en worden helaas nog te vaak onterecht en/of puur commercieel gebruikt. Maar gelukkig ook steeds vaker volkomen terecht en dan is het mooi om te zien dat een bedrijf het ook echt waar maakt.

Blaarkop-kalfje

Blaarkop-kalfje

Los van een mooi bedrijf is het gewoon hartstikke leuk; de kinderen mogen gewoon in de hokken tussen de geitjes of kalfjes. Even aaien, een flesje geven, even knuffelen … Gooi daar nog een kleine speeltuin en een ponyritje bij en het kan allemaal niet meer stuk. Ondanks dat er aardig wat bezoekers waren, ging er alles er gemoedelijk en vriendelijk aan toe. Geen overvolle hokken met schreeuwende kinderen, geen ongeduldige ouders … mischien dat de sfeer het afdwong, maar ik vond het bijzonder.

Goed, genoeg reclame voor nu. Het mag duidelijk zijn; ik ben enthousiast! Mensen die zo met  hun hart ergens voor gaan mogen wel een klein beetje extra bekendheid krijgen toch? Zeker een aanrader voor bezoekje wat mij betreft . Ook als je geen kinderen hebt, want het was voor mezelf ook even terug in de tijd.

Jonge geitjes voeren

Als jong jongetje ben ik een aantal jaar met mijn ouders en broertje op vakantie geweest “bij de boer”. Tegenwoordig ook weer helemaal in, maar vroeger gewoon een goedkope oplossing als er geen geld was voor een dure vakantie in een ver oord.

De vakanties waren voor mij een feest; er waren dan wel geen vriendjes, maar met een hond, een grote skelter en volop jonge dieren om me heen had ik er supervakanties. Vakanties met van die momenten die je altijd bij zullen blijven; de hond die iedere ochtend trouw een plakje worst kwam halen, ’s nachts wakker gemaakt worden om in de stal te gaan kijken bij het geboren worden van de biggetjes. En … natuurlijk ’s ochtend vroeg de boer helpen met melken. Om vervolgens na het melken een volle kan melk voor het ontbijt als beloning mee te krijgen.
Geitje op schoot

Tegenwoordig is melk een heikel onderwerp, zeker de rauwe melk zoals we die op de boerderij dronken; vers van de koe, hooguit even gekoeld in de koeltank, maar verder puur natuur. Ik ga er niet over uitwijden, want er valt veel over te zeggen. Eén ding is zeker; de melk uit de supermarkt staat mijlenver van de melk uit mijn jeugd. Natuurlijk moet je met rauwe melk voorzichtig zijn, maar dat geldt voor zoveel dingen in het leven. Gezond verstand doet een hoop. Bang ben ik er in ieder geval niet voor, zo lang ik maar weet waar het vandaan komt.

Zelf drink ik normaal geen melk en gebruik ik beperkt zuivel, maar voor rauwe melk maak ik een uitzondering. Tegen die heerlijke, romige smaak kan niet veel op. Met zo’n fles getapte verse melk ben ik voor eventjes weer dat jochie wat trots met een kan melk over het boerenerf loopt. Alleen nu dan met een keurig verantwoorde herbruikbare glazen fles waar statiegeld op zit :-)Rauwe melk

2 thoughts on “Terug in de tijd

  1. Ik kan me best voorstellen dat dit een leuke plek is, zeker voor de kinderen. Mijn ouders hadden vroeger zelf (niet allemaal tegelijk) vogels, vissen, kippen, schapen, eenden en een hond, dus dieren was iets logisch voor ons

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.